Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Dün burs verirdim, bugün sadaka veremiyorum



Maddî anlamda babalarımızdan daha "zengin" olduğumuz bir vakıa. Pek çok sıkıntılarına rağmen Türkiye, ekonomi alanında da büyüdü ve gelişti. Ancak, bu büyüme ile birlikte 'ihtiyaç'lar da çoğaldığı için millet ekseriyetinin 'fakir'liği de devam ediyor.

Huzur ve mutluluk için fakirlik/zenginlik dengesi elbette tek ölçü değil. Ancak bu durumu tamamen gözardı etmek de mümkün değil.

Geçen gün bir esnaf dostumuzu ziyaretimiz sırasında, alışık olunduğu üzere "Türkiye nereye gidiyor?" sorusu ortaya atıldı. Biz de prensip olarak 'Ekmeksiz yaşarım, hürriyetsiz asla' prensibine binaen; ekonomik konulardan ziyade, sosyal konulara dikkat çekmeye çalıştık. Muhatabımız ise, özellikle ekonomideki muhtemel sıkıntıları gündeme getirdi. Doğrusu biz, "Ekonomi iyiye gidiyor, enflasyon düştü, YTL değer kazandı, her şey güllük-gülistanlık" gibi beylik değerlendirmeler duymayı umduğumuz sohbette hiç beklemediğimiz şikâyetler aldık. Muhatabımız şöyle diyordu: Ekonomi çok iyi diyorlar; ama ben dün talebeler için burs verirken, bugün sadaka veremez hale geldim!

'Hayatın içinden' yapılan bu değerlendirme, doğrusu beni müteessir etti. 'Zengin'lere bakılırsa Türkiye ekonomik anlamda 'çağ' atladı, ama başta küçük esnaf olmak üzere büyük çoğunluk, durumunu bu sözlerle özetliyor.

Bir başka muhatabımız da, başta yeni anayasa tartışmaları olmak üzere, başörtüsü yasağı, meslek liseleri, çetelerle mücadele gibi konuları hatırlatıp aynı soruyu gündeme taşıdı. Bu soruların gündeme taşınmasındaki maksat, siyasî iktidarın bu konularda verdiği sözleri tutup tutamayacağı noktasındaydı.

Biz de her defasında ifade etmeye çalıştığımız gibi; prensip olarak bu yasakların kalkması gerektiğini bir defa daha hatırlatıp, siyasî iktidarın 'bedel' ödemek pahasına 'irade'sini ortaya koyması gerektiğini belirttik.

Aynı gün, ilerleyen saatlerde; hükümet sözcüsünün açıklamalarını duyunca milletin gündemiyle hükûmetin gündeminin farklı olduğuna bir defa daha şahit olduk. Yeni anayasa ve başörtüsü yasağının sona ermesiyle ilgili konular, (28 Ocak 2008 Pazartesi günü toplanan) bakanlar kurulunun gündemine dahi gelememiş!

Kamuoyu büyük ölçüde bu konuları tartışırken ve hükûmet de daha önce aynı konularda vaadlerde bulunduğu halde, 'çözüm'ü sürekli ertelemesi hayra alâmet değil. Bakınız, Pazartesi günü medyada yer alan yazılarda da bu ertelemelerin sinyalleri okunuyordu. Meselâ, 'yeni anayasa' çalışmalarının rafa kalktığı ifade ediliyor. (İsmail Küçükkaya, Akşam, 28 Ocak 2008)

Çok önemli bir ikaz da Prof. Dr. Hüseyin Hatemi Hocamızdan geldi. Özetle, anayasaya pansuman yapmanın çare olmadığına dikkat çeken Hatemi Hoca, (İlâhî) 'Tabiî Hukuk temel ilkeleri üzerinde' uzlaşmak gerektiğine dikkat çekmiş.

İlâhî tabiî hukuk üzerinde uzlaşma konusu bugün için belki gündemin alt sıralarında yer alıyor ya da bunun gündeme taşınması 'garip' karşılanıyor olabilir. Ama Türkiye'nin bu konuyu tartışması ve bu noktada uzlaşmasından başka çare görünmüyor.

İşte, 'sadaka veremez' duruma gelen millet, bunları da tartışıyor...

30.01.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (29.01.2008) - Yıkılmak için yapılan duvar

  (28.01.2008) - Şimdi de milleti 'azınlık' yaptılar

  (27.01.2008) - Başka yolu yok

  (26.01.2008) - Eyvah, içki yasaklanacak!

  (25.01.2008) - Yasakçılarla mutabakat olur mu?

  (24.01.2008) - Yasakçılığı bırak, çeteye bak!

  (23.01.2008) - 'Mescid'lere sahip çıkalım!

  (21.01.2008) - Amerika gibi!

  (20.01.2008) - Kurtulmamız gereken 'ger'iciler

  (19.01.2008) - Bir kelime, bir işlem

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri