"Gerçekten" haber verir 17 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Ali FERŞADOĞLU

Zamanımız ispatı zarûri kılıyor



Kimi zaman, “İman, inanç bir gönül meselesidir, inanan inanır, inanmayan inanmaz; aklî, mantıkî deliller getirerek ispata ihtiyaç yok!” gibi bir düşünce seslendirilir. Acaba durum iddiâ edildiği gibi midir? Yoksa, İslâmiyet mutlaka izah ve ispat istiyor mu? Geçmiş devirler için ihtiyaç olmayan ispat, günümüz için zaruret mi?

Eski devirlerde herkes itirazsız kabul eder, teslim olurdu. Çünkü, imân esasları mahfuzdu, korunurdu, teslim de kuvvetli idi. Teferruâttâ, âriflerin mârifetleri (bilginlerin bilgileri) delilsiz de olsa, beyânatları makbul idi.1 Ancak, günümüzde, imanlar sarsılmış. Herkes, “Neden, niçin, nasıl, kim, ne, ne zaman, nerede?” gibi soruları soruyor peşpeşe. Zira, şu zamanda fennî sapıtmışlık elini imân ve İslâm şartlarına uzatmış olduğundan, her derde lâyık devâ ve bürhanlara dayanmak gerekir. Bunun sebebi şudur:

Her mevsimde, rağbet edilen bir mal, bir nesne bulunur. Kışın yünlü, kalın; yazın ince, beyaz renkte elbiseler rağbet görür. Bugünkü âlem çarşısı, yâni sosyal hayatında da, “siyaset metâı, dünya hayatının temini, şaşaası, lüksü ve felsefe” gibi meseleler hükümranlığını sürdürüp akıl ve zihinleri meşgul edip, kimi zaman iğfal ediyor. Kafalar inkâr ve sekülarizmin vesvese ve şüpheleriyle karıştırılmış. Kalpler zedelenmiş. Akıl şaşırtılmış.

İmân esaslarının inkâr edilip, ateizmin hüküm sürdüğü, bid’aların çoğalıp her yere girdiği; dalâletin tahribatının şiddetlendiği 2 dehşetli bir zaman diliminde yaşıyoruz. Pozitivist-tabiatperest ve sair felsefî akımlar; doğrudan doğruya din, imân ve ibâdetlere saldırarak; maddenin ezelî olduğunu kabul etmekle (ve etmeye çabalamakla), Allah’ın yaratıcılığını, dolayısıyla ulûhiyet fikrini temelden reddetmekte 3 ve doğrudan doğruya imânın köklerine şiddetli ve toplu bir sûrette taarruz etmekte. Çok deliller ve parlak bürhanlar ile, îmânın ispatına ve tahkîkine ve muhâfazasına hizmet etmek gerekmektedir.

Her devrin mesaisine o devrin ihtiyaçları yön verir. Bugünün insanı da dünün metoduyla ve çalışma tekniğiyle değil, fakat malzemesini dünden alarak ve yaşadığı devrin ihtiyaçlarına göre çalışmalar yaparak mesaisini sürdürmek 4 zorunda. Bugünkü ilmî birikim, teknolojik seviye son derece mesafe katetmiş. Dolayısıyla kesin ilmî delillere, hüccetlere, bürhanlara dayanan atom bombası veya nükleer enerji kuvvetinde bir yorum gerekli. Aslında, şüpheleri ve hücumları def edip mukâbele eden, her asırda Kur’ân’ın pekçok kahramanları ve mânevî kaleleri vardı. Bugün, inkârcıların birikimlerini kitle iletişim vasıtalarıyla yol bularak yaygınlaştırması; müdâfîlerin yüzden iki üçe inmesi ispat ihtiyacını bir ikiden yüze çıkarmış 5 olduğundan son derece aklî ve ilmî ispata ihtiyaç vardır. Öte yandan, eğer dalâlet cehâletten gelse, izâlesi kolaydır. Fakat, dalâlet fenden ve ilimden gelse, izâlesi müşküldür. Eski zamanda ikinci kısım binde bir bulunuyordu. Bulunanlardan, ancak binden biri irşad ile yola gelebilirdi. Çünkü öyleler kendilerini beğeniyorlar, hem bilmiyorlar, hem kendilerini bilir zannediyorlar. 6

Ayrıca insan, sadece kalpten ibâret değil. Başta akıl, vicdan olmak üzere, sâir duygu ve lâtifelerinin de doyması gerekmektedir. İşte Bediüzzaman, en muğlak/kapalı felsefî konuları berraklaştırır. “Kimiz, nereden geliyoruz, bizi kim gönderdi, niçin gönderdi, nereye gidiyoruz?” şeklindeki hayatî sorularımızı cevaplandırarak geleceğin endişelerinden halâs ederek moral gücümüzü yükseltir. Her taraftan beynimize üşüşen sayısız sorularımızı, ikna ve ispat metodunu kullanarak cevaplandırır. Bu, zihnen rahatlamamız, problemler karşısında yıkıcı depresyonlara düşmeden sağlam bir duruş sergilememiz demektir.

Dipnotlar: 1- Mektûbât, s. 351. 2- Sözler, s. 442. 3- Şerafettin Gölcük, Süleyman Toprak, Kelâm, Konya, 1998, s. 120. 4- Ali Yıldırım, Hadis II, İzmir, 1992, s. 116. 5- Sikke-i Tasdîk-ı Gaybî, s. 95. 6- Mektûbât, s. 27.

17.11.2008

E-Posta: [email protected] [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (16.11.2008) - Kur’ân ispat eder ve ispatı emreder!

  (14.11.2008) - Hakikat mesleği ve ispatın lüzûmu

  (13.11.2008) - Kur’ân, herkese inanç, hatta inançsızlık hürriyeti tanır

  (12.11.2008) - Bediüzzaman çağı okur, teşhis eder

  (11.11.2008) - Hayatî tehlike ve Hz. Ammar (ra) örneği

  (10.11.2008) - İman hizmeti ve şeâir-i İslâmiyeyi gizlememek

  (09.11.2008) - Bediüzzaman'ın sivil itaatsizliğe dair prensip ve formülleri

  (08.11.2008) - Pasif direniş, Gandhi; müsbet hareket ve Bediüzzaman

  (07.11.2008) - Korkutarak hizmetten alıkor, taraftar toplarlar

  (06.11.2008) - Hizmet stratejisi belirleme vazifesi Bediüzzaman'ın

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır