"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Antibiyotik kullanımına dikkat

19 Kasım 2014, Çarşamba 12:01
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı ve Enfeksiyon Kontrol Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüce, Türkiye’de gereksiz antibiyotik kullanımının yüzde 40’lara yükseldiğine dikkat çekti.

Yanlış antibiyotik kullanımının, yaşam kayıplarına bile sebep olabildiğini ifade etti.

18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Prof. Dr. Yüce, “Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre gelişmekte olan 71 ülkede yapılan bir çalışmada, dünyada antibiyotik kullanımının giderek arttığı ortaya konmuştur. 2000 ile 2010 yılları arasında dünyada antibiyotik kullanımı yüzde 36 oranında artış göstermiştir. Bu artıştan yüzde 76 ile Brezilya, Rusya, Çin, Hindistan ve Güney Afrika gibi gelişmekte olan ülkelerin sorumlu olduğu saptanmıştır. Türkiye’de de antibiyotik kullanımının yüzde 30 ile 40’ı gereksiz olarak belirlenmiş olup bunun maliyeti yaklaşık 1 milyar TL’dir. Türkiye’de doktor tavsiyesi olmadan antibiyotik kullanımı yüzde 26’lara kadar ulaşmıştır. Gereksiz antibiyotik kullanımı önemli bir sağlık sorunu haline gelmiş olup WHO, antibiyotiklerin yaklaşık yarısının gereksiz yere kullanıldığını bildirmektedir. Antibiyotik direnci tüm dünyada hızla artmaktadır ve bu durum, mikropların bu savaşı kazandığını göstermektedir. Antibiyotiklere karşı dirençli mikroorganizmalarla oluşan enfeksiyonlarda ölüm oranı, yüzde 50 kadar daha fazladır. Bu koşullarda neredeyse antibiyotiklerin bulunmadığı eski dönemlerdeki gibi basit enfeksiyonlarda bile yaşamımızı kaybedecek duruma geleceğiz. Dünyada antibiyotik direncinin en az olduğu bölge olarak İskandinav ülkeleri öne çıkıyor. Antibiyotiğin kontrollü kullanımına bağlı olarak bu ülkelerde direncin en az (yüzde 1’in altında) olduğunu görüyoruz. Bu sebepten gelişmekte olan ülkelerde de uygun antibiyotik kullanımının özendirilmesi ve kontrolü büyük önem taşıyor.” dedi.

Toplumda özellikle kış mevsiminde gelen nezle, grip, soğuk algınlığı gibi solunum yolu enfeksiyonlarında yaygın olarak gereksiz antibiyotik kullanıldığını belirten Yüce, "Grip, soğuk algınlığı gibi solunum yolu enfeksiyonlarında hastalıkların çoğu virüslerle meydana gelir ve tedavisinde antibiyotik kullanılması gereksiz, hattâ yanlıştır, çünkü antibiyotikler virüslere değil, bakterilere etkilidir. Ateşi düşürmez, ağrıyı gidermezler. Toplumumuzda ateşi düşürmek için antibiyotik kullanımı gibi yanlış bir kanı vardır. Antibiyotikler, ateş düşürücü olarak kullanılmamalıdır. Uygun antibiyotik kullanımı için gerçekten bir bakteriyel enfeksiyon olduğunun saptanması, en etkili antibiyotiğin seçilmesi, reçetesiz antibiyotik alınmaması ve satılmaması, antibiyotik kullanılacaksa uygun doz ve sürede kullanılması, özel durumlarda ve altta yatan hastalığı olan kişilerde antibiyotik kullanım ilkelerinin bilinmesi ve gebelik, emzirme, diyabet vs. durumlarda bunların doktora hatırlatılması, ateşli durumlarda doktora başvurulması, toplumun antibiyotikler konusunda bilgilendirilmesi ve eğitilmesi, tıp eğitiminde konunun kapsamlı olarak yer alması gereklidir. Sonuç olarak antibiyotikler yalnızca bakteriyel enfeksiyonların tedavisi için kullanılır. Soğuk algınlığı, nezle, grip gibi viral hastalıklarda etkisi yoktur. Ağrı kesici ve ateş düşürücü olarak kullanılmamalıdır. Reçetesiz antibiyotik satılmamalıdır. Gerekli durumlarda yalnızca doktor tarafından verildiğinde, uygun dozda ve sürede kullanılmalıdır. İlacın sonlandırılması yine hekim kontrolünde olmalı, hasta kendiliğinden sonlandırmamalıdır. Antibiyotiklere direncin önlenmesi, ancak bu koşullara uyumla sağlanabilir." dedi.

Okunma Sayısı: 1496
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı