"Gerçekten" haber verir 09 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

‘Dert’ kitapları



2008-2009 eğitim-öğretim yılı, alışıldık bir skandalla başladı. Hemen her yıl yenilenen ders kitaplarında bu yıl da ihtilâller övülmüş. Değişiklikler ‘iyi/doğru’ yönde olması gerekirken, nedense bizde ‘kötü/yanlış’ yönde ilerliyor.

Şunu en başta ifade edelim ki, demokrasinin zıddı olan ihtilâlleri; hangi gerekçelerle olursa olsun ‘öven’ bir ders kitabının çocuklarımıza okutulmasına itiraz ediyoruz ve edeceğiz! Köprülerin altından bunca su aktığı halde, Türkiye hedef olarak daha demokrat olmayı önüne koyduğu halde, nasıl olur da okullarda okutulacak ders kitaplarında ihtilâller, darbeler övülür?

“Kasıt yok, ihmal var” diye düşünenler olabilir. Ama konu ile ilgili haberler gazetelerde yer aldığı halde ‘yetkili ve sorumlu’lardan hâlâ ses çıkmaması hayra alâmet değil. İlgili ders kitabını henüz göremedik, ama haberlere bakılırsa; 27 Mayıs 1960 kanlı darbesinin devirdiği DP hükümeti “muhalefeti etkisiz hale getirmeye çalışmak”la suçlanırken, “artan ekonomik ve siyasî sıkıntılar”ın da askerî müdahaleye yol açtığı ifade ediliyormuş. Her halde çocukların ‘ruh hali’ bozulmasın diye de merhum Başbakan Adnan Menderes’le iki arkadaşının idamından söz edilmiyormuş!

İlköğretim 8’inci sınıf ‘İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük’ kitabında, 12 Eylül, Körfez Savaşı, 28 Şubat süreci gibi yakın tarih konuları da yer almış. Kitapta, 28 Şubat süreciyle ilgili olarak, “Laiklik karşıtı söylem ve eylemlerin artması üzerine Millî Güvenlik Kurulu, 28 Şubat 1997 tarihinde hükümeti uyardı” ifadelerine yer verilmiş.

Ders kitaplarında ‘yeni/güncel’ bilgiler bulunsun diye yapılan bu değişiklikler tarihî gerçeklere uyuyor mu? Bu ifadeler, ‘tek parti’ anlayışını yansıtan ‘o kafa’ya yakışan ifadelerdir. Yapılan darbe ve ihtilâlleri haklı göstermeye yarayan bu değişiklik kitapları ‘güncel’ yapmış olmaz. Aynı kitapta ya da aynı sınıfta okutulan başka ders kitaplarında ‘demokrasi’nin anlatılması, Türkiye’nin demokrasiyle yönetildiğinin söylenmesi ve bunun ‘doğru bir tercih’ olduğunun ifade edilmesi çelişkiyi daha da arttırmaz mı? Bu iki farklı ‘bilgi’yi okuyan öğrenci çelişkiye düşmez mi? Öyle ya hem demokrasi, hem de ihtilâller aynı anda ‘iyi ve doğru’ olabilir mi?

Hiç kimsenin ihtilâl ve darbeleri ‘haklı’ göstermeye hakkı yok. Hele hele bunu ders kitaplarıyla yapmaya çalışmak Türkiye ve dünya gerçeklerine aykırıdır. Eğer darbe ve ihtilâllerin demokrasiye aykırı ve ülke kalkınmasına darbe vurduğundan bahsedilemeyecekse o halde ders kitaplarında hiç yer almasın! Bırakın çocuklarımız, gerçekleri başka yollarla öğrensin!

Aslında ders kitaplarındaki yanlışlık sadece ihtilâl ve darbelere bakışla sınırlı değil. Bütün ders kitaplarının ‘hür ve demokrat’ bir komisyon tarafından incelenmesi ve yanlışların ortaya konulması gerekir. Bunun da en güzel şekilde gerçekte ‘sivil toplum kuruluşları’ yapabilir.

Bunu yapmak için illâ da ihtilâl ve darbelerin övülmesini de beklememek gerekirdi. Madem ‘bu da oldu’ o halde vakit geçirmeden bağımsız bir komisyon kurulsun ve çocuklarımıza hangi ‘yanlış’ların ‘doğru’ diye öğretildiği ortaya konulsun.

‘Ders’ kitapları ‘dert’ kitapları olmaktan çıksın!

09.09.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (08.09.2008) - Müstehcenliğe dur de!

  (07.09.2008) - Zengin, ama fakir

  (02.09.2008) - Myanmar'da Ramazan

  (29.08.2008) - Bangkok sokaklarında Kur’ân sesi

  (28.08.2008) - Güzel örnek ol, gerisini merak etme

  (26.08.2008) - Fıtrata direnen ne kazanır?

  (22.08.2008) - Çaylar demli mi olsun?

  (21.08.2008) - Aileye bomba atmayalım

  (19.08.2008) - Uçakta namahrem krizi

  (17.08.2008) - Yassıada zulmü unutulur mu? (2)

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır