"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Limited Şirketin İPC borcu ortağından istenemez

Ahmet ARICAN
28 Şubat 2016, Pazar
Değerli okurlar, e-posta adresimize ([email protected]) son zamanlarda çok sayıda aynı mahiyette sorular gelmektedir.

Soruların ortak noktası; SGK tarafından limited şirket ortaklarına gönderilen icra ödeme emirlerindeki şirketin idarî para cezası (İPC) borcundan şirket ortağının sorumlu olup olmayacağıdır. 

Değerli okurlar, şirketin idarî para cezası şirketin tüzel kişiliğine ait bir borçtur. Yani, şirket tüzel kişiliği, SGK ile ilgili ödevlerini yerine getirmediği için, idarî para cezası kesilmektedir. İdari para cezası ile prim yükümlülüğü birbirinden farklıdır. SGK’ya ait prim borçları şirket ortaklarının da ana veya asıl borcu olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu sebeple, limited şirketlerin ortaklarına SGK tarafından gönderilen idarî para cezalarından şirket ortakları sorumlu tutulamazlar. Bu konuda, elimizde çok sayıda Yargıtay kararı bulunmaktadır. Şirket ortağı olduğu için SGK’nın idarî para cezası ödeme yükümlülüğü ile karşılaşan okurlar varsa, bu kişiler emsal Yargıtay kararlarını tarafımızdan temin edip örnek göstererek, İPC borcundan kurtulabilirler. 

Primi 5750 güne tamamlayıp 51 yaşı dolduracaksınız

Soru 1: 17 Mart 1976 doğumluyum. İşe ilk giriş tarihim 2 Kasım 1994 olup, uzun vade gün sayım 1456 gündür. 5 yıl da Emekli Sandığı’na bağlı olarak çalıştım. Kaç yaşında emekli olurum? Daha kaç gün sayım var acaba? Ayşe İDİZ 

Cevap 1: SSK’dan emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5750 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. Sigortalı çalışarak 2494 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 5750 güne tamamlamanız şartıyla, 51 yaşınızı dolduracağınız 17 Mart 2027’de emekli olabilirsiniz.

56 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz

Soru 2: Nisan 1998 sigorta girişimle 3500 gün prim ödemem var. Askerliğimi 1994’de yaptım. Ne zaman emekli olurum? Hakan HAKERİ

Cevap 2: Doğum tarihinizi bildirmemişsiniz. Askerlik sürenizin bir yılını borçlanmanız halinde, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5825 gün prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabi olursunuz. Ve borçlanmadan sonra 1965 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 5825 güne tamamlamanız şartıyla, 56 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Her yıl için son aldığınız brüt ücret tutarında kıdem tazminatı 

Soru 3: 1 Eylül 1973 doğumlu bir bayanım. Sigorta girişi tarihim 1 Aralık 1987’dir. Sigorta başlangıcı sonrasında 3 çocuğum oldu. Şu anda 3200 gün prim ödemem var. Nasıl ne şekilde emekli olabilirim? Ve tarihi öğrenmek istiyorum. Ayrıca şu an çalıştığım yerde 1,5 yıldır aralıksız çalışmaktayım. Buradan çalışarak emekli olursam ayrıca artı bir hakkım olur mu? Gül NASIRLI

Cevap 3: Emekli olmak için, 20 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 44 yaş şartlarına tabisiniz. Doğumlarınız arasındaki iki yıl süre varsa, doğum sonrasındaki iki yıllık sürelerde prim ödemediğiniz günleri borçlanma hakkınız var. Meselâ, üç doğum tarihlerinizden sonraki iki yıllık sürelerde hiç prim ödemeniz yoksa üç doğumunuzu borçlanarak toplam 2160 gün kazanma hakkınız var. Üç doğumunuz için toplam 2017 gün borçlanma yaparak toplam priminizi 5225 güne tamamlar ve 44 yaşınızı dolduracağınız 1 Eylül 2017’de emekli olabilirsiniz. Son işyerinde çalışarak emekli olmanız; bu işyerindeki her çalışma yılı için son aldığınız ücretin brüt tutarı kadar kıdem tazminatı hakkı kazandırır.

Not: Sosyal güvenlikle ilgili karşılaştığınız sorularınızı e-posta adresimize yazın. Sizin için cevaplayalım. 

Okunma Sayısı: 2682
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı