"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İşsizliğe karşı SGK primleri düşürülmeli

13 Nisan 2019, Cumartesi 17:55
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, işsizliğin önüne geçmek işverene büyük külfet getiren sigorta primlerinin düşürülmesi gerektiğini söyledi.

İşsizliğin önüne geçmek işverene büyük külfet getiren sigorta primlerinin düşürülmesi gerektiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Asgarî ücrete bağlı olarak her yıl artan sigorta primleri işverenin belini büküyor. En az brüt asgarî ücret üzerinden hesaplanan sigorta primleri esnafımıza büyük külfet getiriyor. Yıllık bazda hesaplanınca esnafımız neredeyse sermayesi kadar sigorta primi ödüyor. Ülkemizde yüzde 11 seviyesine gelen işsizliği azaltmak için SGK primleri düşürülmeli. Esnaf ve sanatkârımız başta olmak üzere işverenler sigorta primlerinin altında ezilmekten kurtarılmalı” dedi.

ESNAFIN ÖDEDİĞİ SİGORTA PRİMİ 2 YILDA YÜZDE 43 ARTTI

Ekonominin barometresi olan esnaf ve sanatkârın yüksek sigorta primlerinden mustarip olduğunu söyleyen Palandöken, “Bağ-kurlu esnaf ve sanatkârımızın 2017 yılında ödediği en düşük sigorta primi 613 TL’yken, 2018’de 700 TL’ye, 2019’da ise 882 TL’ye yükseldi. Yani esnafımızın ödediği sigorta primleri 2 yılda yüzde 43 oranında artış gösterdi. Esnaf ve sanatkârımız bu meblâğları ödemekte büyük güçlük çekiyor. Hem kendi sigorta primi hem de yanındaki işçinin sigorta primi derken esnafımızı zora sokuyor. Acilen bu konuda esnafımıza bir kolaylık sağlanmalı, işçi ve işveren üzerindeki sigorta yükü hafifletilmelidir” diye konuştu.

İŞSİZLİĞE ÇÖZÜM YOLU

Palandöken, ayrıca, “Ülkemizde şu an en önemli sorunlardan birisi işsizlik. Maliyetler arttığı için işverenler eleman almaktan çekiniyor. Eğer sigorta primlerinde işverene kolaylık sağlanırsa bu kolaylık doğrudan ekonomiye ve istihdama etki eder. Sigorta primleri düşerse esnaf hem yanındaki elemanı çalıştırmaya devam eder hem de ihtiyacı varsa eleman almaktan kaçınmaz. Yeni eleman alınması ise istihdama destek sağlar ve işsizliği azaltır. Daha fazla kişi istihdam edileceği için SGK’nın sigorta primlerinden elde ettiği tahsilat düşmeyeceği gibi artış gösterir.” dedi.

Ahmet Terzi- Ankara

Haber Merkezi

Etiketler: Türkiye, ekonomi, işsizlik
Okunma Sayısı: 1123
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı