Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Dost Pakistan



Dost ve kardeş ülke Pakistan, yine siyasî bir cinayetle sarsıldı. Eski başbakanlardan Benazir Butto, 8 Ocak’ta yapılması planlanan seçim öncesi düzenlediği bir miting konuşması sonrasında ‘intihar saldırısı’na uğradı. Butto ile birlikte 20 kişi daha öldü, onlarca kişi de yaralandı.

Pakistan’ı kaosa sürüklemeyi hedefleyen bu cinayet, muhtemelen aydınlanmayacak. Çünkü görünüşteki ‘fail’ de intihar etmiş durumda. Butto öldürülmüş olmakla birlikte asıl hedefin, Pakistan’ın demokrasisi ve istikrarı olduğunu da görmek gerekir.

Pakistan’ın yakın tarihi acılarla dolu. Her nedense, seçimle gelen seçimle gidemiyor. Bunun da pek çok sebebi olmakla birlikte, asıl sorumlular ‘dünya hâkimiyeti için mücadele eden’ler olsa gerek!

Benazir Butto’nun fecî bir şekilde katledilmesinden sonra açıklama yapan ‘dünya liderleri’ acaba bu açıklamalarında samimî midirler? Cinayetin kınanması elbette önemlidir, ancak cinayete giden yollar daha önce kapatılamaz mıydı?

Pakistan’ın sürüklendiği istikrarsızlığın asıl sebebi, ‘büyük oyuncular’ın; demokrasiyi değil de ‘demokrasi dışı güçler’i desteklemesi değil midir? Nihayetinde Pakistan, ‘ihtilâlle iş başına gelen’ bir kadro tarafından yönetilmiyor mu? Hür dünya ülkeleri bu duruma nasıl ve niçin seyirci kalır? Hem ihtilâlcilere destek olup, hem de işlenen siyasî cinayetleri kınamak inandırıcı olabilir mi?

Pakistan’ın sürüklendiği kaos ortamından, ‘dost ve kardeş ülke’ yöneticileri de kendilerini sorumlu görmelidir. ‘Muâsır medeniyet seviyesine ulaşan ülkeler’de yöneticiler seçimle gelip seçimle gidiyorsa, aynı şey niçin İslâm ülkelerinde ve Pakistan’da da olmasın? Bu sebeple, hür dünya ülkesi yöneticilerinin, ihtilâlcilere verdiği desteğin sorgulanması gerekir.

Kaos ortamına sürüklenen Pakistan için çeşitli senaryolar ileri sürülüyor. Bunlardan biri de, Amerika’nın bu ‘fırsat’tan istifade ile bölgede daha ‘etkin’ olacağıdır. Deprem hariç her şey için ‘senaryo’ hazırlayan Amerika, Pakistan için de yeni bir senaryo yazmış olabilir. Ancak bu senaryoların uzun ömürlü olması mümkün değildir. Irak ve Afganistan’da yaşananlar bütün dünya için ibret dersleriyle dolu olsa gerek. Yaşananlardan ibret almayıp, maddî menfaatler için ülkelerin kaosa sürüklenmesi ne feci bir anlayıştır!

Asıl soru, Pakistan’da bundan sonra ne olacağıdır. Bunu şimdiden kestirmek kolay değil. Kaos ve terör ortamının ağır faturasının, dost ve kardeş Pakistan halkına ödettirilmemesi en büyük temennimiz. Ocak ayının başında yapılması planlanan seçimler yapılabilecek mi? Yapılsa bile ülke istikrara kavuşabilecek mi? Bu konular Pakistan’ın önünde duran ve halledilmesi gereken acil başlıklar.

Pakistan’ın huzur ve sükûna kavuşması için başta Türkiye olmak üzere bütün İslâm dünyası da seferber olmalıdır. Bu seferberliğin ilk adımını da İslâm Ülkeleri Teşkilâtı (İKÖ) atmalıdır.

Dostluk ve kardeşlik, böyle günler için değil mi? Kardeş Pakistan’a ‘taziye’lerimizi sunuyoruz...

29.12.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (28.12.2007) - Asım'ın nesli

  (27.12.2007) - 84. yıl marşı: Fukaralık

  (26.12.2007) - Mesele ‘güven’i kazanmakta

  (25.12.2007) - Gözler üzerimizde

  (24.12.2007) - ‘İş’e de sıra gelsin

  (21.12.2007) - Arkadaşını söyle...

  (20.12.2007) - Özde barış günleri

  (19.12.2007) - Akibet hayrola

  (17.12.2007) - Tebdil-i mekânda ferahlık var

  (16.12.2007) - ‘Karanlık dünya’ neresi?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri