Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

İçi boş dosya



En iddiâlı olunan ekonomi noktasında ciddî sıkıntılar baş göstermeye başladı. 2007 gibi, 2008’in de ekonomik açıdan ‘kayıp yıl’ olmasından korkuluyor. Hazırlanan bir iddianame, ekonomiye atılan ‘bomba’ tesiri icrâ etti ve göstergeler alt-üst oldu. Akabinde, uluslar arası kuruluşlar da Türkiye’ye verdikleri ‘not’ları düşürdüklerini ilân ettiler ki, bu ilânın olumsuz neticeleri de maalesef önümüzdeki aylarda hissedilir.

Bütün bu gelişmeler, önceliği ve ısrarı ekonomiye değil; ‘hak, hukuk, adalet’ gibi kavramlara vermek gerektiği noktasındaki iddiâları kuvvetlendirmiş oluyor.

Tabiî ki ekonomi düzelmeden, ona bağlı pek çok noktada da düzelme olmaz. Ancak, ‘hak, hukuk, adalet’ kavramlarıyla özetlenebilecek bir ‘demokrasi paketi’ açılmadan ve bunu icra safhasına koymadan ekonominin de kalıcı olarak düzelmeyeceğini bilmeliyiz.

Aslında Türkiye’yi idare edenler, şu sorunun cevabını vermeli: Önce ‘ekmek’ mi demeli, yoksa ‘hürriyet’ mi? Belki çoğunluk, ilk anda ‘önce ekmek diyelim’ şeklinde fikir beyan edecek. Fakat, hadiseler bize gösterdi ve göstermeye de devam ediyor ki, ‘önce ekmek’ dedikçe, en önce ‘ekmeğimiz’ elimizden alınıyor. Nitekim, her ‘kriz’ döneminde en önce kaybettiğimiz ‘ekmeğimiz’ olmuyor mu? Oysa, ‘önce hürriyet’ demek gerektiği anlayışını kabul etsek ve bu noktada çalışsak, ‘ekmeğimiz’ de elden gitmeyecek.

Yılların yanlış telkini sebebiyle bu teklife itiraz edenler de çıkacaktır. Ancak, ‘Ekmeksiz yaşarım, hürriyetsiz asla!’ demeyi ve dedirtmeyi öğrenemedikten sonra ekmeğimizi kaybetmeyi de sürdüreceğiz.

Şunu görmekte fayda var: Önce hürriyet dedikçe, ‘ekmek’ de peşinden gelir. Çünkü hürriyet kâmil mânâda kendisini hissettirse, hiçbir ‘hırsız’ cesaret bulup ‘ekmeğimizi’ çalmaya, çırpmaya, elimizden kapmaya cesaret edemez. Hürriyetlere öncelik vermediğimiz için, ‘hırsız’lar imkân ve fırsat bulup ‘ekmeğimizi’ elimizden çalmaya cesaret edebiliyorlar.

Bu bakımdan, ‘demokratikleşme dosyası’ rafta değil, her an ‘icra masası’nda olmalı. Ayrıca bu dosyanın içi de ‘dolu dolu’ olmalı ki, hürriyetler kâmil mânâda gelişebilsin... Bu yolda karar kılmadıktan sonra, maalesef her zaman olduğu gibi ‘filler’ tepişir ve ‘çimen’ler ezilmeye devam eder. Aynı şekilde bu yolda karar kılmadıkça, millet olarak hak etmediğimiz halde ‘fatura’yı ödemeye devam ederiz.

Kamuoyunda çok da tartışılmayan bir haber gazeteleri süsleyip geçti. Habere göre, Forbes dergisinin ‘Dünya milyarderler’ listesinde bu yıl, geçen yıla göre ‘13 yeni milyarder’ artışıyla 35 Türk yer almış. (Sabah, 7 Mart 2008)

Şimdi düşünelim: Milyarderler listesindeki Türklerin sayısı artmasıyla birlikte daha hür ve daha demokrat olabildik mi? Ayrıca listedeki milyarderlerimiz onar onar artarken, aynı anda ‘işsizler’ listesinin de milyonlarca arttığını hatırlayalım. Bu durum, adaletsiz gelir dağılımının da farklı bir göstergesi değil mi?

Kimsenin malında, mülkünde gözümüz yok. Ancak bu ‘liste’ Türkiye’yi idare edenleri iyice düşündürmeli. En kısa zamanda, ‘Ekmeksiz yaşarım, hürriyetsiz asla!’ anlayışını icra safhasına koymak dileğiyle...

08.04.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (07.04.2008) - İrtica dosyasını kabartmak

  (06.04.2008) - Çetelerin üstünü irtica ile örtmek

  (05.04.2008) - Biri bizi oyalıyor

  (04.04.2008) - 301'den kurtulmak

  (03.04.2008) - Dalgalı denizde istikrar aramak

  (02.04.2008) - İş olacağına varır

  (01.04.2008) - Dostluklara engel medya

  (30.03.2008) - Siyahlar ülkesinde

  (28.03.2008) - Aklı devre dışı bırakmak iyi mi?

  (27.03.2008) - Uzlaşmadan ne anlamak lâzım?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri