"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Enflasyon kontrolden çıkabilir

04 Nisan 2019, Perşembe 19:00
Enflasyonda kalıcı düşüş sağlayacak adımlar atılmasını öneren Prof. Dr. Emre Alkin, “Yoksa kısa vadeli tedbirlerle enflasyon kalıcı şekilde düşmeyeceği gibi, kontrolden de çıkabilir” dedi.

Dünya gazetesi yazarı ve Altınbaş Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emre Alkin, Mart ayı enflasyon verilerini değerlendirdi.

Rakamlara bakıldığında çekirdek enflasyonda çok ufak bir iyileşme görüldüğünü ifade eden Alkin, “Böyle olsa da enflasyondaki yükseliş trendinde bir değişiklik olmadığı anlaşılıyor” diye konuştu.

Geçen ayın fiyat artış rekortmenlerinin yine gıda ürünleri olduğuna dikkat çeken Alkin, “Ama harcama grupları açısından bakarsanız birinciliği sağlık almış. İkinciliği gıda ve alkolsüz içecekler, üçüncüsü de eğitim. Dikkat ederseniz, tüm bunlar aslında temel ihtiyaç kalemleri” dedi. Enflasyonda kalıcı düşüşün nasıl sağlanabileceğine ilişkin görüşlerini de aktaran Alkin,  “Enflasyonu düşürmek ancak ve ancak mal ve hizmet üretenin maliyetini düşürerek onları vatandaşa rasyonel fiyatlardan satış yapmaya ikna etmekle mümkün. Meselenin özüne ve köküne inmekde büyük fayda görüyorum. Eğer bu yapılmazsa, kalıcı tedbirler alınmazsa enflasyon kontrolden de çıkabilir. Yani kısa vadeli tedbirlerle enflasyon kalıcı düşmeyeceği gibi kontrolden de çıkabilir.” diye konuştu. 

TopyekÛn mücadele yetmedi

Prof. Dr. Alkin, enflasyon sepetine giren ürünlerin yüzde 65’ini oluşturan 270 kalemde artış, 115’inde düşüş yaşanırken yüzde 8’inin aynı kaldığını söyledi. Fiyatı düşen mallar arasında geçtiğimiz dönemlerde çok yüksek fiyatlı diye şikâyet edilen yeşil soğan, dereotu, ıspanak, maydanoz ve nane gibi mevsimlik ürünlerin bulunduğunu vurgulayan Alkin, “Yani aslında tarımsal ürünlerde şiddetli fiyat artışı hâlâ devam ediyor. Bu da tanzim satışlar ve kasada yüzde 10 indirimleri veya satılmayan ürünlerin stokta birikmesi nedeniyle yapılan iskontoların enflasyonu düşürmek için yetmediğini gösteriyor. Dolayısıyla özellikle tarım ve gıda ürünleri ile alâkalı daha temel bir politika yaklaşımı gösterilmesi, tanzim satışlarla bu mücadeleye devam etmek yerine kalıcı çözümlerin bulunması gerektiği ortaya çıkıyor.’’ ifadelerini kullandı.

***

Sebze enflasyonu rekor kırdı

Tüketici Hakları Derneği, sebzede  enflasyon, Türkiye’de bugüne kadar görülmedik şekilde rekor üstüne rekor kırdığını açıkladı.

Açıklamada, “TÜİK istatistiklerine göre, Mart 2018 – Mart 2019 dönemine ilişkin 22 kalem sebzede son bir yıllık enflasyon tablodan da görüleceği gibi, yüzde 102 (yüziki) oldu. Sebze enflasyonu, Ocak 2018 – Ocak 2019 döneminde yüzde 94.72, Şubat 2018 – Şubat 2019 döneminde ise yüzde 95.25 olmuştu. Sebzede yıllık enflasyon artışının ne zamana kadar yükselmeye devam edeceği bilinmiyor” denildi. Dernekten yapılan açıklamada,  TÜİK istatistiklerine göre, 22 kalemden oluşan sebzedeki ortalama yıllık fiyat artışı  (yıllık enflasyon) son bir yıllık maaş artışlarının 5 katı, yıllık enflasyonun ise 5.18 katı oldu. Artık, yoksulun mutfağına yeterli sebze girmez oldu. Tüketiciler, yüksek sebze fiyatları karşısında gerçekten de çaresiz durumda görünüyorlar” denildi.    

Etiketler: enflasyon
Okunma Sayısı: 1942
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı