"Gerçekten" haber verir 29 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mehmet KARA

Uzlaşma mı, mutabakat mı?



Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın “AKP kapatılmadı, ciddî bir ihtar kararı çıktı” açıklamasından sonra biraz olsun rahatlayan siyaset önümüzdeki dönemde anayasa değişikliklerini tartışmaya başlayacak görünüyor. 1 Ekim’de açılacak Meclis şimdilik tatilde. Ankara’da siyaset pek konuşulmuyor.

Kılıç’ın AKP’nin “kapatılmama” kararını açıklarken söylediği, “Parti kapatılmasından kimsenin mutlu olduğunu söyleyemeyiz… Parti kapatılması konusunda çağdaş, demokratik ülkelerle olan beraberliği sağlamak adına anayasal ve yasal değişikliklerin yapılmıyor. Oysa bunun böyle olmaması gerekir. Siyasî parti kapatma dâvâları daha açılmadan ilgili siyasî partilerimizin bir uzlaşma içerisinde bu konuda yapılması gereken değişiklikleri yapmasını arzu ederdik. Ama maalesef bu güne kadar pek gerçekleşmedi ve bu tartışmalar siyasî parti kapatma dâvâları açıldığı andan itibaren yine canlılığını kazandı. Siyasî aktörlerimize buradan seslenmek istiyoruz, topluma ters gelen kurallar ve anayasa değişiklikleri varsa bu konuda sür'atle uzlaşarak gerekli düzenlemelerin yapılması çağrısında bulunmak istiyoruz” demişti. Yani bir “uzlaşmadan” bahsetti.

Bu konuşmayı fırsat bilen ya da cesaret alan siyasiler Ankara’nın sessizliğini bozarak açıklamalar yapmaya başladılar. Yavaş yavaş anayasa değişiklikleri yapılması gerektiği üzerinde yorumlar yapılmaya başlandı.

Bunlardan birisi de geçtiğimiz günlerde basın toplantısı yapan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli. “Yeni dönem”in 10 maddelik yol haritası konusunda partisinin tekliflerini sunarken Anayasa Mahkemesi’nin son kararlarında yetkisini aştığını, siyaset kurumunun buna sessiz kalamayacağını, Mahkemenin görev yetkilerini düzenleyen Anayasa’nın 148. ve 163. maddelerinin değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Tabiî bunu söylerken “geniş tabanlı bir mutabakatla yapılması” halinde destek vereceklerini demeyi de ihmal etmedi.

Görüldüğü kadarıyla pek çok insan hem parti kapatma konusunda, hem de demokratikleşme yolunda anayasa değişiklerinin yapılması gerektiğini söylerken “uzlaşmadan”, “mutabakattan” bahsetmeyi ihmal etmiyor. Herkes artık yoğurdu üfleyerek yiyor. Yani, devletin diğer kurumlarından gelecek tepkileri kimse tek başına göğüslemek istemiyor.

Tabiî kiminle ne konuda uzlaşma… Cumhurbaşkanı seçim sürecinden beri AKP ile CHP neredeyse hiçbir konuda uzlaşmaya yanaşmıyor. Birinin ‘ak’ dediğine diğeri ‘kara’ diyor. Sadece AKP ile MHP’nin uzlaşmasının bir çözüm olmadığı üniversitelerde başörtüsü yasağını kaldırdığı söylenen anayasanın iki maddelik değişikliğinin Anayasa Mahkemesinden dönmesi olayında görüldü.

Birkaç gündür, MHP’nin teklifi tartışılıyor. Daha baştan AKP bu teklife temkinli yaklaşırken yıllardır uzlaşmaz tutum sergileyen CHP hemen “uzlaşmamadan” yana tavır aldı.

Peki bu durum nasıl aşılabilir? Önümüzdeki dönemde hükümetin yapacağı her demokratikleşme adımında, her anayasa değişikliği çalışmasında CHP’nin uzlaşmaz tutumunu, ortamı geren davranışlarını, AKP-CHP uzlaşmamasını mı göreceğiz? Ya da iki parti arasındaki uzlaşmayı sağlayacak birileri çıkacak mı?

Burada yeni anayasa teklifi geldiğinden bu yana anayasanın tamamının değişmesini savunan TBMM Başkanı Köksal Toptan’a görev düşüyor. Yeni dönemde Toptan, gerilimlerin düşürülmesinde, milletin hayrına olan işlerde uzlaşma aranmasında önemli bir faktör olabilir.

Bu durum geçtiğimiz gün Toptan’a da soruldu. “Anayasa değişiklikleri konusunda Mecliste geniş bir uzlaşma sağlanıp sağlanamayacağının sorulması üzerine bakın şöyle diyor Toptan: “Daha önce Anayasa değişiklikleriyle ilgili açıklamam olmuştu. Benim hedeflediğim daha geniş kapsamlı bir Anayasa değişikliği. Bunun içinde neler olabilir, bu zaman içinde ortaya konulan görüşler, teklifler, talepler doğrultusunda değerlendirilir. Benim zaman içinde, konuyla ilgili, sadece bu konuyla ilgili değil, uzlaşma adına birtakım girişimlerim olabilir.”

1 Ekim’de Meclis’in açılmasıyla birlikte yeni tartışma konumuz şimdiden belli. Sivil ve yeni bir anayasa yapmaktan vazgeçen hükümet hiç değilse belirli konularda yapılabilecek anayasa değişiklikleri konusunda “mutabakat” ya da “uzlaşma” sağlayabilecek mi?

Başörtüsü yasağının kaldırılması konusunda Başbakan Tayyip Erdoğan’ın sık sık dile getirdiği “mutabakat” bir türlü sağlanamadı. Bakalım bu konulurda sağlanacak mı? Göreceğiz.

29.08.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (24.08.2008) - Toplu sözleşme olacak mı?

  (23.08.2008) - Özgürlüğü savunmak suç mu oldu?

  (22.08.2008) - Gündem dışı

  (27.07.2008) - Bana olunca etik, sana olunca değil mi?

  (26.07.2008) - Ankara, Ankara duy sesimizi!

  (25.07.2008) - Demokratik kural bozulmasın

  (20.07.2008) - Siyasi stand-up

  (19.07.2008) - Millet demokrasiye sahip çıkıyorsa, gurur duyulmalı

  (18.07.2008) - Milletin vicdanının hükmü…

  (13.07.2008) - Keçi veya kene

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır