"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Potasyum nitrit - İfsat eden zehirler: Gıda katkı maddeleri

Cenk ÇALIK
11 Nisan 2023, Salı
Kodu E249’dur. Et, süt, tavuk, yumurta gibi proteince zengin besinlerde bulunabilen Clostridium botulinum’a karşı kimyasal koruyucu olarak kullanılan beyaz tozdur.

İşlem görmüş etler ve konserve et ürünlerinde koruyucu olarak kullanılır. Salam, sosis, sucuk vb. işlenmiş et ve balık ürünlerinde sıklıkla kullanılır. Potasyum nitrit aynı zamanda bir gübre türüdür ve yaygın olarak kullanılır. Suda çözüldüğü için içme sularına da karışır. Ekolojik iddialı ürünlerde bile kullanımı serbesttir.

Vücutta kanserojen olabilen ‘nitrosen’ maddesine dönüşür. Kandaki oksijen transportunu engeller. Ayrıca nefes daralması, mide bulantısına hiperaktiviteye, uykusuzluğa astıma, yüksek tansiyona, bulantıya, baş dönmesi ve baş ağrısına sebep olur. EFSA 2011’de ‘ette nitrit kullanımı kansere neden olan nitrozaminlerin oluşumuna yol açar’ diyerek, nitritin kansere yol açtığını kabul etmiştir. Böbrek üstü bezde atrofiye (küçülmeye) sebep olur.

Potasyum nitrit, yüksek konsantrasyonları hemoglobinle reaksiyona girebilir. Küçük çocuklar farklı çeşitlerde hemoglobine sahiptirler, bu hemoglobin nitritlere karşı normal hemoglobinden çok daha fazla reaktiftir.

Temel gıdalarda kullanımı serbest olan Potasyum Nitratın, kara mizah gereği olsa gerek, bebek ve küçük çocukların gıdalarında kullanılması yasaktır. Oysa çocuklarda büyüklerle beraber aynı sofradan nitratlı ürünleri rahatlıkla yemektedir. Çok tehlikeli olan bu madde mide kanserine de sebep olur. Mide kanserinin en sık görüldüğü ülke ne yazık ki Türkiye olduğunu hatırlamak ve gereğini yapmak gerekir.

Okunma Sayısı: 1564
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Abdülkerim

    12.4.2023 05:30:42

    Bu bilgilerden ve yaşama biçimi olarak insanlık ve hassaten müslümanlar çok uzaklar. Bu konuda Aidin Salih'in gerçek tıp yitik şifanın izinde, Son söz 1 Son Söz 2 kitapları tam bir kaynak niteliğindedir. Bu bilgiler çok önemli Allah razı olsun...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı