"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Her günümüz bayram olsun...

Sema CEYHAN
22 Ağustos 2012, Çarşamba
Bayramlar, sevinç, neşe, kaynaşma, paylaşma, dostlukların artması, büyükleri ve hastaları ziyaret etme; sevgi ve saygının tazelenmesi, fakir ve fukarayı gözetmenin yanında toplumun birlik ve beraberliği sağlayan, insanları birleştiren önemli günlerdir.
Bu kudsî atmosfer, birlik ve beraberlik ruhu bayram günlerinde eş, dost akraba ziyaretiyle daha da perçinlenir. Böylelikle bayramlar toplumsal huzur ve barışa bir vesile olur.
Yılda iki kez kutladığımız dinî bayramlarımız bize bu güzel duyguları yaşatıyor. Aslında sadece bu iki bayramla mü’minlerin bayramının sınırlı olmaması lâzım. Mü’minin her günü, her ânı bu güzel hasletlerle bayram olmalı.
Bizim Müslüman olarak dünyaya gelmemiz bile bizim için bir bayram. Öyleyse dünyaya gelen her varlık bu bayram merasiminde edeple Padişahın huzurundan geçerken bu güzel hasletlerle donanmalı. Her gün ve her an mü’minin bayramı olmalı..
Ramazan geldiğinde oruç tuttuğunda mü’minin bayramı olur. Hadis-i şerifte: “Oruçlunun iki sevinci vardır: Biri iftar ettiği andaki sevinci, diğeri Rabbine kavuştuğu andaki sevinci.”
Fıtır sadakasını verdiğinde de mü’minin bayramı olur.
Efendimizin (asm), oruçlunun boş, çirkin ve kötü sözlerinin günahından arınması ve fakirlere bir azık olması için fıtır sadakasını emrettiğini, İbn-i Abbas (ra) rivayet eder.
Bir yoksulu sevindirdiğinde mü’minin bayramı olur. ”Câbir (ra) der ki: ‘Peygamberimiz (asm) Müslüman yoksulu doyurmak, Allah’ın rahmetini gerekli kılan güzel amellerdendir’ buyurdu. (Tergib ve Terhib)”
Yetimin başını okşadığında mü’minin bayramı olur. ”Ben senin kalbinin yumuşak olmasını istiyorum. Öyle ise yoksula yedir ve yetimin başını okşa.” (Beyhaki)
Hasta ziyaret ettiğinde mü’minin bayramı olur. “Hasta ziyareti güzel işlerdendir.” (Taberâni)
“Hastayı ziyaret eden kimse Allah’ın rahmetine dalar. Hastanın yanında oturan kimseyi de rahmet kaplar.” (Müsned)
Borçlunun borcunu ödediğinde mü’minin bayramı olur. ”Allah’ın en sevdiği amel, aç olan bir muhtaca yemek yedirmek veya onun bir borcunu ödemek ya da onun bir sıkıntısını gidermektir.” (Taberâni)
Sıla-i rahim yaptığında mü’minin bayramı olur. “Kim sıla-yı rahmi sürdürürse, ben de onunla irtibatımı sürdürürüm. Kim de onu koparırsa ben de onunla irtibatımı koparırım. Kim onu keserse, ben de ondan rahmet ve ihsanımı keserim.” (Müsned)
Misafire hizmet etiğinde mü’minin bayramı olur. “Herşeyin bir zekâtı vardır. Evin zekâtı da misafir ağırlanan odasıdır.” (Rafi’den)
Dinî vecibelerini yerine getirdiğinde mü’minin bayramı olur. “İnsanların en çok ibadet edeni Kur’ân’ı en çok okuyandır” ve “En faziletli ibadet duâdır.” (Mevhebi’nin ilimi’inden.)
Ve Üstad (Hz) de; bahar mevsiminin arzın, yeryüzünün bayramı olduğunu söyler. Arzdaki mahlûkât, cûş u huruş içinde Rablerinin nazarına arz-ı endâm ederler.
Bu duygularla bayramınızı tebrik eder, her gününüzün bayram gibi geçmesini temenni ederim.
Okunma Sayısı: 1480
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • semanur yıldırım

    17.11.2013 00:00:00

    çok güzel yazmışsın sema teyze allah senden razı olsun....

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı