"Gerçekten" haber verir 13 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mehmet KARA

Kavganın gerçek sebebi ne?



Türkiye bütün sorunları bıraktı, Başbakan Erdoğan ile “medya patronu” olan Aydın Doğan arasındaki kavgayı konuşuyor. Kavga Türkiye’nin bir numaralı gündem maddesi haline getirildi. Aslında bu kavganın bu kadar sertleşmesini pek çok insan anlamış değil. Asıl kavganın ne olduğu merak ediliyor.

1980’den sonra siyasetçi-işveren ilişkileri her zaman gündemde olmuştur. Bazı işverenler güçlerini göstermek, ya da karşı tarafı tehdit amacıyla medya kuruluşu satın almışlar. Zaman zaman da gazetecilerin kalemleri silâh gibi kullanılmıştır. Kavgaların arkasında hep iş takibi olduğu, işleri yoluna girince kavgayı bitirdiklerinde şahit olunmuştur. Aydın Doğan da önce gazeteler satın alarak medya sektörüne girmiştir. Bu tarihten sonra medya patronlarının başka iş yapmamaları konusu hep tartışıla geldi.

* * *

Fazla teferruata girmeden “Erdoğan-Doğan savaşı”nın nereden çıktığını aktaralım. “Doğan grubu gazeteleri” Almanya’da görülen Deniz Feneri dâvâsını bahane ederek hükümeti yıpratmaya başladı. Bazen isim vermeden ima yoluyla, bazen de isim vererek bazı ilişkilerin olduğunu iddia ettiler. Erdoğan da sert bir şekilde cevap verince ortalık toz duman oldu.

Burada kim haklı kim haksız tartışmasından ziyade bazı kriterleri ortaya koymakta fayda var. Bir yanda, medya patronluğunun yanında, petrolcülük gibi çok farklı işlerle uğraşan, bu işlerini yaparken devletle ilişkisi olan bir patron, diğer yanda 70 milyonluk bir ülkenin başbakanı. Başbakanın kendisinin kavga içinde olması doğru mudur? Yoksa yardımcılarının mı bu kavgayı etmesi gerekir.

Bir haftadır iki taraf da gazeteler ve televizyonlar yoluyla adeta birbirlerine savaş açtılar. Gerçi önceki gün özel bir televizyonun canlı yayınına katılan Hürriyet’in genel yayın yönetmeni Özkök, “Savaş başladı’ deniyor; ben savaş falan açmadım” dese de bal gibi bir savaş yaşanıyor. Ama neyin savaşı daha net olarak ortaya çıkmış değil. Özkök, Deniz Feneri dâvâsında Başbakan’a para aktarıldığı iddialarına katılmadığını da açıkladı. Bir nev'î geri adım olarak değerlendirilen bu açıklamalarda Hilton’u 255 milyon dolara satın alan Aydın Doğan’ın Erdoğan ile girdiği Hilton polemiğinden zararlı çıkması ve Doğan’ın şirketlerinin borsada 270 milyon YTL’lik düşüş yaşaması etkili oldu mu? bunu da bilmiyoruz.

Şimdi herkes işi gücü bıraktı, Başbakan’ın bugün açıklayacağı “gizli bilgiler”in neler olduğunu merakla bekliyor. Bu işin ucu nereye varacak, gizli kapılar ardında neler yapıldı, birçok şey belki de bu sayede ortaya çıkacak. Bu kavganın Hilton meselesi mi, Deniz Fener’i meselesi mi, ya da bunların gölgesinde başka daha kritik meseleler yüzünden mi yapıldığı, bu kavganın arkasından göreceğiz.

Kavgalar devam ettikçe pis kokular, kirli ilişkiler, kirli çamaşırlar tek tek ortalıklara dökülüyor. Belki de kavganın “tek faydası” bu oluyor. Türkiye kirli ilişkileri bu sayede öğrenmiş oluyor.

HATIRLATMA

Aşağıda aktaracağım görüşmeyi daha önce yazmayı düşünmüştüm. Ancak gündemin yoğunluğu veya o dönemde fazla bir “anlam” yükleyemediğim için yazmamıştım. Şimdi yeri gelmişken fazlada yoruma girmeden bu konuyu aktaralım.

Anayasa Mahkemesi’nin AKP’nin kapatılma dâvâsını esastan görüşmeye başlayacağı günün hemen öncesinde bir parti lideri ile bir medya patronunun yakınlaşması dikkat çekmişti. Pek sık açılışlara katılmayan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Gümüşhane’de Aydın Doğan Vakfı tarafından yaptırılan Sema Doğan Kültür Parkının açılışını Aydın Doğan’la birlikte yapmışlardı. Bahçeli ve Doğan’ın fotoğraflara yansıyan görüntülerine bakanlar “sıcak ilişkiler” içinde oldukları yorumlarını yapmışlardı. Hele hele Bahçeli ile Doğan bir ayda iki kez görüşmeleri de düşünülürse “neler oluyor” sorusunu akıllara getirmişti.

O zaman şunu düşünmüştüm: “Siyaset-medya ilişkilerini bilenler, Doğan birisine bu kadar iltifat ediyorsa boşuna etmez. Bakalım altından ne çıkacak? Ne çıkacaksa da kısa zamanda çıkacağa benziyor…”

Belki bu kavga ile bu konunun uzaktan yakından ilişkisi yoktur, ama bu kavgayı görüşünce bu yakınlaşmayı hatırladım…

13.09.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (12.09.2008) - Tortulardan kurtulmak

  (07.09.2008) - Yasakçıların icatları

  (06.09.2008) - “Solcu”luk ile darbelerin akrabalığı

  (05.09.2008) - İnsanî mi, mesaj mı?

  (31.08.2008) - Okullar açılırken…

  (30.08.2008) - Hafiyelik

  (29.08.2008) - Uzlaşma mı, mutabakat mı?

  (24.08.2008) - Toplu sözleşme olacak mı?

  (23.08.2008) - Özgürlüğü savunmak suç mu oldu?

  (22.08.2008) - Gündem dışı

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır