"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Tedbir için derslere ara verilmesine Risale-i Nur ne der? (1)

Ali FERŞADOĞLU
20 Mart 2020, Cuma
Herkes gibi cemaat mensupları da koronavirüs hadisesini hayret ve haşyetle tv, internet, cep telefonu ve sosyal medyadan, resmî açıklamalar ve tedbirlerden takip ediyor.

Risale-i Nur’un ölçülerini nazara vermek, hem de mesuliyetten kurtulmak için kararı cemaat mensuplarına bırakacak bilgilendirmeyi yapmamız gerekir, diye düşünüyoruz.

Şu hususa da dikkat çekelim: Bu gibi meseleleri nazara verdiğimizden dolayı cemaatimizin korkmasından, kafasının karışmasından korkmayalım, bilâkis Allah’ın virüsünden korkmamasından ve Risale-i Nur’daki yaklaşımları bilmemesinden korkalım!

Doktorlarımızın görüşleri üç noktada temerküz ediyor:

“Koronavirüs sinsi ve çok hızlı yayılan bir enfeksiyon. Sadece elle temas ve ağızdan değil, gözden de bulaşıyor. Bu yüzden tüm dünyaya kısa sürede yayıldı. Cuma ve vakit namazları bile engellendi. Derse gelen sağlam olabilir, ama, akrabalarıyla, çevresiyle temas halindedir… Derslere gidip gitmemeye meşveretle karar vermek gerekir.”

“Yalnız beni bağlayacak şahsî fikrim; elimizden gelen tedbiri alarak hayata devam etmek gerektiğini düşünüyorum. Ben derse giderim. Gelmeyene de bir şey diyemem. Hasta olursam başkasına bulaştırmak adına gitmem.”

“Tedbirsizlikle bir kişinin bile sağlığını tehlikeye sokarsak kul hakkına girebileceğimiz için, ben tedbir maksatlı topluca bir araya gelmeleri gereği kadar süre ertelemeye taraftar olurum.”

Şimdi Bediüzzaman’a göre “doktorları mı, başkalarını mı dinleyeceğiz?” ona bakalım:

“Hem de nazar-ı dikkate almak lâzımdır ki: Kim bir şeyde çok tevaggul etse, galiben başkasında gabîleşmesine sebebiyet verir.

“Bu noktaya nazaran, bir sahada ihtisas sahibi / uzman, otorite olanın, diğer dallarda ‘Hükmü hüccet’ olmasına sebep olmadığı gibi, çok defa sözü dahi şâyân-ı istimâ (dinlemeye lâyık bile) değildir. Evet, bir hasta, tıbbı hendeseye kıyas ederek, tabibe bedelen mühendise müracaat edip gösterdiği ilâcı istimal ederse, akrabasına tâziye vermeye dâvet ve kendisi için kabristan-ı fenanın hastahanesine nakl-i mekân etmek için bir raporu istemek demektir.” 1

Dipnot:

1- Muhakemat. 

Okunma Sayısı: 4583
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • A. Ferşadoğlu

    20.3.2020 23:39:04

    Bu yazının başlığı şöyle: Tedbir için derslere ara verilmesine Risale-i Nur ne der? (1) Lütfeder yazının 2. bölümünü de bekleyip okuduktan sonra yorumları sonra yapsak daha sağlıklı ve isabetli olmaz mıyız?

  • Fatih

    20.3.2020 14:37:24

    Kardeşim şimdi söz doktorların. Bu cemaatin doktor mensupları yokmudur ki.ihtisas gerektiren bu mesede herkes konuşuyor. Delili Muhakemattan alıntıdır.

  • Toygar

    20.3.2020 10:46:55

    Aynı kanaatteyim. Zaten şimdilerde insanlar dersten derse değil, her daim irtibat halindeler. Bu demek değil ki dersler askıya alınsın. Elbette dar dairelerde devam edecektir. Ancak bunu anlamsız bir dava şuuru (şuursuzluğu demek daha doğru olurdu) haline getirip pervasızlık etmek de aklî yönü de olan Risale-i Nur ilmine de uymaz görüşündeyim. Delili yukarıda verilen, Muhakemat'tan alıntıdır. Bu bir şeylere sebep olacaktır illaki. Hayra vesile olsun ümit ederim. İnsanlarımız dersten derse değil, her daim nurculuk yapmak gerektiğinin farkına varırlar inşaallah.O kadar çok vesileler var ki bu dava adına yapılabilecek, biraz düşünürse herkes pek çok yolunu bulacaktır. Üstünüze alınmayın diyeceğim ama, alınsak iyi olacak.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı