"Gerçekten" haber verir 31 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Hüseyin GÜLTEKİN

İnsanlar huzuru arıyor



Hasta asrın hasta insanları çare arayışında... Bedbaht asrın, bahtsız ve bedbin insanları huzuru arıyor... Korkunç ve dehşetli asrın mütehayyir, fakat çaresiz insanları şifabahş reçetelerin peşinde... Dünyanın cezbedici fakat aldatıcı metaları, insanları kendine çekerek, boğucu girdaplara doğru sürüklüyor... Dünyanın zehirli bal hükmündeki zevk ve eğlenceleri, sonu hüsran ve nedamet olan çıkmazlara hapsediyor...

Kimisi huzur ve kurtuluşu, dünya metâında arıyor... Servet, para, pul peşinde koşturanlar oluyor... Bunlara eriştiği halde özlemini çektiği huzur ve sükûnu bulamamanın şaşkınlığıyla başka arayışlara yöneliyor.

Lüks villalara kavuşan, hayal ettiği son model arabasıyla tatil beldelerinde keyfince—sözde—hayatın tadını çıkardığını zanneden insanlar, yakalamaya çalıştıkları huzur ve sükûnu yine bulamamanın şaşkınlığıyla yaşamaya devam ediyorlar.

Bu asrın hasta ve mütehayyir insanları giriftar oldukları dert ve sıkıntılardan kurtulmak için hep yanlış kapıları çaldı, hep sonu uçurum veya bataklık olan yolların yolcusu oldu. Çoğu, bu yolun çıkmaz yol olduğunu veya bataklık olduğunu geç de olsa anladı. Bu perişan vaziyetten çıkmak istedi... Lâkin her taraf zifiri karanlık, doğru yolu gösterenler de yok gibi...

Bu mariz asrın bazı hasta insanları da çareyi içki ve uyuşturucu da aramaya koyuldu. Geçici de olsa stres ve sıkıntılarından kurtulmak için duygu ve hislerini iptal ederek içki, kumar ve uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklara yöneldi. Akıl ve şuuru devre dışı bırakan kalp ve ruhu öldüren bu gibi alışkanlıkların da hiçbir derde deva olmadığını gören bu asrın perişan ve alil insanı, çare arayışlarına devam ediyor.

Huzur ve mutluluğu çok uzaklarda aramaktan yorulan bu insanlar, huzur ve sükûnun, hemen yanıbaşlarında olduğunu bir görebilseler... Daha doğrusu dûçâr oldukları hastalığı bir doğru teşhis edebilseler... Bu işin manevî boyutunu görebilseler, gerisinin kolayca geleceğini bilirlerdi.

Bu dehşetli asrın dehşetli ve sârî hastalığı manevî hastalıktır. Bu asır insanını streslere, sıkıntılara, depresyonlara düşüren en belirgin sebep manevî boşluktur. Kalp ve ruhların dünyevîleşerek maneviyattan uzaklaşmasıdır. İnsanları her türlü huzursuzluklara ve mutsuzluklara sokan da, manevî boşluk dediğimiz dinî bir yaşantıdan uzak kalmaktır.

Halbuki kalp ve ruhun besleyici gıdası manevî değerlerdir, Kur’ân’dır, sünnet-i seniyyedir. Abdesttir, namazdır, ibadettir, taattir... Maddî hastalıkların ilâcı maddî olduğu gibi manevî hastalıkların ilâcı dahi manevîdir.

Bu asrın huzur arayan, mutsuz insanı, aradığını bulmak için, yanlış yerlerde yanlış kapıları çalmayı bırakıp Kur’ân’a yönelmeli, sünnet-i seniyyeye kulak vermeli. En sağlıklı, en kolay tedavi şekli buradadır.

Geçenlerde bazı sıkıntı ve streslerinden muzdarip olan bir yakınım bir çare arayışı içinde psikoloğa gitti. Gittiği psikolog da manevî değerlere aşina ve bu meyanda dindeki telkin ve tavsiyelerin tesirli gücüne inanmış olmalı ki, dinî ağırlıklı, sünnet-i seniyye ışığında telkin ve tavsiyelerde bulunmuş. Daha sonraki görüşmelerde de Risâle-i Nur’dan psikolojik tedavilerde bulunmuş.

Bu tavsiyeler doğrultusunda tedavi seanslarına devam eden yakınım, Allah’ın izniyle şifâ buldu. Bütün hastalarına böyle duâ ve Bediüzzaman’ın Risâlelerdeki orijinal tavsiyeleri çerçevesinde tavsiyede bulunan bu psikoloğun, mesleğinde önemli başarılara imza attığını öğrendik.

Evet görünen o ki, bu asrın yaygın ve tehlikeli hastalıklarından olan ve bir çok insanı mutsuzluğa sevk eden stres ve depresyon gibi rahatsızlıkların çaresi dinî bir yaşantıda. Bunun böyle olduğunu psikologlar da söylüyor.

31.08.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (17.08.2008) - Dine zarar vermemek, dine hizmettir

  (13.08.2008) - Malatya’daki “Kentsel Dönüşüm”ün mağdur ettiği aileler çözüm bekliyor

  (10.08.2008) - Okuyucuya muhatap olmak

  (03.08.2008) - Elimizin altındaki nimetlerin farkında mıyız?

  (30.07.2008) - Dünyalık zevkler ve uhrevî saadet

  (21.07.2008) - Bir gezinin düşündürdükleri

  (13.07.2008) - Hasenelerimiz tehlikeli olur mu?

  (06.07.2008) - Geçmişten günümüze yetki kargaşası

  (29.06.2008) - Ahlâkî yozlaşma sınır tanımıyor

  (22.06.2008) - Evlilikte kriterlerimiz ne olmalı?

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır