Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Laiklik dayatmasına Avrupa'dan itiraz



Çokça tartışılan kavramlardan birinin de ‘laiklik’ olduğu görülüyor. Okul ders kitaplarında basitçe, ‘din işleri ile devlet işlerinin birbirinden ayrılması’ olarak tarif edilen bu kavram, uygulamada çok farklı anlamlara bürünüyor. Yeri geliyor başörtüsü, yeri geliyor okullarda mescid bulunması, yeri geliyor iftar yemekleri, yeri geliyor ‘caddede Cuma namazı’ ‘laikliğe aykırı hareket’ olarak yorumlanıyor. “Din ile devlet işlerinin birbirinden ayrılması, dinin devlete; devletin de dine müdahale etmemesi” şeklindeki bir laiklik uygulamasına milletin itirazı olmaz. Ancak Türkiye’de ‘laiklik’ bu şekilde değil de, geçmişte Fransa ve Rusya’daki uygulamalardan daha ‘katı’ şekilde uygulanmaya çalışılıyor. Zaten itiraz da bu noktada ortaya çıkıyor.

Millet, inancının gereğini yerine getirmek istedikçe, hemen ‘laiklik’ kavramı bahane edilerek buna karşı çıkılıyor. Okullarda din dersinin okutulması, camilerin varlığı, imam-hatiplerin devletten maaş alması gibi uygulamalara da bu gerekçe ile karşı çıkılıyor. Tamam, laik bir ülkede ‘Diyanet İşleri Başkanlığı olmaz’ deniliyorsa, o halde bu ihtiyacı karşılayacak bir ‘kurum’ ihdas edilsin. Bu hizmetleri geçmişte olduğu gibi günümüzde de sivil toplum kuruluşları, cami cemaati yerine getirebilir. Elbette sıkıntılar da ortaya çıkar, ama bunlar hür ve demokrat bir zeminde çözüme de kavuşabilir.

Şunu ifade etmek istiyoruz: Milletin ‘Diyanet İşleri Başkanlığı olsun’ ya da ‘olmasın’ diye öncelikli bir problemi yok. Milletin istediği, inancının gereğini yerine getirebilmek. Bu temin edildikten sonra, bahsi geçen ‘hizmet’lerin hangi yolla yapıldığı çok da önemli değil.

Türkiye’de yapılan asıl yanlış, ‘laikliğin’ farklı bir din gibi insanlara dayatılmaya çalışılmasıdır. Oysa hiç bir anlayış, dayatılarak, zorla insanlara kabul ettirilemez. Malûm olduğu üzere, ‘İslâm dini’nde de zorlama yoktur ve olamaz. Öyle ise, nerde kaldı millet ‘laiklik baskısı’nı kabul etsin?

Nitekim, çeşitli yollarla bu güne kadar yapılmak istenen ‘laiklik baskısı’ hep ters tepmiş, millet bu baskılara pirim vermemiştir. Bazıları, Avrupa’daki uygulamaları yanlış yorumlayarak, sanki Avrupa’nın da bu ‘laiklik baskısı’na destek verdiğini yaymaya çalışıyordu. Bu oyun ve tuzak, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’nun açıklamalarıyla berhava oldu.

Barroso özetle şöyle demiş: “(...) Laiklik meselesine gelince... (...) Avrupa için önemli olan budur. Sekülerlik ya da laiklik diyebiliriz, ama demokratik olmalı. Nasıl ki bir dini zorla dayatamazsınız, aynı şekilde sekülerlik ya da laiklik de, zorla, askerî yoldan olsun ya da mahkemeler yoluyla olsun, dayatamazsınız. Gerçekten bir ulusal diyalog zihniyeti içinde, özgürlük değerleriyle, hoşgörülük değerleriyle çeşitliliği, çoğulculuk değerlerini bir arada bağdaştırmak lâzım. Benim Türkiye’ye çağrım bu.” (Radikal, 9 Nisan 2008)

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, başka önemli konulara da değinmiş, ama bugün için en önemli mesajı bu olsa gerek: “Sekülerlik ya da laiklik de, zorla, askerî yoldan olsun ya da mahkemeler yoluyla olsun, dayatamazsınız.”

Türkiye’yi ‘idare edenler’ bu gerçeği kabullenmeli ve ‘laiklik dayatması’ndan vazgeçmeli. Milletin bu dayatmalara pirim verdeği bilinmeli ve görülmeli...

10.04.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (09.04.2008) - İki okul bahçesi

  (08.04.2008) - İçi boş dosya

  (07.04.2008) - İrtica dosyasını kabartmak

  (06.04.2008) - Çetelerin üstünü irtica ile örtmek

  (05.04.2008) - Biri bizi oyalıyor

  (04.04.2008) - 301'den kurtulmak

  (03.04.2008) - Dalgalı denizde istikrar aramak

  (02.04.2008) - İş olacağına varır

  (01.04.2008) - Dostluklara engel medya

  (30.03.2008) - Siyahlar ülkesinde

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri