Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Ekmek savaşı çok mu uzak?



Muhtaç olduğumuz ve değerini bilemediğimiz ‘nimet’lerden biri de ‘ekmek’tir. Sadece İstanbul’da her gün binlerce ekmeğin ‘çöp’e atılmak suretiyle israf edildiğini biliyoruz. Bir yandan israf devam ederken, öte yandan da ‘bir parça’ kuru ekmeğe muhtaç olanların varlığı da ayrı bir vakıa.

Yanlış işler yapma hususundaki ‘becerimiz’ bu konuda da kendisini hissettiriyor. Yıllardan beri ‘tarım’ ihmal edildi ve Türkiye’nin bir an önce ‘sanayi ülkesi’ olması gerektiği söylendi. Elbette sanayi ülkesi olmak gerekiyordu, ancak bunu yaparken ‘tarım’ı ihmal etmek ve hatta tarımı ‘düşman’ ilân etmek gerekiyor muydu? Hem tarımı ihya etmek, hem de sanayi ülkesi olmak mümkün değil miydi? Sanayi alanında dünyaya hükmeden ülkeler, aynı zamanda kendi imkânları ölçüsünde tarım ve hayvancılığa da yatırım yapmıyor muydu?

Japonya örneğinde olduğu gibi, bazı ülkeler vardır ki, arazi olarak tarım ve hayvancılık yapmaya müsait değillerdir. Bu ülkelerin tarım ve hayvancılık yerine tamamen sanayiye yatırım yapması elbette gerekir. Ancak Türkiye gibi, tarım, hayvancılık ve aynı anda sanayi yatırımları yapması mümkün olan ülkerin; tarım ve hayvancılığı dışlaması en basit ifadesiyle hatadır. Ne yazık ki, tarım ve hayvancılıkla uğraşmayı ‘köylülük’ addedip, ‘şehirli’ olmaya karar verdik ve bugün bu yanlış tercihin bedelini ödüyoruz.

‘Küresel ısınma’ ile birlikte tarım ve hayvancılığın önemi anlaşıldı. Bütün dünya gördü ki, tek başına sanayi yeterli değil. Nihayetinde insanlar ‘bilgiyar’la değil, ‘ekmek’ ile karınlarını doyuruyorlar. “Benim param olsun, ekmeği her yerde bulurum” demek mümkün değil. Çünkü yeri ve zamanı geliyor, para ve pul da işe yaramıyor. 1950 öncesi Türkiye’yi idare eden CHP’li tek parti devrini ve ‘kıtlık yılları’nı hatırlayalım. Parası olan istediği kadar ‘ekmek’ bulabiliyor muydu?

Son günlerde Mısır’da da ‘ekmek kavgası’ başlamış. Öyle ki, bu kavga ülkeyi tamamen istikrarsızlığa sürükleme temayülü de gösteriyor. İlgili haber özetle şöyle: “Mısır’da halkın en temel besin maddesi olan ekmek bulmadaki sıkıntı yüzünden, 31 yıl önceki ‘ekmek ayaklanması’ndan bu yana en büyük isyan çıktı. Mısır’da ekmek sıkıntısı halkı sokaklara döktü. Tahılın önemli bölümünü ithal eden ve ekmek tüketiminin çok yüksek olduğu Mısır’da halk bir süredir ekmek sıkıntısı yüzünden uzun kuyruklar oluşturuyor. Şubat ayından beri kuyruklarda en az 11 kişinin öldüğü bildiriliyor. Nüfusun yüzde 20’si günde 2 dolardan az bir parayla geçinen Mısır’da kuyruklarda çekilen çile, isyana dönüştü. Orta Doğu’nun en büyük tekstil fabrikasının bulunduğu Mahalle el Kübra’da hafta başındaki protestolarda göstericiler Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in sokak panosunda asılı dev resmini yırttı ve polisle çıkan çatışmada 2 kişi öldü, 100’ün üzerinde kişi yaralandı.” (13 Nisan 2008)

Ülkemiz açısından böyle bir tehlikenin olmadığı söylenebilir. Ama bugün böyle bir tehlikenin olmaması, yarın için kimseye garanti sayılamaz. Türkiye’nin arazi yapısı ve imkânları, hem tarım, hem hayvancılık ve hem de sanayi yatırımları için birlikte değerlendirilmelidir. Yarın bir gün bizde de ‘ekmek savaşı’ olmaması bu anlayışa bağlı.

Su ve ekmek savaşlarına kapılmamak için en önce israfı önlemeli ve nimetlerin değerini bilmeliyiz. Hem, israf edenin “Deccal’ın tuzağına düşeceği’ni bilmiyor muyuz?

14.04.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (13.04.2008) - ‘Türkiye gerçekleri’nden habersiz olan kim?

  (12.04.2008) - Barroso'nun partisi iktidar olur

  (11.04.2008) - Türkiye'deki ‘yasak’ AB’ye örnek olmadı

  (10.04.2008) - Laiklik dayatmasına Avrupa'dan itiraz

  (09.04.2008) - İki okul bahçesi

  (08.04.2008) - İçi boş dosya

  (07.04.2008) - İrtica dosyasını kabartmak

  (06.04.2008) - Çetelerin üstünü irtica ile örtmek

  (05.04.2008) - Biri bizi oyalıyor

  (04.04.2008) - 301'den kurtulmak

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri