Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Gerçekler itina ile gizlenir!



Dünyada olan biten hadiselerin pek çoğu, uluslar arası haber ajanslarının ‘süzgeci’nden, daha doğrusu ‘sansür’ünden geçerek bizlere ulaşabiliyor. Bütün dünyanın olduğu gibi, İslâm dünyasının ciddî problemlerinden biri de budur.

Son günlerde ifade edildiği üzere dünya üzerindeki Müslüman nüfus, Katolikleri de geride bırakmış durumda. Buna rağmen, milyarı aşan nüfusla ilgili haberler dünya kamuoyunu meşgul edemiyor.

Bu durumun onlarca, belki de yüzlerce sebebi var. Zaman zaman ifade edildiği üzere, İslâm ülkeleri arasında bir haberleşme ağı kurulmasına da acilen ihtiyaç duyuluyor. Öyle İslâm ülkeleri var ki, neredeyse adlarını dahi bilemiyoruz. Bunun yanında, meselâ Amerika’nın herhangi bir kasabasında ‘yaprak düşse’ haberdâr oluyoruz. Çünkü sistem bu şekilde kurulmuş... Pek çok gazetenin ‘dış haberler sayfası’, daha ziyade ‘Amerika’da neler oldu sayfasın’a dönüşmüş durumda. Bu çelişki, Türkiye’nin aşması gereken çelişkilerden sadece biridir.

Uluslar arası ‘ifsat şebekeleri’nin dolaylı katkısı olan bu durum, kuru bir iddiâdan ibaret değildir. Avrupalı ya da Amerikalı gazeteciler de bu gerçeği ifade etmekten geri kalmıyorlar. Meselâ, New York Times’ın Türkiye ve Ortadoğu temsilcisi Lynsey Addario bu itirafçılardan biri. Pek çok İslâm coğrafyasında mesleğini icrâ eden Addario, 2004 yılında Sudan’ın Darfur bölgesine gitmiş ve orada yaşananları fotoğraflarla belgeleyip bir sergi açmış.

Ortadoğu’da da görev yapan Amerikalı gazeteci, Amerikan halkının ve dolayısıyla dünyanın; gerçeklerden habersiz olduğunu ifade ederken şöyle demiş: “Ortadoğu’ya gittiğinizde ve orada uzun süre kaldığınızda, insanların farklı değerleri olduğunu görüyorsunuz. İnsanların değerlerini ve hayatlarını yargılamam ne kadar doğru bilmiyorum, çünkü her ikisi de tamamen farklı hayatlar, ama yine de Ortadoğu’nun genelde yanlış anlaşıldığını düşünüyorum. Özellikle ABD’de halk, Ortadoğu’daki insanların ne kadar misafirperver ve canayakın olduklarından habersiz.” (Cumhuriyet, Pazar eki, 13 Nisan 2008)

İnsanların gerçeklerden habersiz olması bir yana, yaşananların özellikle gizleniyor olması da ayrı bir vak’a. New York Times’ın Türkiye ve Ortadoğu temsilcisi Lynsey Addario, “ABD medyasının, savaş sırasındaki tutumu sık sık tartışılıyor. Editörlerle, yaptığınız haberler hakkında konuşurken, o çelişkiyi hissedebiliyor musunuz?” sorusuna şu cevabı vermiş: “Bir takım görüş ayrılıklarını ABD’ye döndüğümde yaşadım. Felluce’de yaralanan askerlerle ilgili bir haber yapmıştım. Life Magazine, fotoğraflarımı, dört ay boyunca elinde tuttu ve sonunda yayımlamamaya karar verdi. Bana dedikleri şuydu: ‘Fotoğrafların içeriği ve görsel yanı çok kuvvetli. Amerikalılar, bununla başa çıkamaz.’” (agg.)

Amerikalı editörler endişelerinde haklı! Çünkü Amerikalılar ve bütün dünya; yalan, yanlış ve ‘sansür’lenmiş haberlerle başa çıkamıyor! Bu fasit daire kırıldığında, gerçeklerin anlaşılmasını kimse engelleyemeyecek.

Genelde bütün dünya, özelde de ‘İslâm dünyası’nda yaşananlardan ‘sansür’süz bir şekilde haberdar olmak en temel hakkımız...

15.04.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (14.04.2008) - Ekmek savaşı çok mu uzak?

  (13.04.2008) - ‘Türkiye gerçekleri’nden habersiz olan kim?

  (12.04.2008) - Barroso'nun partisi iktidar olur

  (11.04.2008) - Türkiye'deki ‘yasak’ AB’ye örnek olmadı

  (10.04.2008) - Laiklik dayatmasına Avrupa'dan itiraz

  (09.04.2008) - İki okul bahçesi

  (08.04.2008) - İçi boş dosya

  (07.04.2008) - İrtica dosyasını kabartmak

  (06.04.2008) - Çetelerin üstünü irtica ile örtmek

  (05.04.2008) - Biri bizi oyalıyor

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri