"Gerçekten" haber verir 29 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Bangkok sokaklarında Kur’ân sesi



Yaklaşık 10 gün sürecek bir seyahat için Tayland’da bulunuyoruz. Nasip olursa siz bu satırları okurken bizler Myanmar’a gelmiş olacağız. İHH’nın dâveti üzerine Myanmar’a ulaşmak için 25 Ağustos akşamı İstanbul’dan hareket ettik. Myanmar vizesi Tayland’dan alınabildiği için mecburiyetten önce Taylant’ın başşehri Bangkok’a iniş yaptık.

Tayland ve Bangkok, Türklerden vize talep etmediğinden çok sayıda Türk turisti kendisine çekiyor. Sıcak, nemli ve bunaltıcı havasıyla insanları kendisine çeken Tayland’ın turistik açıdan müsbet bir imaja sahip olmadığı biliniyor. Buna rağmen, her ülkede olduğu gibi Tayland’da da pek çok güzelliklere şahit olmak mümkün.

Tayland, son günlerde siyasî anlamda kargaşaya sahne oluyor. Krallıkla yönetilen ülkede, başbakan ve mevcut hükumet aleyhinde mitingler ve gösteri-ler yapılıyor. Meselâ 27 Ağustos tarihli gazetelerin manşetlerini, hükûmet ve başbakan aleyhindeki yürüyüşler süslüyordu. Biri şöyle demiş: “Final ultimatum.” (Bangkok Post, 27 Ağustos 2008) (www.bangkokpost.com)

Pek çok ülkede olduğu gibi Tayland’daki tartışma da yolsuzlukla ilgili. İddiaya göre başbakan ve hükümet üyeleri büyük ölçüde yolsuzluklara imza atmışlar. Doğru mu yanlış mı olduğunu bilecek durumda değiliz elbet. Ama iddia bu...

Nüfusun çoğunluğunun Budist olduğu Tayland’da Müslümanlar azınlık. Yüzde 5 ile yüzde 7 arasında Müslüman olduğu ifade ediliyor. Ancak görünüşe bakılırsa inançlarından dolayı bir sıkıntı yaşamıyorlar. Başşehir Bangkok’ta çok sayıda demek belki abartılı olur, ama minareli camiler var. Dikkatimi çeken bir nokta oldu: Başkent Bangkok’un merkezindeki küçük bir cami, caddedeki işaret levhalarıyla gösterilmişti. Harun Camii’ne, 350 metre uzaktaki caddeden işaret levhasıyla yön gösterilmiş. Bu durum dikkatimi çekti ve 12 yıldır Tayland’da ticaretle meşgul olduğunu ifade eden, yeni tanıştığımız bir dosta gösterdim. Onun dikkatini çekmemiş. Bu küçük jest, Müslümanların hak ve hukuklarının tanındığını düşündürüyor. Akşam namazı vaktinde Harun Camii’ne gittik ve caminin çevresindeki sokaklara taşan Kur’ân sesiyle mest olduk, mutlu olduk. Meğer, caminin vakfında çocuklara Kur’ân dersi veriliyormuş. Bizim gördüğümüz kadarıyla 3 ayrı sınıf vardı ve her sınıfın başında bir öğretici bulunuyordu. Niçin gece eğitim verildiğini sorduk. Çocuklar gündüz okula, gece ise camiye geli-yorlarmış. Tabiî Tayland’da bir 28 Şubat süreci yaşanmadığı için çocukların Kur’ân öğrenmesine yaş sınırı da konulmamış. Yürümeyi bilen çocuk da, lise seviyesinde okuyan çocuk da Kur’ân dersi alabiliyor.

Bangkok’un müstehcenlikle iç içe olan olumsuz imajı hafızalarımızda yer ederken, gece vakti sokaklara taşan Kur’ân sesiyle karşılaşmak, hem öğretici, hem de umut verici oldu.

Yine hemen her ülkede olduğu gibi Tayland’da da zengin ve fakir uçurumu kendisini hissettiriyor. Bir yanda tek odalı evlerde 8-10 kişilik aileler yaşamaya çalışırken, öte yanda en lüks markaların satışlarının yapıldığı lüks mağazalar dikkat çekiyor. Başka hiçbir sebep olmasa da bu durum, dünyadaki adaletsizliğin en büyük göstergesi olarak hafızalarımıza kazınıyor.

Tayland, değerli taş işlemeleriyle de ün yapmış bir ülke. Aynı zamanda teknoloji marketleri de çok yaygın. Ülkeleri ve dolayısıyla dünyayı da yöneten büyük ‘marka’lar Tayland’da da en önde. Gördüğümüz bazı banka isimleri, bir yönüyle bize Türkiye’yi hatırlattı.

İmkân ve fırsat bulabilirsek notlar aktarmaya devam edeceğiz. Duâlarınızı eksik etmeyin...

29.08.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (28.08.2008) - Güzel örnek ol, gerisini merak etme

  (26.08.2008) - Fıtrata direnen ne kazanır?

  (22.08.2008) - Çaylar demli mi olsun?

  (21.08.2008) - Aileye bomba atmayalım

  (19.08.2008) - Uçakta namahrem krizi

  (17.08.2008) - Yassıada zulmü unutulur mu? (2)

  (16.08.2008) - Yassıada zulmü unutulur mu? (1)

  (14.08.2008) - İşler Sarp’a sardı

  (12.08.2008) - Ne olacak bu eğitimin hali?

  (10.08.2008) - Siyaset alanı geniş olmalı

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır