"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bilgisayar programı nasıl yazılır?

10 Ocak 2012, Salı
BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ - 4

Günümüzde bir şirket ve kuruluş olmasın ki yazılım programı kullanmıyor olsun. Hayatımıza öyle bir yerleşimi var ki artık vazgeçmek imkânsız gibidir. Bazı hayatî programlar var ki 10 dakikalık bir blok inanılmaz sıkıntılara sebep olmaktadır. Bir hastanede, bankada vb. insanların yoğun bir şekilde hizmet beklediği alanlarda çok kısa kesintiler bile hem hizmet veren için, hem de alan için çok büyük sıkıntıya sebep olabilmektedir. Birçok kişi “sistemden kaynaklanan bir nedenden dolayı işleminiz yapılamamaktadır “şeklinde uyarıcı bir deneyim yaşamıştır. Sistem dediğimiz olay bir yazılım ürünüdür.
Bir yazılım değişik dillerle oluşturulabilir ancak izlenen yöntemler genel olarak birbirine benzer. Elimizde olan bir çalışmada çözüme gidebilmek için her yazılımcı bir algoritma hazırlar. Algoritma, çözüme gidebilmek için tasarlanan yol ve yöntemlerdir. Amaç, hedef edinilen sonuca ulaşmaktır. Programlama dilleri de bir takım yöntemler kullanarak sonuca ulaşmayı amaçlar. Algoritmanın uzunluğu kullanılan programlama dilinin seviyesi ve problemin karmaşıklığı ile doğru orantılıdır.
Dil Seçimi; kurulan algoritma ve tasarımdan sonra yazılım aşamasına geçilir. Bu aşamada yazılacak programın kullanım süresi, programın kullanım düzeyi ve programın hangi amaç için kullanılacağı gibi sorulara cevap verebilecek bir programlama dili seçilir. Her yazılımcı daha etkin olduğu dil seçimini kullanmakta serbesttir fakat yine de dil seçimi için bazı kriterler gereklidir. Farzedelim veritabanı iletişimi yoğun kullanılacak, görsel tasarımlı bir program yazılımı için, Assembly dili tercihi ile bu proje birkaç kişilik deneyimli bir programcı grubu ile birkaç yılda, C programlama dili ile aynı işi iki programcı üç dört ayda yapabilecek iken, VisualBasic, C# veya Delphi programlama dillerinden birini kullanan tek bir yazılımcı bir-iki aya yakın bir zamanda projeyi tamamlayabilir. Süre göz önüne alındığında dil seçiminin ne kadar önemli olduğunu görebiliriz. Çalışılacak bir projeyi bir-iki ayda bitirebilmek varken Assembly dili kullanmakta ısrarcı olmak çok akıllıca olmayacaktır. Diğer taraftan bir ekran kartı programlamak gerekiyorsa bu kartın sürücüsünü (driver) yazmak için VB ve Delphi ile bu işi tasarlamak mümkün olmaz. Tercih edilmesi gereken dil öncelikli olarak Assembly bununla birlikte C/C++ dilleri olmalıdır.
Yazılım dillerinin etkin olarak kullanıldığı alanlar vardır ve her dil kendi alanında kullanıldığı sürece etkili ve başarılı olabilir.
Sonuç olarak bir bilgisayar programı yazmanın belli aşamaları vardır. Bu aşamalar atlandığında kodlamaya geçilir.

1. Analiz: Proje tasarımlanır ve parametreleri araştırılır
2. Algoritma: Hedefe gidecek adımlar tayin edilir
3. Dil Seçimi: En uygun programlama dili seçilir
4. Kodlama: Projenin gerçekleşmesi için kodlamaya başlanır.

Kod yazıldıktan sonra da bazı aşamalar vardır:
1. Test
2. Pilot denemeler
3. Çalışır halde programı teslim etme
4. Bakım süreci: Program teslim edildikten sonra olabilecek sorunlara çözüm bulma

Sibel EMİNOĞLU
Okunma Sayısı: 2227
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Muammer AKSU

    10.1.2012 00:00:00

    Sayın Sibel EMİNEOĞLU,
    yazılarını büyük bir merakla ve ilgiyle takip ediyorum. Çağımızın ve teknolojinin getirdiği yeniliklerle alakalı bir konuda yazı yazmanız
    beni memnun etti. Programlama olayına uzak olmayan biri olarak bende büyük ilgi uyandırdı. Umarım bu yazınız bu kadarla kalmaz ve bunu bir yazı dizisine çevirirsiniz. bir sonraki yazınızı merakla
    bekliyor olacağım.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı