10 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Faruk ÇAKIR

Güç kavgasını bırakın, gençleri düşünün!


A+ | A-

Danıştay, yeni bir yanlışa daha imza attı. Yıllardan beri kangren haline gelmiş olan ‘katsayı’ konusunda YÖK’ün aldığı kararı iptal etti.

Biliniyor, ama katsayı uygulamasını kısaca hatırlatmakta fayda var: 28 Şubat sürecinde alınan bir kararla meslek liselerinin üniversiteye girişleri zorlaştırıldı. Bu da normal lise mezunları ile meslek lisesi mezunlarına uygulanan ‘farklı katsayı’ uygulaması ile yapıldı. Neticede, aynı imtihana girip aynı sayıda soruları cevaplandıran normal lise mezunları ile meslek lisesi mezunlarına farklı puanlar verildi. Bu uygulama sonrasında öyle yanlışlara imza atıldı ki, bir meslek lisesi mezunu üniversiteye giriş imtihanında sorulan bütün soruları cevaplandırmış olsa da istediği üniversiteye giremez hâle geldi. Şaka değil, Türkiye birincisi olan bir meslek lisesi öğrencisi meselâ tıp fakültelerine girememeye başladı.

Tabiî ki bu uygulamayı savunmak mümkün değildi. Ama burası Türkiye olduğu ve ‘tek parti anlayışı’nda insaf ve iz’an olmadığı için, dünyada eşi ve benzeri olmayan bu uygulama bazı siyasetçiler nezdinde savunuldu. Meslek lisesi mezunları ile diğer lise mezunları arasında farklı katsayı uygulamasında asıl amaç, imam hatip lisesi mezunlarının üniversiteye germesine mani olmaktı. Peki niçin imam hatip lisesi mezunlarının üniversiteye girmesine engel olunmak istendi? Elbette ki bu çekememezliğin sebebi, imam hatip liselerinde İslâm dini konusunda dersler veriliyor olmasıydı. Hemen ifade edelim ki, imam hatip liselerinde bu konuda verilen eğitim de arzu edilen seviyede değildir. Ama o konunun tartışılması ve çare aranması başka bir tartışmanın konusu olabilir.

Aslında bu konu, kanunsuz olarak devam ettirilen başörtüsü yasağına benziyor. Emin olun ki bu yasaklar ve uygulamalar önümüzdeki yıllarda sona erecek ve bugün bu uygulamalara imza atanlar “Keşke bunlar yaşanmamış olsaydı” diyecekler. O halde ‘kat kat yanlış’ta ısrar edenlere bugünden sesleniyoruz: Lüzumsuz inadı bırakın. Sizler güç kavgası yaptıkça, zararını gençler görüyor. Meslek lisesi öğrencilerine yapılan uygulama kökten yanlıştır!

Danıştay’ın ‘farklı katsayı uygulaması devam etsin’ anlamındaki kararından sonra açıklama yapan hükümet yetkilileri sadece ‘şikâyet’lerini dile getiriyorlar. Ancak herkes bilmelidir ki iktidar ‘şikâyet makamı’ değildir. “Daha ne yapsınlar. Kanun çıkarı-yorlar, ama yine olmuyor” demek de çare değil. Her hal ve şart altında bu problemi ortadan kaldıracak olan hükümettir, Meclistir. Ne yapıp etmeli ve bu yanlışlar sona erdirilmelidir.

Başta sivil toplum kuruluşları olmak üzere, iş adamları dernekleri ve sanayiciler de bu karara tepkilerini dile getiriyorlar. Bu uygulama hakikaten yanlış bir uygulama. Öyle ki Koç Holding bile imam hatip liselerini zikretmemekle birlikte “Meslek lisesi memleket meselesi” diyerek kampanya açmıştı. Doğru bir kampanyaydı ve gerekli desteği de gördü. Aynı şe-kilde, meslek lisesi kisvesi altında imam hatip lisesi mezunlarına yapılan bu yanlışa da itiraz edilmeli.

Bazılarını güldürme pahasına duâmızı ve arzumuzu ifade etmek isteriz: Bütün bu mağduriyetler; gerçekten hür, demokrat ve cesur iktidarlar zamanında sona ermeli ve mağdur olanların hakları tazmin edilmelidir vesselâm...

10.02.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (09.02.2010) - ‘Sohbet odaları’ mescidlerin yanında olsun!

  (08.02.2010) - Tehlikeli gidiş

  (07.02.2010) - Ahlâkî darbelere de karşı çıkalım

  (06.02.2010) - İnsanî yaklaşım

  (05.02.2010) - Gözyaşlarına mahkûm olamayız

  (04.02.2010) - Darbelere itiraz devam etmeli

  (03.02.2010) - Eğitim, eğitim, eğitim

  (02.02.2010) - Bu ne haber, bu ne reklam?

  (01.02.2010) - ‘Önce hürriyet’ de!

  (31.01.2010) - 100 temel yanlış

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl