"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Huzuru nerede kaybettik, nerede arıyoruz?

Ali FERŞADOĞLU
07 Ekim 2024, Pazartesi
Nasreddin Hoca’ya nisbet edilir: İğne veya yüzüğünü merdiven boşluğuna düşürmüş. Avluda arıyor. Sormuşlar, “Hocam, ne yapıyorsun?” “Yüzüğümü arıyorum!”, “Orada arasana!..”, “Orası daracık ve karanlık da!..”

Fert, âile ve İslâm âlemi değerlerimizi, huzur ve mutluluğumuzu nerede kaybettik, kurtuluşumuzu nerede arıyoruz? Acaba kurtuluş nerede? Siyasette mi? Makam, mevki, şan-şöhrette mi? Oyun, oynaş, eğlenmek, gezip tozmakta mı?

Huzûr, ve mutluluğun kaynağının ibadet olduğunu söyler Üstad Bediüzzaman (ra): “İbadet, dünya ve ahiret saadetlerine vesile olduğu gibi, maaş ve maade, yani dünya ve ahiret işlerini tanzime sebeptir ve şahsi ve nev’i kemalata vasıtadır.”1 Özetle, huzûr, mutluluk ve kurtuluş, “İmân, ibadet ve Kur’ân ahlâkındadır!”

İmân; yalnızca “iman ediyorum, inanıyorum!” sözünden ibaret değil; tefekkür, yâni, yüksek, derin, ince, etraflı düşünmek ve 6 iman esasını yüzlerce alt başlıklarıyla tahkik ile kabul etmek ve gereklerini yerine getirmektir.

“Allah’ın emirlerini yapmaktan ve nehiylerinden sakınmaktan ibaret olan ibadet” ise, sadece namaz, oruç, zekât, hacc gibi mükellefiyetleri ifa etmek değildir: “İkra/Oku!”2 bir emirdir, ilk emirdir ve ibadettir. Tefekkür, ibadettir. Mânevî, sosyal, fen ilimlerini tahsil etmek farzdır ve ibadettir. Çalışmak ibadettir. Peki, ne zaman?

“Dînî farzları yerine getirmek sûretiyle dünyevî çalışmalar da ibâdet hükmüne”3 geçer. “Zikr-i kalbî ile ve tefekkür-ü aklî ile kazandığı teveccüh ve huzur ve kuvvetli niyetler vasıtasıyla âdetlerini ibadet hükmüne çevirmek”4 mümkün. Sünnet olan “âdâba ittibâ eden, âdâtını (kural gibi yapılan iş, örf, âdet, ve geleneklerini) ibadete çevirir.”5

“Namaz kılanın diğer mübah dünyevî amelleri, güzel bir niyet ile ibâdet hükmünü alır. Bu sûrette bütün sermâye-i ömrünü âhirete mal edebilir. Fânî ömrünü bir cihette ibkà eder.”16 Böylece öğrencinin talebeliği, çiftçinin tarla sürmesi, ilim adamının laburatuvarda çalışması ibadet olur!

Ancak, tarla, bağ, bahçe, fabrikada çalışmak için ilgili ve yetkililerin haberi ve izni olması lâzım, değil mi? Habersiz, tasdiksiz, kayıtsız, tevdisiz yapılan çalışmalar ücrete tabi değildir! İmân ile İslâmiyete kayıt yaptırdıktan sonra çalışmak ibadet olur.

Dipnotlar: 

1-İşâratü’l-İ’câz, Enst./intr, s. 141.; 

2-Alâk Suresi, 1.; 

3-Tarihçe-i Hayat, s. 405.; 

4-Mektubat, s. 440.; 

5-Lem’alar, s. 58.; 

6-Sözler, s. 27.

Okunma Sayısı: 1759
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ömer

    7.10.2024 11:03:17

    Ekmek mi? Hürriyet mi? İşte huzurun kaybolması!!!. Tebrikler, kaleminize sağlık.👏👏👏🌅

  • Kâzım

    7.10.2024 10:11:21

    Şahsi menfaatlerin ön plana çıktığı, insanların Allah'ın rızâsını kazanmak için değil de dünyalarını ihyâ etmek için bir araya geldiği, Allah'ın rızâsını kazanmak ve imânını korumak için bir araya gelenlere zulmedildiği ve bu zulüme seyirci kalındığı hatta desteklendiği, müslümanın müslümana zulmettiği, dünya sevgisinin kalplere iyice yerleştiği ve bir yahudiye yüz elli müslüman düştüğü halde yahudilerin katliamlarına devam edebildiği dünyada nasıl huzurlu olunabilirki saygıdeğer ağabeyimiz. Tek ümidimiz müslümanların kalplerini birleştirmesi, onlara sizlerdeki basiret, feraset ve cesareti vermesi, birlik ve beraberliğin, kardeşliğin sağlanması için tüm kalplerin sahibine dua etmek. 🤗🥰💐🌹🤲

  • Burhan Kula

    7.10.2024 00:44:18

    Zulme rıza zulümdür, taraftar dahi olsa zalim olur. Huzuru işte burada kaybettik.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı