Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Çetelerin üstünü irtica ile örtmek



Resmi ya da gayr-ı resmî olarak açıklanan, bir şekilde medya vasıtasıyla kamuoyunun haberdar olduğu onlarca ‘belge’ Türkiye’yi ciddî mânâda tehdit eden tehlikenin ‘çete’ler olduğunu gösteriyor. Gösteriyor, ama Türkiye’yi idare etmeye talip olanlar bu ‘belge’leri görmeyip, ya da yok sayıp, asıl tehlikenin ‘irtica’ tehlikesi olduğu noktasında ısrar ediyorlar.

Türkiye’nin yakın ya da uzak geçmişine baktığımızda birilerinin her fırsatta ‘irtica tehlikesi’nden bahsettiği görülür. Bilhassa seçim meydanlarında, milletten rey alamayan siyasî anlayış, toplumu bu noktadan korkutmaya çalışır. Ama bütün bu iddiâlara rağmen ‘irtica’ yerine, ‘ihtilâller’ milletin başına çöreklemiştir.

Bugün itibarıyla baktığımızda yine benzer tartışmalar görüyoruz. Söz söyleme yetkisini kendilerinde gören bazı siyasiler ya da bürokratlar, ‘irtica’ tehlikesinden bahsedip güya milleti ikaz ediyorlar. ‘İrtica’dan ne kastedildiği tam olarak ortaya konulamadığı için böyle bir tehlikenin varlığı ya da yokluğu da açıklığa kavuşamıyor. Meselâ, gençlerin namaz kılması ya da tesettürü tercih etmesi ‘irtica’ ise, doğrudur böyle bir gidiş var. Ancak bu noktada söz söyleyenler asıl niyetlerini ifade etmek yerine, üstü örtülü beyanlarda bulunmayı tercih ediyorlar. Yani, “Gençler geçmiş yıllara nisbetle daha fazla namaz kılıyor. Genç kızlar daha fazla tesettürü tercih ediyor. Camilerde daha fazla genç görüyoruz. Namaz kılanların sayısı artıyor. Bu bizim için kabul edilemez gelişmelerdir. Bize göre ‘irtica’ budur” deseler belki bir mânâsı olur. Düşüncelerini bu şekilde ifade etmek yerine, hayâlî ve tarif edilmemiş bir irtica tehlikesiyle halkı ürkütmeyi deniyorlar. Tıpkı ‘laiklik’ konusunda olduğu gibi.

“Laikliğin sizin lügatta/lehçede tarifi nasıldır, yeri nedir?” sorusuna karşı makul cevap vermezler. Verseler de bu tarif, uluslar arası kabul gören bir tarif olmaz. Onların anladığı laiklik, pek çok uzmanın da ifade ettiği üzere Rusya ya da Fransa tipi uygulamalardan daha ‘kötü/sert’ bir laiklik anlayışıdır. Ancak bu anlayışı icra safhasına koymak, milletimizin tasvip edeceği bir tavır değildir. Nitekim, bu güne kadar böyle niyet sahipleri muvaffak olamamıştır.

Açıkça ifade etmeseler de bazılarının ‘irtica’dan anladığı ‘tesettür’dür. Meselâ, Türkiye’den bahseden her hangi bir ‘belge’de başörtülü bir fotoğraf yer alsa onu hemen ‘irticâ delili’ sayarlar. Örnek olması bakımından, “Olimpiyat rezâleti” üst başlığıyla verilen bir haberde, “İstanbul’un simgesi türban oldu” diye şikâyet edilmiş. Neymiş, ‘Olimpiyat meşalesi’nin yolculuğunu anlatan kitapçıkta, meşalenin geçeceği kentler simge eserleriyle tanıtılırken, İstanbul sayfasında küçük bir kızın türbanlı fotoğrafı yer almış. Habere göre bir ‘yetkili’ “Çok can sıkıcı bir durum” demiş. (Cumhuriyet, 5 Haziran 2008)

“Örnek fotoğraf”ta üç kız çocuğu yan yana durmuş, sadece birinin başı örtülü. Bu fotoğrafı ‘Olimpiyat rezaleti’ olarak yorumlamak, Türkiye ve dünya gerçekleriyle bağdaşır mı? Başörtüsü, Türkiye’nin ve İstanbul’un çok yabancı olduğu bir kıyafet mi? Hadiseye bu şekilde yaklaşanlar, İstanbul’da yaşamıyor mu? Eleştirecek başka ‘rezalet’ mi bulamadılar?

Asıl ‘rezalet’ gazete manşetlerine konu olan ‘çete’leşmelerdir. Bu tehdit ve tehlikeyi görmeden, hayâlî tehdit ve tehlikelerle milleti oyalamak, Türkiye’yi yönetenleri yanlış mecralara sevketmeye çalışmak medyanın yapabileceği en büyük kötülüktür.

Çetelerin ve çeteleşmenin üstünü, hayâlî irtica tehlikesi iddiâsıyla örtmeye çalışmak, kişinin bindiği dalı kesmesinden daha ‘komik’tir.

06.04.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (05.04.2008) - Biri bizi oyalıyor

  (04.04.2008) - 301'den kurtulmak

  (03.04.2008) - Dalgalı denizde istikrar aramak

  (02.04.2008) - İş olacağına varır

  (01.04.2008) - Dostluklara engel medya

  (30.03.2008) - Siyahlar ülkesinde

  (28.03.2008) - Aklı devre dışı bırakmak iyi mi?

  (27.03.2008) - Uzlaşmadan ne anlamak lâzım?

  (26.03.2008) - Tüketiciyi kandıralım!

  (25.03.2008) - Kendimize kötülük

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri