11 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

H. İbrahim CAN

Musul vilâyeti yeniden mi kuruluyor?


A+ | A-

İki gündür medyada Kuzey Irak yönetiminin Amerika’nın Irak’tan çekilmesinden sonra Türkiye’nin himayesine gireceği yazılıp çiziliyor. Sanki Kuzey Iraklılar, Hatay vilâyetimizin yaptığı gibi bir referandumla Türkiye’ye katılıverecek. Hatta Osmanlının “Musul Vilâyeti”nin yeniden canlandırılacağı da anlatılıyor ballandırılarak.

Bütün bu değerlendirmelerin kökeni Uluslar arası Kriz Grubu adlı bir Amerikan (uluslar arası gibi görünse de temelince ABD desteği var) düşünce kuruluşunun yayınladığı “Irak ve Kürtler: Tetik Hattı Boyunca Sorun” başlıklı 8 Temmuz 2009 tarihli raporu. Bu kuruluş dünyanın ilk on düşünce kuruluşu içinde yer alıyor. Bu tür kurumların ABD tarafından kamuoyu oluşturmaya yönelik çalışmalarda kullanıldığı da biliniyor.

Ayrıca raporda belirtilen hususların önemli bir kısmı bu bölgeye ilişkin diğer uzman değerlendirmelerinde de yer alıyor.

Temel değerlendirme şu: Irak’da Bağdat merkezli hükümet güçlenmeye başladıkça, özerk Kürt yönetimi ile Arap Irak yönetimi arasında gerginlikler artıyor. En önemli sorun da Kerkük başta olmak üzere tartışmalı bölgelerin durumu. Amerika’nın ordusunun bir kısmını orada bırakması halinde dahi, bu konuda yeterli bir güvence ve olumlu katkı kaynağı olması güç.

Bu durumda, Kuzey Iraklılar ne kadar karşı çıksa da, çatışmayı ancak dışarıdan bir himaye ile önlemek mümkün. Neçirvan Barzani bu işi çekilmeden Amerikalıların yapmasını istiyor. Obama ise özel temsilcisi vasıtasıyla siyasal uzlaşma yoluyla sorunların çözülmesini istiyor. Ancak her ikisi için de vakit yetersiz. 2010’da Amerikalılar çekilmiş olacak.

Kuzey Irak yönetimi genel kurmay başkanı Fuad Hüseyin “Biz Türkiye’nin parçası olmak istemiyoruz; Türkiye de daha fazla Kürt istemiyor” diyor. Ama ABD ordusu çekildikten sonra Türkiye ile ittifaktan başka çareleri olmadığını herkes gibi o da kabul ediyor. Bu ittifaka göre Kuzey Irak yönetimi Türkiye’nin himayesinden yararlanırken, Türkiye de Kuzey Irak petrolünden yararlanacak. Hatta Kuzey Iraklılar bu yolla Türkiye’nin Kürtler vasıtasıyla Kerkük’ü de yeniden kontrollerine alabileceği vaadinde bulunuyorlar.

ABD’nin Türkiye’ye sunduğu plan da zaten bu yönde. Bir yandan Irak’taki tarafları uzlaştırmaya çalışan ABD, işgalin getirdiği güvensizlik ortamı ve zengin petrol kaynaklarının paylaşımının buna imkân vermeyeceğinin bilincinde olduğu için, öbür yandan da Türkiye ile Kuzey Irak’ı uzlaştırmaya çalışıyor.

Tabiî bu projenin önünde iki büyük engel var. Birincisi; PKK sorunu. Henüz bu konuda ciddî bir adım atılmadı. Sorunun çözümü göründüğü kadar kolay da değil. İç içe geçmiş ilişkiler ve menfaatler ağı içinde yalnızca dağdakileri silâhsızlandırmakla sorunu çözmek imkânsız. Yani bu sorunun çözümü de ABD’nin Irak’tan çekilme tarihine kadar tamamlanamayabilir.

İkincisi ise; Iraklı Araplar. Ülkenin zengin petrol kaynaklarına sahip bir bölgesini Kürtlere vermeye razı olmaları imkânsız. Şimdilik Amerika’nın desteğiyle Kuzey Irak yönetimi çıkardığı petrolü boru hattıyla Türkiye üzerinden satıp parasını cebine atabiliyor. Ama ABD çekildikten sonra ülkenin diğer nüfusunun buna göz yumacağını düşünmek hayalcilik olur.

Yani Türkiye’ye sunulacak iki karşılık da sağlam değil.

Türkiye bunun farkında. O yüzden Irak’ın toprak bütünlüğünü savunuyor. Bir yandan karşılıklı ilişkiler—Kuzey Irak’ın ihtiyaçlarının çok büyük bir kısmını halen Türkiye karşılıyor—sürdürülürken, öbür yandan da ABD sonrası Irak’ta oluşabilecek ihtimallere karşı politika geliştirmeye çalışıyor.

Sonuçta Irak’ı çok kolay günler beklemiyor. Türkiye sanıldığı gibi Kuzey Irak yönetimini himayesine kolayca alamaz. Kuzey Irak’ta özellikle Kerkük’te Türkmenlere karşı Kürtlerin uyguladığı yıldırma ve göçe zorlama politikaları da unutulmamalı.

Temennimiz; ülkemizin bu meseleden en hayırlı sonuçlarla çıkabilmesi. Irak’a bir an önce hürriyet ve huzurun gelmesi de duâmız.

11.07.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (10.07.2009) - Urumçi’ye seyirci mi kalacağız?

  (01.07.2009) - 30 Haziran, Irak’ın bayramı olabilecek mi?

  (30.06.2009) - NATO, Rusya'nın gücünü kabul etti. Gürcistan sana feda olsun!

  (28.06.2009) - Dünya Michael Jackson’a da kalmadı!

  (27.06.2009) - BM’nin dünya ekonomisine sahip çıkma planı suya mı düştü?

  (26.06.2009) - Obama’nın yeni Guantanamo’su: Bagram!

  (25.06.2009) - Kırgız Meclisi'nin kapatamadığı manas üssü kaç para

  (24.06.2009) - İnguş Cumhuriyetinde neler oluyor?

  (23.06.2009) - İran’da yeni bir devrim süreci mi yaşanacak?

  (22.06.2009) - ABD, Irak'tan Türkiye üzerinden çekilecek!

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.