16 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Cevher İLHAN

“Açılım torbası”ndan çıkanlar… (1)


A+ | A-

Aslında “açılım”ın önündeki en büyük handikap, “açılım”ın amacının doğru dürüst ortaya konulamaması. Meclis’teki “genel görüşme”de “açılımın süreci ve kapsamı” hakkında bilgi veren İçişleri Bakanı, “Açılımın birbiriyle bağlantılı iki temel hedefi vardır; birincisi terörün sonlandırılması, ikincisi de demokrasimizin standardının yükseltilmesi” diyor.

Lâkin DTP’nin ısrarla “muhatap olmadığını,” hükûmetin “terör örgütünü muhatap almayacağını” deklâre ettiği süreçte, “terörün nasıl duracağı, silâhların nasıl susacağı?” soruları bir muamma olarak ortada kalıyor.

“Demokratik açılım”ın daha çok bireysel özgürlükleri, hak ve hürriyetleri, demokrasinin geliştirilmesini esas aldığı, bizzat Bakan’ın “Açılımın sloganı, ‘herkese daha çok özgürlük” cümlesiyle ortaya çıkıyor…

Ne var ki buna mukabil Meclis’teki DTP’nin muhatap gösterdiği Öcalan’ın “yol haritası,” Kandil’den uçurulan talepler ve “DTP’nin raporu”nda özgürlüklerin ötesinde, “özerkliğe” ve federasyon”a kayan tefrika ve ayrılık iletilmekte. Aksi halde hiçbir şekilde “pişman olmadığı” ve “terörü bırakacağını" belirtmeyen terör örgütünden “terörün devam edeceği” tehdidi savrulmakta…

Peki, dünyanın hiçbir yerinde “terörü ve silâhları bıraktığını” resmen ve fiilen ilân etmeyen bir terör örgütüyle hükümetin görüşemeyeceği gerçeği karşısında, “açılım”ın “birinci hedefi” nasıl gerçekleşecek?

Bütün bu çıkmazların ortasında koordinatör Bakan’ın çıkaracağını söylediği “kısa-orta vadeli tedbirler”le terör nasıl durdurulacak; demokratikleşme nasıl sağlanacak? Zira sözkonusu “tedbirler”in hiçbirinde “terörün durması, teröristlerin silâh bırakması”nı şart koşan bir düzenleme bulunmuyor.

AKP hükümetinin koordinatör Bakanı’nın, “ihmal edildiği için de kronik hâle gelmiş siyasî, sosyal ve ekonomik sorunların çözümü”nün demokratikleşmedir” deyip Meclis’e sunduğu “yapılacakların listesi,” iddia edildiği gibi hükümetin bu hususta hiç de “cesurca ve kararlılıkla hareket ettiğini” göstermiyor. Tam tersine, çoğu AB sürecinde zaten yapılması gerekip yapılamayan mevzii değişikliklere “açılım” makyajı sürülüyor.

Keza Bakan’ın, aslında demokratik açılımın hedeflerinin gerçekleşmesi, alınacak idarî ve yasal tedbirlerle beraber elde edilecek kazanımların kimi hak ve özgürlüklerin standardının yükseltilmesi” cümlesi, mâlûmu ilâmın ötesinde bir anlam ifâde etmiyor.

Tesbit şu ki “açılım Bakanı”nın “kısa vade”ye bağladığı, “yasa gerektirmeyen idarî tedbirler ve yönetmelik değişiklikleri”nde de yeni bir şey yok. Hükümetin “torba kanun”la Meclis’e getireceği değişikliklerin büyük bir kısmı, şimdiye kadar grup toplantılarında, “açılım” nutuklarında dile getirilmiş…

On sekiz yaş altında polise taş atan çocukların çocuk mahkemelerinde yargılanmasını sağlamaya yönelik kanun tasarısı ile cezaevlerinde tutuklu ve hükümlülerin yakınlarıyla ana dilleriyle görüşmesine imkân sağlayan yönetmeliği, Meclis’te tekrarlayan Atalay, çeşitli dil ve lehçelerle ilgili üniversitelerde akademik araştırma yapılmasını, enstitü kurulmasını ve seçmeli ders konmasını, “tedbirler” arasında gösteriyor.

Siyasî partilerin Kürtçe propaganda yapmasını, farklı dil ve lehçelerde özel televizyon ve radyoların yirmi dört saat yayın yapma yönetmeliğini zikrediyor. Yine Doğu ve Güneydoğu’da yol kontrollerinin azaltılması ve yayla yasaklarının kaldırılması gibi “idarî tedbirler” üzerinde çalışıldığını belirten Bakan’ın, toplumsal ve dinî hizmetler dâhil, vatandaşlarımızın günlük hayatlarında ana dillerini konuşmalarının serbest bırakılacağını söylemesi, bunlardan biri…

“Orta vadeli tedbirler”i genellikle yasal değişiklik gerektiren çalışmalar olduğunu belirten Bakan, “Bağımsız bir ayrımcılıkla mücadele komisyonu”nun kurulmasından, “Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı’nı bağımsız ve sivil bir insan hakları kurumuna dönüştürmesine yönelik “çalışmalar”ından bahsediyor.

Ayrıca işkence ve kötü muameleye karşı BM sözleşmesinin ihtiyarî protokole dair kanun tasarısının onaylanmasını; şikâyetleri inceleyecek “kolluk şikâyet mekanizması”nın kurulmasını, “demokratik açılım”ın “temel tedbirleri” arasında sayıyor.

Kısacası, “açılım torbası”nın “kısa ve orta vadesi”nde bunların dışında bir şey yok. Anayasa değişikliği, uzun vâdeye bilinmeyen bir geleceğe ertelenmiş. AKP’nin iktidara gelir gelmez taahhüt ettiği, AB’ye vâdedilen reformlara, siyaseti demokratikleştirecek düzenlemelere, darbe dönemlerinden kalma antidemokratik yasaların tasfiyesine dair hiçbir “tedbir” yok…

Oysa gerçek bir demokratik açılım için, Türkiye’nin öncelikle “ihtilâl anayasası”ndan kurtarılması, en azından darbe dönemi demokrasi dışı vesâyetlerden arındırılması gerekmekte.

Yoksa birkaç yönetmelik ve bir iki komisyonla “demokratik açılım” olmaz…

16.11.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (14.11.2009) - “İlke ve inkılâplar”la “açılım”! (2)

  (13.11.2009) - “İlke ve inkılâplar”la “açılım”! (1)

  (12.11.2009) - Bir türlü açılamayan “açılım”!

  (11.11.2009) - Sudan’a Darfur bahanesi… (2)

  (10.11.2009) - Sudan’a Darfur bahanesi… (1)

  (08.11.2009) - Bediüzzaman, “İsmim, ‘Said Nursî’dir” (2)

  (07.11.2009) - Bediüzzaman, “İsmim, ‘Said Nursî’dir” (1)

  (06.11.2009) - Ve Afganistan’a “ek asker” çarpıtması…

  (05.11.2009) - İsrail’le “Ayrılık” yok! (3)

  (04.11.2009) - İsrail’le “Ayrılık” yok! (2)

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.