"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Şu “Tasarruf” tedbirlerimiz…

Orhan Ali YILMAZ
22 Mayıs 2024, Çarşamba
Meşhur Bektaşi’miz, mübarek Ramazan Ayı geldiğinde her gece sahura kalkar fakat oruç tutmazmış. Hanımı çıkışırmış hep kendisine: “Bey, hem oruç tutmuyorsun, hem de her gece sahura kalkıyorsun… Artık yeter, ne olur beni bu kadar zahmete koyma…” dermiş.

Bektaşi’nin cevabı ise “gülerek” hep şu olurmuş: “Hanım, Hanım, olur mu hiç öyle şey; farzı terk ettik, sünneti de terk edip, hepten gavür mu olak…”

Hazine ve Maliye Bakanımızca açıklanan şu son Tasarruf Tedbirleri Genelgesini görünce yukarıdaki yaşanmış fıkra aklıma düştü birden…

Ezcümle, devletin, sadece şu “Giderleri” üzerinden bir “tasarruf modeli” geliştirilmiş görünüyor. Onun için de, özellikle şu Kamu Harcamaları mercek altına alınmış ve memur harcamalarında detaylı bir tasarrufa gidilmiş gözüküyor…

Hâlbuki şu 25’şer 30’ar yıl gibi uzun süreyle şu geri ödemeli ve Hazine garantili şu tercihli yollarımız, şu şehir hastanelerimiz, hem de havalimanlarımız var, hem de bazıları hiç kullanılmayan...

Onun yanında, asıl da şu ekonomik bakımdan belki de en büyük kamburumuz olan, şu “fakirden alıp zengine vermenin adresi bulunan” ve mudileri şu elde ettikleri gelirleri itibariyle vergiden muaf olan, toplamda şu 2 yıllık maliyetinin Hazine’ye 800 Milyar Lira’ya bâliğ olduğu şu Kur Korumalı Mevduatımız (KKM) var…

Ama bütün onlardan çok daha önemli ise, asıl şu Hazine’nin kaynağı olan “Gelirler”in arttırılması ile ilgili herhangi bir tedbir, bir çözüm önerisi, bir plan ya da program, her nedense şu pakette açıkçası gözükmemesi…

Uzmanlarının söylediğine göre, Hazine’nin, iki “Gelir” kaynağı var: Biri Doğrudan Vergiler, diğeri ise şu Dolaylı Vergiler.

Doğrudan Vergilerin kaynağını ise, şirketlerin kazançları üzerinden, en son güncelleme ile %25 oranında tahsil edilen Kurumlar Vergisi ve şu varlıklı kişilerden, şu kazançları üzerinden %15 oranında alınan şu Gelir Vergisi oluşturuyor.

Dolaylı Vergilerin, şu başlıca kaynağında ise, 85 milyon TC. vatandaşımızdan toplanan, şu iğneden ipliğe her şeye sirayet etmiş bulunan, hepimizin çok yakından tanıdığımız, hem de ödediğimiz şu KDV ile ÖTV yer alıyor.

2023 yılı bütçesinde, toplam vergi gelirlerinin yarısını aşan miktarı olan şu %53 gibi yüksek bir oranını, Dolaylı Vergiler kalemi olan, sadece şu KDV ile ÖTV gelirleri oluşturmuş ve bu hâliyle Doğrudan Vergiler kalemi olan Kurumlar Vergisi ile Gelir Vergisi gelirlerinin çok çok üzerinde bir yekûn teşkil ediyor.

Açıkçası, görünen o ki, ÖTV’nin ihdası tarihi olan 2002’den bu yana şu devletimiz, şu şirketlerden, hem de ülkenin zenginlerinden, her nasılsa, bir türlü tahsil edemediği şu Kurumlar ve Gelir Vergisini, şu Dolaylı Vergiler yoluyla, bütün şu ülke vatandaşlarından tahsil, hem de telafi yoluna gitmekte…

Buna rağmen, şu istatistiklere göre, Türkiye’nin merkezi yönetim bütçe gelirleri 2023 yılı itibariyle 5 trilyon 210 milyar 488 milyon lira olurken, giderleri ise 6 trilyon 585 milyar 456 milyon lira olarak gerçekleşmiş. Yani bütçemiz, 2023 itibariyle, tam olarak 1 trilyon 375 milyar lira açık vermiş gözüküyor…

İzahı da, şu Bütçe Gelirlerinin %82’sini zaten şu Doğrudan ve Dolaylı Vergi tahsilatlarının tamamı oluşturuyor…

“Tasarruf” mu dediniz; tamam, bitirdim…

Okunma Sayısı: 1755
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • S.topuz

    22.5.2024 06:00:08

    KARZ-I HASEN (Sadece Allah rızâsı için verilen ödünç. Faizsiz verilen borç), Euro veya Altın değer üzerinden ve Devletinde Azamî ve ciddî tasarruf yapması ve haksız ve hesabı yanlış yapılan YİD ve KKM'nin iptali ve OTO Yollarında ücretsiz olması şartıyla harika olur! Faiz sarmalı, tuzağı ve Enflasyon belası nisbeten azalır ve Devletde rahat eder Vatandaşlar da, Vesselam!

  • S.topuz

    22.5.2024 05:45:24

    "Rivayette var ki: "Âhirzamanın eşhas-ı mühimmesinden olan Süfyan'ın eli delinecek." Allahu a'lem, bunun bir tevili şudur ki: Sefahet ve lehviyat için gayet israf ile elinde mal durmaz, israfata akar. Darb-ı meselde deniliyor ki, "Filan adamın eli deliktir." Yani çok müsriftir. İşte, Süfyan israfı teşvik etmekle, şiddetli bir hırs ve tama'ı uyandırarak insanların o zaîf damarlarını tutup kendine müsahhar eder diye bu hadîs ihtar ediyor. İsraf eden ona esir olur, onun dâmına düşer diye haber verir."... Bediüzzaman Said Nursi., Risale-i Nur Külliyatı Şualar - 583 Yüksek faiz oranları ödeyerek İngiliz Tefecilerinden Borç üzerine Borç yaparak Milli sevetimiz sadece Faizin Faizlerini ödemekle, yandaş Şirketlere Döviz ve GEÇİŞ garantili ihalelerle ve KKM' lerle (Hemen hepsi iptal edilmeli) heba edilmekte maalesef! Karz--ı Hasen olarak her Vatandaş imkânı nisbetinde Döviz cinsinden, bir- iki Sene Devlete BORÇ verirse bu tuzaktan kurtulabiliriz belki!?

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı