"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Filistin’de edebiyat vatandır

11 Nisan 2019, Perşembe 12:24
Araştırmacı-yazar Peren Birsaygılı Mut, “Vatan kavramının Filistin edebiyatında olduğu kadar ön planda tutulduğu başka bir ülke edebiyatı yoktur.” dedi.

Araştırmacı-yazar Peren Birsaygılı Mut, “Vatan kavramının Filistin edebiyatında olduğu kadar ön planda tutulduğu başka bir ülke edebiyatı yoktur.” dedi. Filistin edebiyatı üzerine çalışmalar yapan Mut, politik ilginin aksine Filistin edebiyatına dair Türkiye’de çok az şey bilindiğini söyledi. Çeşitli dergilerde ve internet sitelerinde yazıları yayınlanan, ayrıca belgesel-film metin yazarlığı yapan Mut, Filistin’in, dili, milliyeti, inancı fark etmeksizin dünyanın farklı yerlerinden milyonlarca insanın ortak paydası olduğunu aktardı. Mut, Filistin’in, vicdanın aslında ne kadar evrensel bir kavram olduğunu hatırlatan bir toprak parçası olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: “Filistin halkı, Nekbe’den yani 1948’de İsrail’in kurulmasından bugüne büyük bir açık hava hapishanesinde yaşıyor ve bütün gücüyle direniyor. Aslında Filistin’deki bağımsızlık mücadelesi Balfour Deklarasyonu’nun hayata geçirildiği 1930’lu yıllara dayanıyor. Resim öyle net ki. Hiçbir şekilde kirlenmemiş, asaletini muhafaza etmeyi başarmış, insanların zihninde ‘acaba’ sorusu uyandırmamış, su gibi berrak bir mücadele var ortada. Bu mücadelenin en önemli aktörlerinden birisi Filistinli edebiyatçılar. Biz de Filistin halkının kültürünü ve mücadelesini daha yakından tanıyabilmek için edebiyatının izini sürmeye başladık.”

FİLİSTİN BELGESELİ

Peren Birsaygılı Mut, 2015’te TRT Belgesel’de Filistin direniş edebiyatının anlatıldığı “Sürgündeki Sevda Filistin” adlı belgesel filmi hazırladıklarını söyledi. Beş bölümlü belgeselde 5 ayrı edebiyatçının hayat hikâyesini izleyiciye aktarmaya çalıştıklarını kaydeden Mut, şunları anlattı: “Filistinli edebiyatçıların aileleri ve yakınlarının yanında konunun uzmanlarıyla da görüşmek için 8 ülkeye seyahat ederek 20’ye yakın röportaj yaptık. Görüştüğümüz kişiler tarafından büyük bir samimiyetle karşılandık. İlk aklıma gelenlerden biri, geçtiğimiz sene ölen Amerikalı Barbara Harlow. Teksas Üniversitesinde ‘Direniş edebiyatı’ profesörüydü kendisi. Aynı zamanda meşhur ‘Resistance Literature’ kitabının yazarı. O dönemde rahatsız olmasına rağmen bizi kırmadı ve elinden gelen yardımı esirgemedi.”

Vatan kavramı ön planda tutuluyor

Araştırmacı yazar Mut, Filistin edebiyatının kendisini çok etkilediğini vurgulayarak, “Vatan kavramının Filistin edebiyatında olduğu kadar ön planda tutulduğu başka bir ülke edebiyatı yoktur. Burada kaleme alınan hiçbir eser yoktur ki direnişten bahsetmesin. Bütün bu mahrum bırakılmışlığın ve zulmün, adeta nakış gibi işlenerek, dünyaya duyurulduğu bir edebiyat karşısında hayran olmamak elde değil.” ifadelerini kullandı. Gassan Kenefani’nin Filistin edebiyatını ilk hikâyelendiren yazar olduğunu belirten Mut, Mahmud Derviş, Semih el-Kasım, Naci el-Ali ve Fedva Tukan’ın da dünyada en çok bilinen Filistinli edebiyatçılar olduğunu bu sebeple öncelikle bu beş isim üzerine yoğunlaştıklarını kaydetti.

Etiketler: filistin
Okunma Sayısı: 847
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı