16 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

M. Latif SALİHOĞLU

Siyasette misyon ve şahıs faktörü


A+ | A-

Kimine göre, siyasette önemli olan şahıs faktörüdür. Böyleleri, temayül ve tercihini vitrinde görünen üst düzey kadrosuna ve bilhassa lider konumundaki kişiye göre belirler.

Kimine göre ise, şahsın pek önemi yok. Şahıslardan herhangi biri başa getirilir. Denersin, o olmazsa diğeri gelir. Bakarsın olmadı, bu kez işi eşbaşkanlarla yürütmeye çalışırsın... Böylelerinin nazarında belirleyici olan temel faktör fikirdir, dâvâdır, misyondur, ideolojidir...

Bu görüşlerden biri ifrata, diğeri tefrite götürebilir. Zira, iktidara gelebilmek için bu iki faktöre de ihtiyaç var.

Öncelik, elbette ki dâvâda, misyonda olmalı. Ancak, misyon sahibi olmak, iktidar olmaya kâfi gelmiyor. Bir partide o misyona uygun lider ve kadro da bulunması lâzımdır ki, başa güreşerek alternatif olma şansını yakalayabilsin.

* * *

Evet, siyasî partilerin asıl maksadı, iktidara oynamaktır.

İktidara gelme şansına, iktidarı belirleme veya alternatif olma potansiyeline sahip olmayan partilerin, fikir klûbünden, etnik yahut ideolojik grup kimliğinden öteye gitme şansları yoktur.

Zaman zaman kırktan fazla partinin seçimlere iştirak ettiği Türkiye'de, iktidar şansı olan partilerle ideolojik partileri birbirinden tefrik etmek hayli zorlaşıyor.

Günümüzde hem iktidara aday, hem de ideal mânâda veya dört dörtlük mükemmellikte bir siyasî parti bulmak imkân ve ihtimal dışı görünüyor.

O halde, asgarî müşterekte birleşmek ve terazideki "hasenatının seyyiatına üstün gelme" noktasına bakmak durumundayız.

Terazinin göstergesine bakanlar, elini vicdanına koyarak tercih ve desteğini ona göre tayin eder.

Bu noktada herkesin bir başkasına saygı duyması ve farklı tercihleri hoşgörü ile karşılaması, demokrasinin bir icabı olsa gerek.

* * *

Burada sözü aktüel bir konuya getirmek istiyoruz.

Bizim geçen haftaki siyasî muhtevalı yazılarımızda "misyona öncelik" verir tarzdaki yorum ve değerlendirmemizi şiddetle tenkit eden bazı okuyucularımız oldu. Diyorlar ki: "Yahu görmüyor musun, Demokrat Partinin vitrinini birbiriyle uyumsuz adamlarla doldurdular. Başkan Cindoruk bile abuk–subuk konuştu. Hatta kendini tutamayıp Silivri'ye bile gönderme yaparak, bir bakıma Ergenekonculara arka çıktı. Bu tip adamlardan ne hayır beklenir ve nasıl desteklenir?"

Bu kulvardaki gelişmeleri yakından takip eden ve sinir uçlarını ziyadesiyle kaşıyarak yayınlayan Zaman gazetesinde konuyla ilgili çıkan habere göre, Cindoruk, Silivri/Ergenekon eksenli çıkışlarında yalnız, hatta yapayalnız kalmış. Prof. Çağrı Erhan başta olmak üzere, partili arkadaşlarından hiçbiri ona destek vermemiş. Aksine, onu eleştirmiş ve bu tür açıklamalarının partiye zarar verdiğini söylemişler.

Bu da iyi bir gelişme. Demokrat Partide "demokratik tepki" hiç eksik olmamalı ve daima diri kalmalı. Tâ ki, şahısların hataları asgarî seviyede kalsın, halkın nazarında partiyi ve misyonu yıpratacak boyutlara çıkmasın.

Ancak, yaşanan bütün olumsuz gelişmelere rağmen, şahıstan ziyade "misyona öncelik" veren Demokratların, yine de partiden yüz çevirmemeleri gerekiyor.

Şayet, şahısların kusur ve hatalarından dolayı bu partiden yüz çevirmeler olsaydı, meselâ Demokrat Partinin 1950'de güçlenmesi ve tek başına iktidara gelme şansı olmazdı.

Zira, DP'nin başında tâ 20 Mayıs 1950'ye kadar da Celal Bayar vardı.

Bayar, gerek komitacılıkta, gerek İttihatçılıkta ve gerekse Atatürkçülükte, Cindoruk gibi şahısların fersah fersah ilerisinde bir liderdi.

Ancak, buna rağmen, Nur Talebeleri, 14 Mayıs 1950 seçimlerinde Demokrat Partiyi desteklediler. Dahası, Üstad Bediüzzaman, DP'lilerin teklif ve oylarıyla 20 Mayıs günü Cumhurbaşkanı seçilen Bayar'a "Umum Nur Talebeleri adına" Emirdağ'dan bir tebrik telgrafı gönderdi. (Bkz: Emirdağ Lâhikası, s. 264)

Demek ki, şahıs "mükemmel reis" olmasa ve hatta kusurlu olsa bile, yine de misyonu şahıslara fedâ etmemeli, misyondan sapma eğilimi içine girmemeli.

Oysa, o tarihte Halkçıların karşısında Demokratlardan çok daha dindar görünümlü kadroya sahip bir Millet Partisi vardı. Tıpkı, bugünkü DP'den daha dindar görünümlü AKP kadrosu gibi. Ancak, yine de onlara yüz verilmedi ve itibar gösterilmedi. Sadece, şu sakıncalı muhtemel gelişmeye dikkat çekildi: "Eğer Demokratlar düşerse, tek başına iktidara Millet Partisi (1950'de oyları yüzde 3'tür) gelir. (Age, s. 387, 422)

Buradan anlıyoruz ki, dindar ve muhafazakâr kitlelerin oyları Halk Partisine gitmiyor. Demokratlar ile Milletçiler arasında "yatay geçişler" yaparak yer değiştiriyor.

* * *

Bizim için misyon birinci plânda gelir. Ancak, şahıs ve lider de kitlelerin nazarında fevkalâde bir öneme sahiptir.

Meselâ, Menderes'in zamanla ön plana çıkması ve parti lideri olması sayesinde, DP çok daha güçlendi ve ülkenin her yanına kök salarak gelişti.

Şahısların değişmesi, bizim tercih ve temayülümüzü değiştirmez. Çünkü biz, misyon çizgisine bakıyoruz ve vitrine girip çıkan şahıslardan ziyade o misyona bağlıyız.

Bu misyon ölüp gitmez. Partinin canlanması ve iktidar maratonunda depara kalkması ise, elbetteki misyona lâyık lider ve kadroların işbaşına gelmesiyle mümkün olur. Biz bunun da pekâlâ farkındayız.

Lâkin, partiyi biz yönetmiyoruz, sadece "nokta–i istinad" olma vazifesini görüyoruz. Zira, bize tevdi edilen vazife budur.

...............................

NOT: Siyasette şahsı önceleyen ve siyasî sermayesini bütünüyle şahısların muhabbeti veya adaveti üzerine bina edenlerin mesaj göndermemeleri istirham olunur. MLS

16.11.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (14.11.2009) - Şeflik devrinin "Dersim Kànunu"

  (12.11.2009) - Diriliş örnekleri

  (11.11.2009) - Kitle/merkez partileri

  (10.11.2009) - Demokratlık sağcılık mı?

  (09.11.2009) - De Gaulle'ün çıkışı, dönüşü ve gidişi

  (07.11.2009) - Vicdanımız rahat mı?

  (05.11.2009) - İnna lillâh...

  (02.11.2009) - Cuntayı ihbar cezası (2)

  (29.10.2009) - Öngörü zayıf, döngeri pekiyi

  (28.10.2009) - Şeffaflık kaçınılmaz oldu

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.