"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

“Hidayet Allah’tandır” ne demektir?

Ali FERŞADOĞLU
16 Kasım 2020, Pazartesi
Hidayet dahil herşey Allah’tan’dır. Ama, hidayete ermemek O’ndan değil, istemeyenlerden dolayıdır.

Püf nokta şudur: Kolumuzu kaldırmak, yürümek, bir iş yapmak gibi her şey Allah’tandır. Zira, bunların olabilmesi için yüzlerce fizikî, biyolojik faaliyetlerin harekete geçmesi gerekir. 

Kolumuzu kaldırmayı isteyeceğiz, bu beyne iletilecek, o bütün unsurları harekete geçirecek ve bu fiil olacak! Lokmayı ağzımıza koyuyoruz. Yukarıda saydığımız yüzlerce işler dönüyor. Keza yürümek ve keza düşünmek. Bizim işimiz, sadece hür irademizle “istemekten” ibarettir. Biz sadece isteriz. Bu işlerin meydana gelebilmesi için lâzım olan kanun, sistem, hülâsa her şey yapan Kudret-i İlâhiye’dir. 

Hidayet de Allah’tandır. Bütün şartlarını oluşturan Allah’tır. Biz sadece isteriz. Meselâ, namaz kılmak Allah’tandır. Suyu yaratıp abdest almamızı, kıyamda durmamızı, tekbir getirmemizi, selâm vermemizi yaratan Allah’tır. Kur’ân’ı da inzal eden ve okumamızı, konuşmamızı da sağlayan O’dur.  

Yalnızca abdest ve namaz için yüzlerce, binlerce element, bağlantı ve iş lâzımdır ve bunların da düzenli olarak, kanunlar çerçevesinde işlemesi gerekir. Bizim bunlardan haberimiz, bilgimiz olmadığı gibi, kontrol, takip oluşturma gücümüz de yoktur. Her şey Kadir-i Mutlak olan Allah’tan’dır.  

Peki, namaz kılmamak için ne lâzımdır? Hiçbir şey. Yerimizden kıpırdamazsak, namaz kılmamış oluruz ve bunun müsebbibi biz oluruz. Keza, zekât, oruç, hac da böyledir. 

Yemek, içmek, uyumak, gezmek, faaliyet yapmak da böyledir. Hepsi Allah’tandır. Yalnızca “helâl” veya haram olmalarını biz tayin ederiz. Hidayet de Allah’tandır:  

“Cenab-ı Hakk’ın, istediği kulunun kalbine, cüz-i ihtiyarının sarfından sonra ilka ettiği bir nurdur” denilmiştir. Öyleyse, iman, Şems-i Ezeliden vicdan-ı beşere ihsan edilen bir nur ve bir şuâdır ki, vicdanın içyüzünü tamamıyla ışıklandırır. Ve bu sayede, bütün kâinatla bir ünsiyet, bir emniyet peyda olur ve her şeyle kesb-i muarefe eder. Ve insanın kalbinde öyle bir kuvve-i maneviye husûle gelir ki, insan, o kuvvetle her musîbete, her hadiseye karşı mukavemet edebilir. (Bediüzzaman, İşaratü’l-İ’caz, Enstitü/internet, s. 46)

Okunma Sayısı: 2417
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Mehmet

    16.11.2020 06:49:22

    Bize düşen niyet ve gayret.Allah azmimizi artırsın.Rabbenâ lâ tuziğ kulûbenâ ba’de iz hedeytenâ veheb lenâ min ledunke rahmeh(rahmeten), inneke entel vehhâb(vehhâbu). “(Ali İmran 8)

  • Sezai MUMCU

    16.11.2020 03:46:44

    Bu makalenin ayinesi, serefi, pariltisi " ve mâ tevfiki illa billah, aleyhi tevekkeltu ve ileyhi unîb" 11 HUD 88 ayetidir. Tüm iyilikler, müsbet seyler, vizyonlariyla, misyonlariyla, mülahazalariyla hep Allah'tandir. Allah bize adli ve ihsani emredip kötülükleri yasakliyor. Öyleyse iyilikleri Allah'tan bilip kötülükleri nefsimizden bilmeliyiz ve kötülügü kesbimizden ötürü sorumlu olan da biz oluruz. Islam Dini gercekten bir kolaylik Dinidir. Iyilik güzellik Allah'a kulluk cok kolay... Zor olan isyan ve kötülüklerdir, zira vicdani, akli, güzel huy ve karekterlerini bertaraf ettikten sonra kötülük etmek gerekli bu cok zor zanaat.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı