"Gerçekten" haber verir 05 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mehmet KARA

İnsanî mi, mesaj mı?



Başbakan Erdoğan ziyareti, “Olayı, insanî amaçlı olarak yapılmış olan bir ziyaret olarak değerlendiriyoruz” sözleri ile değerlendirdi, fakat bu ziyareti insanî olarak mı değerlendirmek lâzım, yoksa TSK’nın yeni komuta kademesinin duruşu veya tavır değişikliği olarak mı değerlendirmek lâzım?

Kocaeli Garnizon Komutanı Korgeneral Galip Mendi’nin önceki gün Ergenekon soruşturması kapsamında Kandıra Cezaevi’nde tutuklu bulunan emekli Orgeneral Hurşit Tolon ve emekli Orgeneral Şener Eruygur’u ziyaret etmesinden bahsediyoruz.

Kamuoyunca “çok garip ve tuhaf bir ziyaret” olarak algılanan bu ziyaretin amacı neydi? Hele hele bu ziyaretin “TSK adına” yapılıyor olması ziyaretin etrafındaki soruları arttırdı.

Genelkurmay başkanlığı resmî internet sitesinde Korgeneral Mendi’nin ziyareti devam ederken yapılan açıklamada yer alan “Türk Silâhlı Kuvvetlerine uzun süre hizmet veren iki emekli komutana yapılan bu ziyaret, Türk Silâhlı Kuvvetleri adına gerçekleştirilmiştir” cümlesi çok çarpıcı bulunurken, “TSK durup dururken niye böyle bir hamlede bulundu?” sorularını akla getirdi.

Aslında ziyaretin Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu’nun Ergenekon dâvâsı ile ilgili “Bence Ergenekon’un ne olduğu belli değil ki” sözleri ile yeni komuta kademesinin Ergenekon dâvâsına bakışını göstermesi açısından dikkat çekiciydi.

Önceki Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın, “emekli orgeneralleri yalnız bıraktığı” için eleştirildiği söylenmiş, ancak Büyükanıt “hukukî sürecin devam ettiğini, bir şey söylemesinin mümkün olmadığı” cevabını vermişti.

Hukukî süreç devam ediyor. Şimdi değişen ne oldu ki? Genelkurmay’ın henüz iddianamesi hazırlık aşamasında olan Tolon ve Eruygur’u ziyareti sonrasında, “Bilindiği üzere, bugün de TSK’nın yargıya olan saygısı ve güveni tamdır” cümlesi hava da kalmıyor mu? Zira bu cümlenin TSK’nın ziyaretin “yargıya müdahale görüntüsü” vereceğini gördüğü için yazıldığı da aşikâr. Zira, ziyaretin hemen ardından “yargıya müdahale” tartışmaları hemen başladı bile…

Ziyaretten sonra akla takılan başka bir soru da, Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ’un Kara Kuvvetleri Komutanı iken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile 24 Haziran’da gerçekleştirdiği görüşmeden günler sonra Tolon ve Eruygur’un tutuklanması “Ergenekon soruşturması” ile ilişkilendirilmiş, ancak Bağbuğ, bu iddiaları “gerçek dışı” olarak değerlendirilmişti. Şimdi, şimdiki ziyaret Erdoğan-Başbuğ arasında yapılan bu ziyaretten sonraki bu izlenimi silmeye yönelik miydi, sorularını akla getirdi.

Emekli Orgeneral Necati Özgen’in dikkat çektiği gibi “Galip Mendi Garnizon komutanı, Kandıra bölgesi ona bağlı. Gitmesi gayet normal.” Normal olan buyken, Genelkurmay “TSK adına gerçekleştirildi” derken nereye, kimlere mesajı vermek istedi?

Yoksa İlker Başbuğ Kara Harp okulunda devre arkadaşı olan Tolon’a vefa örneği mi gösterdi?

Başta emekli tuğgeneral Veli Küçük, emekli Albay Mehmet Fikri Karadağ gibi bir çok emekli asker şu anda cezaevinde. Bu emekli subay ya da astsubaylar da “TSK adına” ziyaret edilecek mi?

Şimdi bütün bu ve benzeri soruları alt alta koyduğumuzda Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ile 70 dakika görüştükten sonra Tolon ve Erguygur ziyareti ile ilgili soruları cevaplayan Başbakan Erdoğan’ın, “TSK adına Garnizon Komutanı görevlendirilerek, insanî amaçlı TSK’dan emekli olmuş iki orgeneral ziyaret edilmiştir. Olayı, insanî amaçlı olarak yapılmış olan bir ziyaret olarak değerlendiriyoruz. Bunun için de farklı şeyler aramanın yanlış olduğu kanaatindeyim. Zira işin yargı süreci devam etmektedir. Bununla ilgili de herhangi bir açıklamada bulunmak doğru değil” sözlerinin de havada kaldığı görülecektir.

Arkasında çok soruların cevapsız kaldığı ve önümüzde günlerde çokça tartışılacak bu ziyaret garip bir ziyaretti vesselâm…

05.09.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (31.08.2008) - Okullar açılırken…

  (30.08.2008) - Hafiyelik

  (29.08.2008) - Uzlaşma mı, mutabakat mı?

  (24.08.2008) - Toplu sözleşme olacak mı?

  (23.08.2008) - Özgürlüğü savunmak suç mu oldu?

  (22.08.2008) - Gündem dışı

  (27.07.2008) - Bana olunca etik, sana olunca değil mi?

  (26.07.2008) - Ankara, Ankara duy sesimizi!

  (25.07.2008) - Demokratik kural bozulmasın

  (20.07.2008) - Siyasi stand-up

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır