DünyanIn en iyi, en güzel tanınmış tarihî başşehirlerinden birisi tarihî, yeşil ve ruhaniyetli şehir Bursa’dır..
Devlet-i âliye-i Osmaniye’nin ilk başşehri ilk göz ağrısı ve imparatorluğun dibacesi tarihî şehir Bursa…Bursa Osmangazi’nin sevdası iken Orhan Gazi’nin yari olmuştur… Bugün Bursa’nın merkezinde Tophane semtinde yan yana iki türbede kendilerini ecdat ve ceddi sayan torunlarını beklemekteler…
Bursa’da aynalar sadece göstermezler, arka planda sizlere bir şeyler anlatırlar…
Devlet hastanesinin güney cephesinde Sultan Orhan ve Osman’ın ağabeyleri Alaaddin Bey’in yaptırdığı devletin ilk camii restore edilmiş vaziyette ziyaretçilerini bekliyor… Tophane semtinde Şehadet Camiinin yerinde Sultan Orhan’ın yaptırdığı cami vardı. Şimdi ondan hatıra güney kısmında bir yarım kemer duvarı ve kitabe bizlere; Osmanlı Beyliğinin Devlet idaresine kavuşurken yaptırdığı geniş camiinde hatıralar nakleder… Eski Bursa'nın, dibace-i imparatorluğun Çekirge semti köşesinde Bursa Ovasına nazır bir tepede Sultan I. Murad Hüdavendigâr Camii şerifi ve Sultan I. Murad, devlet umdelerini yerleştirdiği bu güzel belde de elbette ki rahat kabrindedir İnşallah. Çünkü Kosova Ovasından Rumelililerin dini İslâmın güzellikleriyle tanıştıran bir padişahtı. Kosova’da Varna’da topyekûn devletin elindeki Rumeli topraklarında, Anadolu’da harp meydanlarında şimşek gibi çakan, yıldırımlar gibi kayan yağız bir delikanlı Sultan Yıldırım Beyazıd Han…
Timur karşısındaki haksız mağlûbiyetin acılarını şimdi Yıldırım Tepesindeki yaptırdığı caminin kuzey kısmındaki türbesinde dindiriyor… Kanuni’ye kadar gelen bütün padişahlardan çok cami yaptıran. Niğbolu meydan muharebesinin ganimetleriyle Bursa Ulucaminin söz verdiği yirmi cami yerine yirmi kubbeli olarak yaptıran ve Allah’a cihad ve ubudiyetleri konusunda gayet itaatkâr olan Sultan Yıldırım Beyazıd Han bir bakıma imparatorluğun merkezine bir sıfat daha ilâve etmiş oluyordu. Ruhaniyetli şehir Bursa…Ve Ruhaniyetli şehir Bursa’da dünyanın beşinci makamı unvanını alan Bursa Ulu Camii… Bağrı yanık babasından kalan bölünmüş parçalanmış bir devleti birleştiren ittihadi ve birliği sağlayan Sultan I. Mehmed Çelebi Yeşil semtinde yaptırdığı çini san'atının harika şaheserleriyle bezenmiş caminin güneydoğusundaki türbesinde, Yeşil Türbede istirahat ediyor… Tarihî gelişim içinde, hayattan ve devlet idaresi ve insanlardan alınacak dersler alınmış, devletin birliği ve dirliği sağlanmış bir vaziyete getirildiğinde Sultan II. Murad’ı Osmanlı devletinin başında görüyoruz.
Dinî vecibelerini yerine getirmekte çok hassas ve devlet idaresinde maharetli bir padişah olan Sultan II. Mehmed’in babası Sultan II. Murad, Muradiye semtinde yine kendi yaptırdığı Muradiye Camiinin haziresinde kabrinin kubbesinde rahmet gelsin diye vasiyet ettiği ve açık olarak yaptırdığı türbesinde yatmaktadır. Hepsi dindar, hepsi cengâver, hepsi hamiyetli ve hayırsever altı Osmanlı padişahı Osmanlı Devletinin mayasını attıkları bu güzel tarihî ve ruhaniyetli Bursa’da kendilerini ziyarete gelecek torunlarından evlâtlarından birer Fatiha beklemektedirler.
5 Nisan 2009 Pazar günü Bediüzzaman Said Nursî için okutulacak mevlidi şerifte bu Fatihalara iştiraklerinizi bekleriz.
04.04.2009
E-Posta:
[email protected]
|