Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Biri bizi oyalıyor



Hak ve hürriyetler noktasında atılan her müsbet adımı takdir etmek gerekir. Ancak Türkiye’nin, son yıllarda bu önemli konuları ihmal ettiği de bir gerçek. Birinci öncelik olması gereken; hak, hukuk, adalet, insan hakları gibi kavramlar gündemin arka sıralarına kaydırıldı.

Avrupa Birliği ile olan ilişkilerimizde hep bu konular gündeme geliyor. AB yöneticileri bu konulardaki eksiklikleri hatırlatınca, Türkiye’yi yönetenler de onlara tepki gösteriyor. “Sizin niyetiniz bizi oyalamak, bıktık bu oyundan. Bizi AB’ye üye olarak kabul etme niyetiniz yoksa açıkça söyleyin” anlamına gelecek beyanlar duyuluyor. (Milliyet, 4 Nisan 2008)

Tabiî ki Avrupa da yekpare bir yapıdan ibaret değil. Türkiye’yi üyeliğe kabul etmek istemeyen gruplar, etkili merkezler ve mihraklar olduğu gibi, kabul etmek isteyen ve bunun için de gayret sarf eden insaf ehli yöneticiler de vardır. Üstelik ‘dost’ kabul edebileceğimiz bu yöneticiler, en azından bugün itibarıyla çoğunluğu teşkil ediyorlar.

O halde Türkiye’yi idare edenlerin yapacağı şey, Avrupa Birliğine rengini veren ve Türkiye’nin üye olmasını isteyen çoğunlukla iş tutmak olmalıdır. Aleyhte beyanları fazla dikkate almayıp, müsbet, haklı ve doğru olan üyelik yolunda ilerlemek gerekir.

Hiç akıldan çıkarılmaması gereken nokta şudur: Türkiye’nin AB’ye üye olmasını isteyen milletin maksadı, Türkiye’de ‘insanca’ yaşayabilmektir. Bu tesbitin altı ve üstü doldurulabilir, ama temelinde; hak, hukuk, adalet ve insanca yaşama ‘kriterleri’ olmalıdır. Bu hedefe ulaşmak için AB üyeliği uygun bir yol ve metod olduğuna göre, bu hedeften şaşmamak lazım. Yoksa isim ve resimlere takılarak bir noktaya varamayız. Yani, bu hedefe ulaşmanın yolu ve metodu mesela ‘Ankara Birliği’ne üye olmaktan geçiyorsa o tercih edilsin! Türkiye’nin ve dünyanın geldiği şartlar itibarıyla AB yolunda atılan adımlar, umumiyetle millet menfaatine neticeler vermektedir. Bu noktadaki ısrarın sebebi de budur.

Türkiye’yi idare edenler, “AB, Türkiye’yi oyalamasın” diyor. Ortada bir ‘oyalama’ olduğu doğrudur. Ama kimin kimi ve nasıl oyaladığı tartışmalı bir konu. En başta millet oyalanıyor. Yeni ve sivil bir anayasa vaadi, yasakların sona erdirileceği, ekonominin düzeleceği, her konuda çağ atlama, özgürlükleri engelleyen kanun maddelerinden kurtulma, çetelere son verme gibi vaadleri dinleye dinleye bu günlere geldik. Bu vaadleri sıralayıp, sonra da gerçekleştirmemek netice itibarıyla milleti ‘oyalama’ değil midir?

Nasıl ki AB’nin oyalamasına kızma hakkımız varsa, Türkiye’yi idare edenlerin de milleti oyalamasına itiraz ederiz. Üstelik, Türkiye’yi idare edenlerin millete verdiği sözleri unutup gereğini yerine getirmemesi, AB yöneticileri için de oyalama bahanesi oluyor. Bu güne kadar verilen sözler yerine getirilmiş olsaydı, AB yöneticileri Türkiye’yi üye yapmamak için bahane bulabilirler miydi?

Önce üzerimize düşen vazifleri yapıp, verdiğimiz sözleri tutalım. Ondan sonra da Türkiye’yi oyalamaya devam ederlerse haklı olarak itiraz edelim. Evimizin önündeki ‘çöp’leri temizlemeden, mahalleye ‘temizlik’ dersi vermeye kalkmamız pek de inandırıcı olmuyor.

Millet olarak, bizi oyalamaya çalışanlara karşı uyanık olmakta fayda var.

05.04.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (04.04.2008) - 301'den kurtulmak

  (03.04.2008) - Dalgalı denizde istikrar aramak

  (02.04.2008) - İş olacağına varır

  (01.04.2008) - Dostluklara engel medya

  (30.03.2008) - Siyahlar ülkesinde

  (28.03.2008) - Aklı devre dışı bırakmak iyi mi?

  (27.03.2008) - Uzlaşmadan ne anlamak lâzım?

  (26.03.2008) - Tüketiciyi kandıralım!

  (25.03.2008) - Kendimize kötülük

  (24.03.2008) - Bediüzzaman yılları

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri