"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Dindar ve hakiki dindar kimdir?

Ali FERŞADOĞLU
16 Mayıs 2024, Perşembe
Aile terapisti de olan bir ilim adamımız (Doç. Dr. K. Taştan), “Depresyon gibi psikolojik rahatsızlıkları olan, despot, aile problemleri yaşayan ve boşanmak isteyenler en çok dindar ailelerdir” sözü, Müslümanların bir mefhum kargaşası içinde olduğunu gösteriyor. Bunlardan birisi dindarlıktır. Yeniden tanımını öğrenmek, anlamak ve ona göre yaklaşmak zorundayız.

Yukarıdaki tesbit bir anlamda doğru. Ama, “dindarlar böyledir” algısı yanlış! “Dindar veya hakiki dindar kimdir?” Dindar; iman esaslarını delillere dayanarak kabul ile özümseyip benimseyen; dininin prensipleri, emir ve yasaklarını, yani, helal-haramlarını eksiksiz yerine getiren, dinine çok bağlı, “Tam ve hakiki dindar, müttaki”1-Emirdağ Lâhikası-I, Enst./intr., s. 53.; kimsedir. Yani, iman esasları, İslam şartları ve ahlâkı tüm boyutlarıyla tahkiki ile yaşayandır.

Mesela, iş, amel ve ibadetlerini sırf Allah emrettiği için ihlas ile yerine getirmeyen; “Yazıklar olsun o namaz kılanlara ki onlar namazlarını ciddiye almazlar; onlar namazlarıyla gösteriş yaparlar; ufacık bir yardıma bile engel olurlar.”2-Maun Sûresi: 4-7.; mealindeki ayetlere masadak olan; çıkarları peşinde koşan, adil davranmayan, zulmeden ve müstebit, baskıcı, zorbalar Müslümandır, ama, dindar değildir!

İman ve ahlâk sağlam bir kişilik, karakter, davranış biçimi oluşturursa dindarlıktır. İman; kendimizi, çevremizi, olayları, nesneleri olduğu gibi görmemizi, hadiselerin içyüzlerini keşfedip olumlu bakış açısı ve iletişim sağlıyorsa dindarlıktır. Ferd, aile ve toplum olarak hayatımızı tüm safhalarını iman ve ahlak tanzim ediyorsa dindarlıktır. Ki, “İmân hem nurdur, hem kuvvettir. Evet, hakiki imânı elde eden adam, kâinata meydan okuyabilir ve imânın kuvvetine göre, hâdisâtın tazyikàtından kurtulabilir.”3-Sözler, s. 284.; hakikatine mazhar olan hakiki dindardır.

İman, insanı başıboşluk, sıkıntı, problem, stresten kurtarıp sonsuz hedefler yöneltiyorsa, bu tahkiki imandır ve gerçek dindarlıktır. Yani, “O’na îman etmek, Kur’ân-ı zîmüşşânın ders verdiği gibi, o Hâlıkı sıfatlan ile, isimleri ile umum kâinatın şehâdetine istinâden kalben tasdik etmek ve elçileriyle gönderdiği emirleri tanımak ve günah ve emre muhâlefet ettiği vakit kalben tevbe ve nedâmet etmek iledir. Yaksa, büyük günahlan serbest işleyip, istiğfar etmemek ve aldırmamak o îmandan hissesi olmadığına delildir.”4-Emirdağ Lâhikası-I, Enst./intr., s.199

İmanın özelliği hürriyeti; Kur’an’ın emri meşveret, meşrutiyet/demokrasi benimseyen dindardır. Yoksa, yalnızca İman şartlarını saymak, İslam şartlarını sayıp yerine getirmek dindarlık değildir! Taassup dindarlık değildir. Hürriyeti, meşvereti, yani, meşrutiyeti, cumhuriyeti bilmeyen, özümsemeyen ve gereklerini yerine getirmeyen dindar değildir!

Okunma Sayısı: 1323
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ali Ferşadoğlu

    16.5.2024 21:09:25

    “Hürriyet imanın özelliğidir.” Hürriyet, meşrutiyet (meşveret, demokrasi) ve adalettir. “Hürriyet imanın hassasıdır (özelliğidir).”1 * Kur’an’da vurgulan “şûra” ve “meşveret” kavramları demokrasi, meclis, parlamenter sistemdir. * “Veşavirhum fil-emri/Ve işlerde onlarla istişare et.”2 ‘Ve emruhum şûra beynehum/Onların aralarındaki işleri istişare iledir.’3 âyet-i kerîmelerinin tecellîsidir ve meşveret-i şer’iyedir.”4 * “Rûh-u meşrûtiyet (meşrutiyetin, cumhuriyetin ruhu, özü), şeriattandır; hayatı da ondandır.”5 Dipnotlar:1-Münazarat, Enst./inter., s. 59.; 2-Al-i İmran Suresi, 159.; 3-Şûra Suresi, 38.; 4-Münazarat, s. 23.; 5-Münâzârât, Enst./intr., s. 38..

  • Ali Ferşadoğlu

    16.5.2024 19:41:04

    Adalet dindarlıktır, meşveret dindarlıktır, keyfi işler yapmamak dindarlıktır!.. “Cumhuriyet ki, adâlet ve meşveret (ekseriyetin görüşüne uyma) ve kanunda inhisar-ı kuvvetten (güç sınırlandırılması; kuvvetin kontrol altına alınarak hukuki, kanuni çerçevede kullanılması, hukukun üstünlüğü, kuvvetler ayrılığı prensibinden) ibarettir." (Divan-ı Harb-i Örfi, Enst./intr., s. 65.) Kararın eksere göre verildiği meşveret de şefflık ve sorgulamadır. Peygamberimiz (asm), Bedir, Uhud, Hendek’te ordunun konuşlandırılması, savaş taktikleri gibi en kritik hususlarda bile arkadaşlarına danışmış, fikirlerini almış, kendi görüşüne aykırı olsa bile meşverete göre hareket etmiştir.” (İbnu Kesir, II, 128-129.)

  • Semanur Tunoğlu

    16.5.2024 11:14:00

    Peygamberimizin koca karının imanına dair bir hadisi şerifleri var. Ve bu hadisin bahsettiği iman taassub ile inanan koca karıların imanını olumluyor. Demekki dini duyarlılıkları tassub diyerek yok etmeye çalışmamalıyız.

  • Semanur Tunoğlu

    16.5.2024 11:12:16

    Allahın haram kıldığı şeylere hürriyet adı altında müsamaha ile bakmaktansa taassub daha iyi değil midir?

  • Semanur Tunoğlu

    16.5.2024 11:10:44

    Cumhuriyeti bilmeyen dindar değildir cümlesine katılmıyorum. Cumhuriyet bir yönetim sistemidir. Bir müslüman cumhuriyet haricinde bir sistemle de yönetilmek isteyebilir. Bunu istemek en doğal hakkıdır. Birisi saltanatla yönetilmeyi birisi krallıkla yönetilmeyi isteyebilir. Bunun dindarlıkla nasıl bir ilgisi vardır? İslamın şartlarını bilip yerine getirmek dindarlıktır. Siz ise bunun tam aksini iddia ediyorsunuz.

  • Oğuz Yiğiter

    16.5.2024 05:00:45

    Üstad nasılki cumhuriyet için, "mânâsız isim ve resimden ibaret" olmayan kaydını düşmüş, aynı şablonu dindarlık içinde tatbik ettiğimizde, dindarlık "mânâsız isim ve resimden ibaret dindarlık" değil, içi güzel ahlakla doldurulmamış, sadece kılık kıyafet ve slogan seviyesine ve tarafgirlik kalıplarına sıkıştırılmış ve etrafındakileri çalı dikeni gibi dalayıp rahatsız eden ve dinden soğutan bir model dindarlık değil, olsa olsa "dincilik ve dinbazlık" olur....

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı