"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Helal ürün belgesi veren kuruluşlar aklandı

26 Eylül 2015, Cumartesi 11:04
Avustralya'da devlet kurumları, helal ürün belgelerinden elde edilen gelirlerin "terör örgütlerine" gittiği yönünde ortaya çıkan iddialar üzerine başlattığı soruşturmayı tamamlayarak "Helal ürünlerle, terör örgütleri arasında hiçbir bağlantı yoktur" açıklamasında bulundu.

Avustralya'da, yasalara ve İslami şartlara uygun olarak gıda ürünlerinin üretildiğini gösteren "helal belgesi" düzenleyen kuruluşların, bu belgelerden elde ettikleri paraları terör gruplarına aktardıkları yönündeki iddiaların ardından hükümetin talebiyle başlatılan soruşturma tamamlandı.

Yaklaşık 6 ay önce iktidardaki Liberal Parti Senatörü Cory Bernardi ve ülke genelinde İslam karşıtları tarafından ortaya atılan iddiaları araştıran, Avustralya Senato Soruşturma Komisyonu, Avustralya Suç Komisyonu, Avustralya Federal Polisi, Avustralya Para Transferi Raporları ve Analiz Merkezi soruşturmanın sonucunu açıkladı.

Ülke genelinde helal belge veren İslami kuruluşlar üzerinde yaptığı araştırmayı tamamlayan devlet kurumları adına Senato Komisyonu tarafından yapılan açıklamada "Helal sertifika veren kurumların terör örgütleri ile hiç bir bağlantılarına rastlanmamıştır" denildi.

İftira kampanyası başlatıldı

Avustralya İslam Konseyi Federasyonu (AFİC) adına helal sertifika veren Veteriner Hekim ve Gıda Uzmanı Mehmet Sait Üner yaptığı açıklamada, "Yaklaşık 6-7 ay önce maalesef mesnetsiz bazı iddialar ortaya atıldı, sözüm ona Avustralya'daki helal belgelendirme kuruluşları yurt dışındaki bazı İslami terör gruplarına para aktardığı iddiası ile bir iftira kampanyası başlatıldı. Bu maalesef bazı ırkçı çevrelerin ve birkaç tane milletvekilinin desteği ile linç kampanyasına dönüştü" dedi.

Helal belge veren kuruluşlar olarak bir deklarasyon yayınlayıp hükümetten konunun aydınlığa kavuşulmasını kendilerinin de talep ettiğini aktaran Sait Üner, çıkan sonuçtan duydukları memnuniyeti şu sözlerle dile getirdi;  "Avustralya'daki helal kuruluşların hiç bir tanesinin yasa dışı bir iş içerisinde olmadığı, herhangi bir para aktarımı olmadığı, hükümet nezdinde de özür dilenerek açıklandı. Biz zaten baştan biliyorduk öyle olmadığını ama en azından çamur at izi kalsın şeyi ortadan kaldırıldı"

Helal ürünlerden ekonomiye 23 milyar dolar

Avustralya’da 20 farklı kurumun gıda ürünleri üzerinde denetim yaparak helal belge verdiğini belirten Üner, "Bizim bütün gayemiz gerçekten Müslüman topluma helal ürün yedirme anlamında gereken titizliği göstererek çalışmak" dedi.

Helal ürünlerin Avustralya ekonomisine yılda 23 milyar dolarlık bir katkı sağladığına dikkat çeken Üner, "Bu anlamda biz Avustralya ekonomisine yaklaşık 23 milyar küsur dolar ihracatta katkıda bulunan bir grubu oluşturuyoruz, özellikle et ve et ürünleri ihracatında Avustralya ürünleri dünyada önem arz ediyor, kalitesi ile tercih ediliyor" şeklinde konuştu.

Ortaya atılan iddiaların ardından İslam karşıtı ırkçı gruplar tarafından helal belge düzenleyen kuruluşlar ve helal ürün satan marketler hedef haline getirilerek, sosyal medya üzerinden başlatılan sözlü saldırılar sonrası aralarında Türklerin de sahip olduğu bir çok market ırkçı gruplar tarafından kara listeye konmuştu.

Toplum bize destek verdi

Melbourne'da 3 şubesi bulunan ve helal ürün satan ırkçı grupların listeye aldığı FreshPlus marketlerinin sahibi İbrahim Gocol, sosyal medyada hedef gösterilen marketlerinin bir kez de fiziki saldırıya uğradığını söyledi.

Gocol, "Cama taş atıldı falan ama ondan sonra halkın tepkisi ile bu gurup geri çekilmek zorunda kaldı yani bizim camımıza taş atılınca toplum bizi sahiplendi, bu kuruluşun terörle hiç bir ilgisi yoktur, Müslümanların hiç bir ilgisi yoktur  diye daha büyük bir kesim bu boykot gurubuna karşı tepki gösterdi ve geri adım atmak zorunda kaldılar" dedi.

Müşterilerimiz arttı

Saldırı sonrasında Avustralya toplumundan gelen desteğin yanı sıra hem müşteri hem de satışlarının arttığına dikkat çeken Gocol sözlerini şöyle tamamladı, "Bizde bu toplumun bir parçasıyız, buranın parçasıyız, dinimiz farklı olabilir, helal yiyor olabiliriz ama bizim bu topluma katkımızı hiç kimse gözardı edemez, helali talep eden vatandaştır, Avustralya vatandaşı, bizde bunları sunuyoruz, hizmet yapıyoruz, bunda ne var?"

Yaklaşık 550 bin Müslümanın yaşadığı Avustralya'da, Müslümanlara ait marketlerin yanı sıra ülkenin önde gelen marketleri de helal ürün reyonları bulunduruyor. Müslüman müşterilerine hizmet vermek isteyen çok sayıda gıda üreticisi tesislerini helal sertifika veren kuruluşlara açarak helal ürün belgesi almayı tercih ediyor. Bunun yanı sıra ülke genelinde tavuk kesimi yapan mezbahaların yüzde doksan beşi helal kesim yapıyor. Başta Endonezya ve Malezya gibi Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Asya ülkelerine et ve et ürünleri ihraç eden Avustralya firmalar helal sertifika veren kuruluşların denetimi altında.

AA

Okunma Sayısı: 1395
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı