11 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Cevher İLHAN

Sudan’a Darfur bahanesi… (2)


A+ | A-

Binden fazla kabilenin Sudan’ın Darfur bölgesi, öteden beri kuraklıkla su ve mera üzerinde süregelen kabile çatışmalarına sahne oluyor. Ecnebiler, hâriçten kışkırtmalarla bu kabile kavgalarını içsavaşa dönüştürerek ülkeyi kaos ve kargaşaya sürüklüyorlar.

Bu maksatla, Irak’ı işgalle Ortadoğu’daki petrol rezervlerinin büyük bir bölümünü elde eden ABD, bu maksatla başta Sudan ve Mısır olmak üzere bölge ülkeleri arasında “Nil kavgası”nı körüklüyor. Amerikan Yahudi Kongresi, Bush’tan sonra seçildiği günden bu yana Obama’dan büyük petrol yataklarının bulunduğu Sudan ve Darfur’un işgal edilmesi öneriyor. Açıkça insan hakları ihlâlinde bulunan İsrail’in soruşturulmasını reddediyor. Amerikan Kongresi, İsrail’in Filistin’de uluslararası hukuku çiğneyip “savaş suçu işlediği”ne dair ciddî bulgular sunan “Goldstone Raporu”nu kabul etmiyor. Yeni Amerikan yönetimi de Gazze’de çoğu çocuk, kadın ve yaşlı bin beş yüz sivili katleden İsrail’i “kınamak”tan çekiniyor; ülkesinin dış tahriklerle bozulmak istenen bütünlüğünü korumaya çalışan Sudan yönetimini topa tutuyor…

Ve “İsrail’in ırkçı olduğu”na dair BM kararlarını gözardı eden BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM raporlarını dahi sümenaltı edip Darfur çarpıtmasını seyrediyor.

EL BEŞİR “TERÖRİST”SE

BUSH YA DA ŞARON NEDİR?

Bölgedeki gelişmeleri yakından tâkip eden gazeteci Hüsnü Mahli’nin, Darfur’da “İsrail, ABD ve Batılı güçlerin desteklediği ayrılıkçı ve ateist gruplar”ın “devlet destekli Cencevid milisler”le çatıştırılmasına dikkat çekmesi, Darfur’da fitnenin nasıl kotarıldığı açısından dikkate değer. (Akşam, 12.3.2009)

Uluslararası tahriklere gelen “yerli” medya, Darfur’da neler olup bittiğine bakılmadan, ecnebilerin ağzıyla ve Yahudi lobisinin telkinleriyle Sudan’ı karalıyor. Mahli’nin ifâdesiyle “milyonlarca insanın sokaklarda öldürüldüğü Ruanda, Brundi, Uganda, Nijerya ve benzeri Afrika ülkelerindeki çatışmalar ve katliamlar için kılını bile kıpırdatmıyor. Katliam görüntülerini âdeta birer magazin haber olarak izleyen Amerikan ve işgal-savaş ortağı diğer emperyalist devletler, bir tek Darfur’u görüyor! İfsad için Darfur’u “kurban” seçiyor!

Bir diğer çarpıklık, Amerikan çıkarlarına endekslenmiş küresel medya ve işbirlikçilerinin, Darfur çarpıtmasında sürekli “uluslararası kurallar”dan ve “uluslararası câmia”dan dem vurması...

Hemen soralım; ABD, hangi “uluslararası kural”la okyanuslar ötesinden gelip Irak’ı işgal etti? Hangi “uluslararası kural”la Irak’ın maddî ve mânevî envanterine el koydu? Ülkedeki petrol ve enerji kaynaklarının işletmesini hangi hakla otuz yıllığına uyduruk ihâlelerle Amerikan ve İngiliz petrol şirketlerine peşkeş çekti? Hangi “uluslararası kural”la Afganistan’ı işgal edip istilâ etti; Asya’nın kalbine pençesini soktu?

Sonra Amerikan savaş uçakları, hangi “uluslararası kural”la “Darfur fitnesi”yle sudan bahaneler aradığı Sudan’da “silâh fabrikası” diye “ilâç fabrikası”nı bombaladı? El Beşir, başta ABD ve İsrail olmak üzere, Batının tahrikiyle kışkırtılıp Afrika’da kuraklık ve bulaşıcı hastalıklarla uğraşan Sudan’ın başına belâ edilen Darfur’da “350 bin ölümden sorumlu” ise, işgal ettiği Irak’ta iki milyona yakın mâsum insanı katleden Bush nedir?

Sahi, Sudan Darfur’da “jenosit” uyguluyorsa, İsrail Filistin’de ne yapıyor? Darfur’daki kabile kavgalarını Sudan’a fatura eden İnsan Hakları İzleme Örgütü, neden Filistin’deki “soykırımı” nazara vermez? Neden mâlûm medyada Sudan’ın gelişen ekonomisinden, Türkiye ile Sudan arasında yapılan iktisadî anlaşmalardan söz edilmez de, Bush’un bütün Müslümanları “terörist” ilân eden “düşmanca” bakışıyla bu ülkeye bakılır?

SUDAN AYNASINDA ÇİFTE STANDARTLI

KÜRESEL ÇİRKİN ÇEHRE…

Sudan, yatırım projeleri için arazi tahsisinden on yıla varan vergi ve gümrük muafiyetine kadar Türkiye’den giden müteşebbislere her türlü güvenceyi veriyor. Bunun içinde Darfur bölgesinin imar ve kalkınması da var. Tarım, endüstri, tıbbî taşımacılık, havaalanı ve liman ekipmanları, inşaat malzemesi, tohum, gübre, otomobil yedek parçaları, elektronik aygıtlar, ambalaj malzemelerinin Türkiye’den ithali için bütün kolaylıklar sağlıyor.

Peki bunlar neden “yerli” medyada yer almaz. Osmanlı’nın bâkiyesi Sudan’ın, inanç, kültür ve tarihî bağlarla Osmanlı’nın verâsetini taşıyan Türkiye ile işbirliğinden rahatsız olunur; niçin?

Filistin topraklarını işgal edip seksen yıldır Filistinlileri katleden Ben Gurion’dan Begin’e, Sabra ve Şatilla mülteci kamplarında yüzlerce çocuğu, kadını katleden Kasap Şaron’dan, Filistinlilerin topyekûn imhasını isteyen İsrail’in yeni Dışişleri Bakanı Lieberman’a kadar İsrail liderlerinin hemen hemen hepsi resmen katliam yaptılar, yapıyorlar. Lâkin hiçbiri hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin bir “kararı” yok; hiçbiri “insanlık ve savaş suçlusu” olmuyor! Hiçbirinin Türkiye ziyareti iptal edilmez de, açıkça bir karalama kampanyasıyla iftiraya mâruz kalan Sudan Cumhurbaşkanı’nın ziyareti iptal edilir; neden?

Yine sormak lâzım; İsrail Cumhurbaşkanı Peres’in TBMM’de konuşturulmasına tek kelime bir şey demeyen medya ve mâlum mihraklar, Osmanlı hayranı Sudan Cumhurbaşkanı El Beşir’in ziyaretine niçin Bush ağzıyla tepkililer? Filistin’de sistemli bir soykırımı sürdüren Netanyahu ve Barak “soykırımcı” olmuyor da, ABD’nin “payandası” olmayı reddeden El Beşir mi “soykırımcı”?

Gazze’ye roketatarla fosfor bombaları yağdıran ve binlerce, milyonlarca mâsumu öldürenler, “eli kanlı konuk” olmuyor da, ülkesini yabancıların tefrika fitnelerine karşı koruyan dost ve kardeş Müslüman bir ülkenin lideri mi “eli kanlı” oluyor?

Gerçekten, Irak’ta, Afganistan’da milyonlarca sivili katletme emrini verenler, “diktatör” değil de, ABD’nin dayatmalarını kabul etmeyen El Beşir mi “diktatör”? “Küresel projeciler”in çarpıtmaları ve çifte standartlı çirkin çehresi, Sudan aynasında açıkça okunuyor…

11.11.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (10.11.2009) - Sudan’a Darfur bahanesi… (1)

  (08.11.2009) - Bediüzzaman, “İsmim, ‘Said Nursî’dir” (2)

  (07.11.2009) - Bediüzzaman, “İsmim, ‘Said Nursî’dir” (1)

  (06.11.2009) - Ve Afganistan’a “ek asker” çarpıtması…

  (05.11.2009) - İsrail’le “Ayrılık” yok! (3)

  (04.11.2009) - İsrail’le “Ayrılık” yok! (2)

  (03.11.2009) - İsrail’le “Ayrılık” yok! (1)

  (30.10.2009) - Demokratikleşmeye ve “açılım”a komplo…

  (29.10.2009) - Cumhuriyetin “mânevî potansiyelinin bataryaları boş…”

  (28.10.2009) - Gündemi, “gündem”le kapatma taktiği…

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.