"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Polislerle avukatlar birbirine girdi

03 Nisan 2015, Cuma 14:15
Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın terör saldırısında şehit olduğu İstanbul Adalet Sarayı'nda çantalarının x-ray cihazlarından geçirilmesine ve üstlerinin aranmasına tepki gösteren bir grup avukata müdahalede bulunuldu.

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda yaşanan terör saldırısı sonrasında artırılan güvenlik önlemleri, avukatların tepkisini çekmeye devam ediyor. Rehin alma olayının ardından adliye girişlerinde üstleri ve çantalarının aranmasına karar verilen avukatların tepkisi, güvenlik görevlilerinin müdahalesiyle önlenmeye çalışılıyor.  

Bugün de bir grup avukat, C kapısı girişindeki avukat geçiş alanına, dedektör kapısından geçirilme istenmesine ve çantalarının da x-ray cihazına konulmasına karşı çıkarak, bu işlemleri yapmayacaklarını kapı görevlilerine söyledi. Alanda toplanan avukatlar, güvenlik görevlileri ve polislere tepki gösterip, aranmadan geçmek istedi. Bu sırada grupla polisler arasında kimi zaman itiş kakış yaşandı.

Bunun üzerine çevik kuvvet ekiplerince avukatlara müdahalede bulunuldu. Avukatlar polis kalkanlarıyla dışarıya çıkarıldı. Adliye girişinde bu tartışmalar zaman zaman devam ediyor.

Başsavcılığın talimat yazısı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Bakanlık Muhabere Bürosu'nca, "İstanbul Adalet Sarayı girişlerinde uygulanacak güvenlik tedbirlerine ilişkin çalışma talimatı ve esasları" başlıklı bir talimat yazısı hazırlanarak, adliye giriş kapılarına asıldı. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu'nun imzası olan talimat yazısında, Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliği'nin, "Hakimden önleme araması kararı alınması gerekmeyen haller" başlıklı 25. maddesi 1. fıkrasının (a) bendine göre, kamu hizmeti yapan bina ve her türlü tesislere girenlerin üstlerinin, üzerilerindeki eşyanın veya araçlarının aranmasında ayrıca bir arama emri ya da kararı gerekmediği aktarıldı.

"Bu işlem ceza soruşturması işlemi değil"

Adalet sarayı giriş kapılarında bulunan kapı ve x-ray cihazından geçirilmek suretiyle yapılan kontrollerin güvenlik amaçlı bir denetim olduğu belirtilen yazıda, Avukatlık Kanunu'nun 58. maddesindeki düzenlemenin, avukatların, avukatlık veya Türkiye Barolar Birliği ve baroların organlarındaki görevlerinden doğan veya görev sırasında işledikleri suçlardan dolayı haklarında yapılacak ceza soruşturmalarıyla ilgili olduğu kaydedildi. 

Yazıda, "Avukatların adliye binalarına girişlerinde kapı dedektörlerinden geçmeleri ve ayrıca çantalarının x-ray cihazlarından geçirilmesi şeklindeki uygulamanın ceza soruşturması kapsamında CMK'nın 119. ve devamı maddelerinde düzenlenen bir arama olarak değerlendirilmesi mümkün değildir. Yine aynı şekilde bu uygulamanın, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nun 58. maddesine aykırılık teşkil etmeyeceği de muhakkaktır" denildi.

"Son derece hassas dönem"

İstanbul Adalet Sarayı'na giren avukat, vatandaş ve personelin can güvenliğinin sağlanması, genel kamu güvenliği ve kamu düzeninin korunması açısından, adalet sarayında girişlerde avukat, personel ve vatandaşların kapı dedektörlerinden geçmeleri, çantalarının da x-ray cihazından geçirilmesi şeklinde güvenlik amaçlı denetim yapılacağı bildirilen yazıda, "Bu son derece hassas dönemde avukat, personel ve vatandaşlarımızın gerekli desteklerini bekliyor ve uygulamanın Çalışma Talimat ve Esasları'na göre yapılmasını rica ediyoruz" ifadesine yer verildi.   

AA

Etiketler: avukat, polis, arbede
Okunma Sayısı: 1230
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • M Numan

    4.4.2015 07:59:32

    o avukatlar da anarşist ruhlu sanırım.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı