Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

İsmail BERK

Teşekkür ve mükâfatlaşmak



Şükrün ölçüsü, teşekkürdür, kanaattir. Memnuniyetin kal yani konuşma dili “teşekkür ederim”de saklıdır. Ya da “Allah Razı olsun” demektir. Kanaat, azimli bir gayretle beklentisiz sonuca razı olmaktır. Kabullenilen netice, beraberinde yeni bir mutluluğu getirmektedir. Mutluluğun hal dili ise yüzümüze yansıyan tebessümden, diyaloğa açık tarzımıza ve “vicdanî bir lezzet” olan hidayetin tercümesine şahitliktir.

Resûlullah (asm), gölgesinde dinlendiği hurma ağacına teşekkür ederdi. “Allah ömrünü uzun, dallarını yeşil tutsun” derdi.

Uhud harbinde, Uhud Dağının kendilerine sığınak olan mağaralarına ve dağına olan memnuniyetini sık sık dile getirirdi. “Uhud bizi sever, biz de Uhud’u severiz” derdi. Uhud şehitlerini ziyaretinde bunu telâffuz eder ve o günlerin aziz hatırasının mekâna düşen kaydını anardı.

***

Peygamberimiz (asm), çevreyi muhabbetle seyrederdi. Tefekkür ederdi. Kâinatla barışık yaşardı. Hayvanlara, bitkilere ve eşyaya itinalı davranırdı. Şefkat timsaliydi. Kendisine hizmet eden her şeyle münasebeti vardı. Onlara ilgi duyar ve şuurlu olsun, şuursuz olsun ifa ettikleri vazifelerinden dolayı müteşekkir kalırdı.

“Müteşekkirim” demek, bir takdir ve teşviktir. Vefa hissinin manidar tecellîsidir. Hasletlerin takdirle beyanı, tebliğin bereketidir aynı zamanda. Üçüncü kişilere bir moral aşısıdır. Emsâl teşkil eder.

Müsbet beyan, meziyeti kabul, beceriyi tasdik ve takdim; sevaplı bir ortaklık ve kadirşinas bir hâlet-i ruhiyedir.

***

Şakirt olmak, hizmetin ezasına ve cefasına talip olurken, yaşanılan mânâ kazandığı bir lütuf emaresi olarak şakirâne şükür etmek, ihlâslı bir teslimiyetin şanındandır. Mübarek bir vasfın, ulvî bir seciyenin tezahürüdür. Sîreti sûretine yansımış bu içli halin insibağı, elbette muhabbet tohumlarını ekecek ve teşekkür meyveleri ile devam edecektir.

Âyette geçen “Sizden, hayra çağıran, iyiliği emredip kötülüğü men eden bir topluluk” mânâsına mazhar olmanın sevinci, şükür ister. Böylece; bir teşekkür eder, bir takdir yapar, bir takriz yazar, bir âlicenaplık gösterir.

Niyetlerin filizlenmesi, amelin emanete sadık sıfatından sudur eder. Tahakkuk eden serencamımızın sebepler tahtındaki ve kader canibindeki mesulü biziz. Şikâyet etmeden kabul, tenkit etmeden çare, tepki vermeden tashih, taviz vermeden tedbir ve “olmaz” demeden olurun takdirine sunulan bir niyetin muvaffakiyeti, beşerî ve cismânî sonuçları fazlasıyla aşmıştır. Kabule şayan olan rıza dairesinde netice çoktan hasıl olmuştur.

***

Cihadda “İndirilen üç bin meleğin takviye etmesi” müjdesi, İlâhî hükmün inayetini verir mücahede edenlere… Allah’ın açık yardımı Kur’ânî müjde ile bize duyurulduğuna göre, O’na sığınmak, O’ndan medet dilemek, O’ndan bilmek, O’na dönmek ve sebeplerin beşerî varlıklarını aşmak; kesretten tevhide iz’an mertebesini sağlar.

***

Al-i İmran Sûresi’nde geçen, “İşte onların mükâfatı” ile müjdelenen mü’minlerin adresi “içinde ebedî kalacakları cennetlerdir” diye teşvik edilir.

Mükâfatı Allah’tan alan bir kulun, mükâfat müjdecisi olarak şevk vermek, şükür secdesine kapanmak, ebediyete hazırlık yapmak dışında neye ihtiyacı var ki? Sebeplerin müessiriyeti, maksada hizmete matuftur.

***

Yine Âl-i İmran’da “Uhud’da iki ordu karşılaştıklarında sizi bırakıp gidenler...” portresi manidardır.

Yine affedicilik ve duâ ile istişare içinde muâmele etmek ve sonunda kararlarımızda Allah’a dayanıp, güvenerek yolumuza devam etmek esastır.

01.10.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (28.09.2006) - Aksiyon veya reaksiyon

  (27.09.2006) - Siyasete ve topluma müdahale

  (26.09.2006) - “Pekin”li'den mektup var

  (25.09.2006) - Son bir ayın senaryoları

  (24.09.2006) - Ramazan’ın bereketi

  (22.09.2006) - “Elif” okuduk, “Türklük”ten mi olduk?

  (21.09.2006) - Rektörü kim zorluyor?

  (20.09.2006) - Hüküm peşin, cüzdan meşin, Batı tükenişte

  (19.09.2006) - Medeniyetler ittifakı

  (18.09.2006) - Papa ve Türkiye İslâm Akademisi

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habip FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004