"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yeni Asya şahıslara değil, meşverete dayanır

Rüstem GARZANLI
19 Ocak 2019, Cumartesi
Cenab-ı Allah, (cc) meâlen meşvereti şöyle emreder: “Onların işleri şûrâ iledir.”1

Kur’ân’ı Kerîm’de “Şûrâ” Sûresi geçiyor. 38. âyette geçen Şûrâ kelimesinden alınmıştır. Kelime anlamı danışma demektir. Sûrede Müslümanların işlerini kendi aralarında danışma yoluyla yürüttükleri, ayrıca kâinatta Allah’ın birliğini gösteren deliller ve kıyamet gününün hâlleri bildirmektedir.

Asrın müceddidi Bediüzzaman Hazretleri, “Şûrâ”nın önemine binaen iman ve Kur’ân hizmetlerini meşveret esaslarına dayalı biçimde tesis etmiştir.

Talebelerin arasında “Medar-ı niza bir mesele varsa meşveret ediniz”2 demiş. Keza, “Siz meşveretle ne lâzımsa yaparsınız. Fakat ihtiyatla, telâşsız, velveleye vermemek lâzım”3 buyurmuş. Risale-i Nur hizmetinde meşveret heyeti şahs-ı manevînin temsilcisi hükmündedir. Şahsî menfaatleri gözetmez, kimseye özel bir kin ve garaz gütmeden birilerin inisiyatifiyle hareket etmez, Hakk’ın hatırını âlî tutar, samîmiyet ve sadâkate bağlı kalarak kararlar alınır. Meşveret dışında münferit hareket edildiği zaman yanılma veya aldanma riski fazladır. Meşveretle alınan kararlarda ise yanılma riski azdır. Hatta mesuliyeti bile yoktur.

Büyük katılımla yapılan istişarelerde hata olsa dahi çok az olur. Meselâ on kişi bir konu üzerinde müzakere ve istişare ederse, 20 gözle bakar, 20 kulakla işitir, 10 akılla düşünür. İşte bunun için istişarede aldanma riski az olur.

Bundan dolayı büyük bir dâvâyı temsil edenler, ekseriyetin aldığı karara saygı göstermeleri gerekir. 

İşte cemaat ve şahs-ı mane-vînin esası da bu olsa gerek. Şunu da ifade edeyim ki, günümüzde hariçten gelen saldırıların çoğaldığı bu dönemde, içerde de fitnenin alevlendiği böylesi bir felâket ve helâket zamanında cemaatin fertleri kendi aralarında tesanüdünü, birlik ve beraberliğini muhafaza edebilmesi için cehd ve gayret göstermeleri lâzımdır. “Cihad-ı diniye farzdır, bu zamanda muzaaf farz-ı ayndır.” 4

Keza, “Cihâd, mertebe-i şehadetin merdivenidir.” 5

 50 seneden beri Yeni Asya ve ekolü bu manevî cehd ve cihadın merdiven basamaklarında yürüyerek yükseliyor. Dik ve istikrarlı duruş devâm ediyor. Bu imanı cehd inşallah kıyamete kadar da devâm edecektir.

İşte Yeni Asya ekolü teşekkülünden günümüze kadar temel meselelerden yanılmaması sebebi istişare etmektir, pusulası meşverettir. Pek yakında 50. Sene-i devriyesini idrak edeceğimiz Yeni Asya Gazetesi bütün zorluklara rağmen meşveretin düstur ve kaidelerinden şaşmadan yoluna devam etmiş ve devam ediyor. Yeni Asya şahıs bazlı yanlışlara ve biad kültürüne tabi olmadı ve olmayacaktır. Meşrû meşveretlere devâm ediyor ve devâm edecektir inşaallah.

Dipnot: 

1- Şûrâ Sûresi, 38., 

2- Kastamonu Lâhikası, s. 181. 

3- Emirdağ Lâhikası, s. 125. 

4- Hutbe-i Şamiye, s. 143. 

5- Sözler, Lemaat.

Okunma Sayısı: 1756
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Abdullah

    19.1.2019 10:34:36

    Siyasette ve içtimayatta Üstadımızın halletmediği mesele bırakmamıştır. Kamet ve kıymetine göre Risalede işlemiştir.Siyasi ve içtima-i hayatta gelişen hadiseleri,Risale-i Nur'un temel prensip ve kaideleri muvacehe sinde meşveret heyeti ele alır ve bu doğrultuda müzelere eder ve karara bağlar. Burada yeni görüş ve düşünceler yoktur.Çünkü çerçeve çizilmiş,esas noktalar,işaretler ortaya konmuştur.Zübeyir abenin tabiriyle; Risalede her şey var.Cemaata düşen bunları bulup doğru anlamak ve içtima-i hayata doğru uyarlamak ve uygulamaktır.Bugüne kadar Yeni Asya Camiasında hep böyle yapılmış ve inayet-i hakla isabet etmiş,yanılma-mış ve yanıltmamıştır.İnşaallah kıyamete kadar böyle devam eder ,gider.Güzel bir makale olmuş,Rüs- tem kardeşimi tebrik ediyorum.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı