Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Soran var mı ki?



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, MÜSİAD’da düzenlenen bir toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Avrupa Birliği vizyonuyla ilgili dikkat çekici tesbitlerde bulundu.

“Niçin Avrupa Birliği?” sorusuna cevap arayan Hisarcıklıoğlu, rakamları konuşturdu ve çarpıcı bir örnek verdi. Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin yıllık yüzde 7 kalkınma hızıyla 2019 yılında AB üyesi ülke vatandaşlarının sahip olduğu millî gelirin yarısına ulaşabileceğini ifade ederken, yüzde 4 nisbetindeki bir kalkınma hızıyla bu seviyeye ancak 2050 yılında gelinebileceğine işaret etti. Ardından da sordu: Karar sizin, AB seviyesine ya da yarı seviyesine 2019’da mı, yoksa 2050 yılında mı ulaşmak istersiniz?

MÜSİAD Genel Merkezindeki toplantıda, gazeteci arkadaşlarla birlikte TOBB Başkanını dinlerken; bu sözler üzerine gayr-i ihtiyarî sordum: İyi de millete böyle bir soru soran yok ki!

Gerçekten, millete böyle bir soru sorulsa her halde “Bir an önce AB üyesi ülkelerin sahip olduğu ekonomik refah seviyesine ulaşmak isteriz, bunun için de çalışırız” diyecek. Zaten çeşitli anket ve araştırmalarda da bu talep ortaya çıkıyor. Problem, milletin taleplerine kulak asmayan idarecilerden kaynaklanıyor...

“Ekmeksiz yaşarım, hürriyetsiz yaşayamam” tesbitini unutmadan ekonomiyi de ihmal etmemek gerekiyor. Bu tesbiti şunun için hatırlatma ihtiyacı hissettim: Hürriyetleri unutarak, sadece ‘ekonomi’ demek sûretiyle demokrasi ve hürriyetlere kavuşmak mümkün olmuyor. Hürriyetlerin gelişmediği yerlerde, ekonomiler de gelişmiyor ya da kalıcı olmuyor. Bu bakımdan, bu hassas dengeyi hatırda tutmak lâzım.

Türkiye’nin AB’ye üye olmasını istemeyenlerin sarıldığı ‘dal’ların içinde hürriyet ve demokrasi var mı? Ya da şöyle soralım: Demokrasi kâmil mânâsıyla tesis edilmiş olsa, AB yolunda daha kolay ilerlemez miydik? O halde, ekonomik kalkınmayı sağlamak için AB yolunu açmak da önce hürriyet, adalet ve demokrasiyi tesis etmekle sağlanmalı değil midir? Zaten Hisarcıklıoğlu da, “Eğer zenginleşmek istiyorsak, demokrasiye dört elle sarılıyor olmamız lâzım” diyerek bu tesbiti tasdik etmiş oldu.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “her şey güllük, gülistanlık” diyenlere de yine rakamlarla cevap verdi. Bilhassa Anadolu’dan feryadlar yükseldiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, “İnsanın sağlıklı olduğu nereden anlaşılır? Tansiyonu, nabzı ve şekerine bakılır vs. Ekonominin gidişâtı da büyüme rakamlarından anlaşılır. Son aylarda pek çok kalemde satışlar geçen yıla göre düşmüş durumda. 2007-2008’de maalesef bütün Anadolu SOS veriyor, alarm veriyor” diyerek bir gerçeği ifade etti.

Bu problemlerin yanında, ekonomide ‘üretim planlaması’nın olmaması da sıkıntılara sebep oluyor. Bürokrasinin geçmiş yıllarda tekstil sektörünü teşvik ettiğini, son yıllarda ise “Bu sektöre gereksiz yatırım yapıldı” denildiğini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, “Suç varsa, bu sektöre yatırım yapanda değil. Siz teşvik ettiniz, iş dünyası da yatırım yaptı. Şimdi niçin yatırım yapanı suçluyorsunuz?” sorusunu yöneltti.

Bu tesbitleri dile getiren sadece TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu değil. Pek çok kişi, bu ve benzeri tesbitleri ifade ediyor. Aslında ‘yetkililer’ de bu işin farkında, onlar da bu tesbitlere itiraz etmiyor. Ancak iş bu tesbitleri icra sahfasına koymaya gelince nedense işler karışıyor.

Millete sormayanlara hatırlatalım: Millete sormadan, onun ‘rey’ini almadan iş yapmak mümkün değil. Sorun ve ‘doğru’ cevapların gereğini yapın!

15.05.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (14.05.2008) - Bunlar neyin reklâmı?

  (13.05.2008) - Aileyi koruyalım, ama nasıl?

  (12.05.2008) - Avrupalı ‘mürteci’ler

  (11.05.2008) - İçki reklâmları engellenemez mi?

  (10.05.2008) - ‘Keçi’lerden özür dileriz

  (09.05.2008) - AB'nin önüne gelecek dosya

  (08.05.2008) - ‘Cunta’lar, daha fazla zarar verir!

  (07.05.2008) - İstanbul esir alınmadı, fethedildi

  (06.05.2008) - Ümitsizlik, başka kapıya!

  (05.05.2008) - Madde değişti, sıra uygulamada

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT