"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Prof. Dr. Berksoy uyardı: Reformlar yapılmazsa aşağıya doğru gideriz

27 Mayıs 2015, Çarşamba 10:26
"Gelir dağılımını düzeltecek politikalara ağırlık verilmeli" diyen Prof. Dr. Taner Berksoy, "(Böyle giderse) Bir de küresel boyutu var, küresellikte yerimizi kaybederiz, aşağıya doğru gideriz" dedi.

Prof. Dr. Taner Berksoy, 2015 yılının sıkıntılı geçebileceğini söyledi. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Dergisine açıklamalar yapan Prof. Dr. Berksoy, "Sizce ekonomimizin ne gibi yapısal reformlara ihtiyacı var?" sorusunu şöyle cevaplandırdı:

"Yapısal reformların aslında iki yönü var, bir tarafı genel geçer bir söylem, kim sıkışsa yapısal reform diyor. Ama eğer yapınızda, büyüme temponuzu, iktisadi işleyişinizi engelleyen, unsurlar varsa bunları temizlemeden büyüyemiyorsunuz diye düşünün. Türkiye’de ciddi yapısal sorunlar var. İşgücü, ürün piyasalarını yeniden düzenlemek gerekiyor, buna paralel, buralardan türeyecek yapı ile ilgili birçok önlemler var, bunları yaptığınız takdirde verim artar, üretkenliğiniz artar. Şu anda yapısal sıkıntı üretkenliği etkiliyor, büyümeye yansıyor, olabileceğinden daha düşük hızla büyüyorsunuz, dolayısıyla yapısal reform açısından bakarsanız bu şart haline gelmiş durumda. (...) Şu andaki tasarruf düzeyi bizim büyümemizi borçlanma veya dışardan kaynak girişine bağımlı hale getiriyor o yüzden hamle yapamayız. Bunun için örneğin  tasarruf alanında bir şeyler yapmamız lazım. Önümüzdeki dönemde gelir dağılımını düzeltecek politikalara ağırlık vermek, bir dizi düzenleme ile tasarrufu daha cazip hale getirmek gerekiyor."

"Yapısal reform alanında şu anda hangi çalışmalar yapılıyor?" sorusunu da cevaplandıran Berksoy, şöyle devam etmiş: "Şu anda çok belirgin bir şey yok, 2001-2002 krizinden bu yana ekonomiye bakış açımız yapısal veya uzun vadeli bir şey planlamak uygulamaktan ziyade, tamamen konjonktürü yönetmek şeklinde. Yön değiştiren rüzgara göre tedbir almak gibi düşünün, konjonktürü yönetiyoruz, bunda haklı da olabiliriz. 2002’de kendi krizimizden çıktık, başarılı da yönetildi, tepe noktasına gelirken küresel kriz geldi, onu yönetmek zorunda kaldık, şimdi bir büyüyememe sorunumuz var onu yönetmek zorundayız. Bu ortamlarda iktisat politikası düşüncesinin yapıya doğru döndürülmesi biraz zordur ama bunu bir şekilde becermek lazım, yoksa takılır kalırız. Bunun da içerde çok ciddi sonuçları var, fakirlik devam eder ki yoksulluk uzun dönemde büyümeyi engeller. Bir de küresel boyutu var, küresellikte yerimizi kaybederiz, aşağıya doğru gideriz. Onun için biraz acil bir sorun. Şu anda  milli gelir 10-11 bin dolar civarında, kriz nedeniyle bir miktar geriledi ama onu en az 20 bin doların üzerine çıkarmamız gerekiyor.

 

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 1687
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı