"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ebû’d-Derda Bartın’daydı

19 Eylül 2012, Çarşamba
Siyer Araştırmaları Merkezi’nin başlattığı 82 İl 82 Sahabî projesinin 18. programı Bartın’da yapıldı.
Ümmetin Hâkimi Ebû’d-Derda b. Zeyd’in anlatıldığı program, Kur’ân-ı Kerim tilâveti ile başladı. Selâmlama konuşmasının ardından projenin tanıtım filmi izlendi. Daha sonra kürsüye Muhammed Emin Yıldırım Hoca dâvet edildi. Sözlerine neden Ebû’d-Derda’nın (ra) Bartın’da anlatıldığını belirterek başlayan Yıldırım, “Veda Haccı sırasında Peygamberimizi (asm) dinleyen sahabe sayısının 124 bin olduğunu, bunlardan sadece 10 bin civarında sahabenin isimlerinin ve bir kısmının da hayatlarının bilindiğini, dolayısıyla meşhur Ebû’d-Derda’nın Şam’da vefat ettiği bilgisinin doğru olduğunu, ancak Bartın’da bulunan kabrin ya makam veyahut da bu isim ve künyede başka bir sahabî olabileceğini” söyledi.
Yıldırım daha sonra: “Madem Hz. Ebû’d-Derda adına burada bir kabir/makam var, madem adı burada var, o halde tadı da olsun” diyerek, o büyük sahabînin hayatını çok farklı yönleri ile anlattı. Zaman zaman heyecanların arttığı, zaman zaman gözlerin yaşardığı programda Yıldırım, Ebû’d-Derda’nın (ra) hayatının, sözlerinin ve rivayet ettiği hadislerinin üzerinden çok önemli mesajlar verdi. Konuşmasının başında Ebû’d-Derda’dan aktardığı bir söz dinleyenleri adeta sarstı.
O sözde büyük sahabî diyordu ki: “Cahile, bilmeyene bir kez yazıklar olsun, bilip de gereğini yerine getirmeyene ise yedi kez yazıklar olsun.” Peygamberimizin (asm): “Her hak sahibine hakkını verin” fermanına uyarak Ebû’d-Derda’nın buna hayatında nasıl riayet ettiğini belirten Yıldırım, “O bize şu beş hakkın nasıl ödenmesi gerektiğini öğretmiştir” diyerek, bunların; “İlmin, muallimliğin, talebeliğin, dostluğun ve babalığın hakkı” olduğunu söyledi. 

BEŞ HAK NASIL ÖDENİR?

Yıldırım, bu beş hak konusunda Ebû’d-Derda’nın bizlerin dünyasına vermek istediği mesajların ise şunlar olduğunu belirtti:
1. İlmin hakkı, ameldir; öğrendiklerinle amel et ki, bilginin hamalı değil, sahibi olabilesin.
2. Muallimliğin hakkı, merhamettir; talim ve terbiyenin temeline merhameti yerleştir ki, adam gibi adamlar yetiştirebilesin.
3. Talebeliğin hakkı, istikrar ve azimdir; kalbini, aklını, bedenini dağınıklıktan kurtar ki, basamakları birer birer çıkabilesin.
4. Dostluğun hakkı, sadakattir; ne olursa olsun dostuna el uzat ki, onu düştüğü yerden kaldırıp, cennete beraberce yürüyebilesin.
5. Babalığın hakkı, evlâtlarının istikbali için yanmaktır; istikbali malda, soyda, güzellikte, şanda, şöhrette arama ki, yanlışa düşmeyesin.
Yıldırım konuşmasını, Ebû’d-Derda’nın vefatını ve vasiyetini anlatarak tamamladı. Projenin 19. programı 23 Eylül 2012 Pazar günü, “Müslüman Tüccar: Osman b. Affan” başlığında Kayseri’de icra edilecek. Programlar hakkında 0 (212) 544 76 96 nolu telefondan ya da www.siyerarastirmalari.org ve www.82il82sahabi.com adreslerinden daha fazla bilgi edinilebiliyor.

Okunma Sayısı: 1768
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı