"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Rusya'dan geri gönderilen sebzelerin turşusunu kuracaklar

13 Aralık 2015, Pazar 11:27
Rusya’nın Türkiye’den meyve sebze alımını durdurması unutulan Ahilik kültürünün yeniden yaşanmasını sağladı.

Türkiye’nin turşu deposu Gedelek köyü sakinleri, üretim sezonunu kapatmalarına karşın, Rusya’nın mallarını geri gönderdiği çiftçilere destek olmak amacıyla yeniden kolları sıvadı.

Turşu üreticileri, sezonu kapattıklarını ancak çiftçilere yardımcı olmak amacıyla bir miktar daha sebze almaya karar verdiğini açıkladı. 

Bursa'nın Orhangazi ilçesine bağlı Gedelek köyü, 60 civarında üreticisiyle iç piyasanın yanı sıra Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya gibi birçok ülkeye turşu gönderiyor.

Türkiye’nin pek çok ilinden sebze ihtiyacını karşılayan turşucular, sezonu kapatmalarına karşın Rusya ile yaşanan kriz nedeniyle yeniden üretime başladı. 

DÖNMEZ: SEZONU KAPATMIŞTIK, KARAR ALDIK, SATILAMAYAN SEBZELERİ ALIYORUZ 

Gedelek Muhtarı Mehmet Dönmez turşu üretim sezonunun bitmek üzere olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Biz sezonu kapatmıştık. Yani yaklaşık olarak bitmek üzereydi. Çünkü taze sebze bittiği an sezon kapatılır. Ama Putin’in yaptığı bir şey oldu. Mazlumları vurdu, sınırı ihlal etti derken bu duruma geldi. Bizim köyümüzde her bölgeden turşucu arkadaşlarımız var. Biz de oturduk karar aldık. Dedik ki, herkes kendi kapasitesince biraz yardımcı olsun, Rusya’nın almadığı malları alalım dedik. Şu anda geliyor, 500-600 ton ürün geldi. Biz sadece karınca misali safımız belli olsun diye uğraşıyoruz. Çiftçi kardeşlerimize yardımcı olalım dedik.”

İNANÇ: KOMŞU ÜLKELERİN DURUMU ORTADA, BİRBİRİMİZE YARDIM ETMEMİZ LAZIM

Turşu üreticisi Ahmet İnanç, Antalyalı çiftçilerin mağdur olmaması için ek sebze almaya karar verdiklerini söyledi.

İnanç, şöyle konuştu:

“Bugün biz tonajlarımızı doldurmuş dahi olsak neticede aynı bayrağın altında yaşıyoruz. Bunları mağdur etmemek adına, gerekiyorsa bu sezon bu ürün bize para kazandırmayacak olsa bile çiftçilerin kendi giderlerini karşılamaları için, onlara yardım etmek amacıyla biz bunu yapmak zorundayız. Neden, çünkü çevremizde komşu ülkelerin durumunu görüyoruz. Biz en azından birbirimize içerde yardımcı olabilirsek, devletimize de yardımcı olmuş oluruz. Şu anda gönderin ya da göndermeyin deme lüksümüz yok. Eğer bu ürün gelecekse, onlara da faydası olacaksa kapılarımız sonuna kadar açık. Şu anda salatalık aldık, almaya devam ediyoruz.” 

İNAL: RUSYA’DAN DÖNEN ÜRÜNLER BİZE GELİYOR

1957 yılından bu yana turşu üreten Üsküdarlı İnal Turşuları Sahibi Mustafa İnal, Rusya’nın geri gönderdiği salatalık gibi ürünlerin turşu yapılmak üzere Gedelek’e getirildiğini söyledi. Geri dönen ürünlerin 20 günlük olduğunu ve yumuşadığını belirten İnal, turşu için taze sebze gerektiği için Rusya’dan dönen salatalıkların büyük bir bölümünü kabul edemediklerini dile getirdi.

Turşu için gelecek ürünlerin doğrudan seradan gelmesi gerektiğini kaydeden Ünal, şunları ifade etti:

“Rusya’nın almadığı salatalığı turşucular alır ama fazla miktarda alamayız. Çünkü 12. aydayız. Belki 100 ton filan ancak alabilir, ihtiyacı olanlar. Çünkü bu sene yaptığın turşuyu bu sene satman gerekiyor. Seneye kalırsa mal özelliğini kaybediyor. Onun için ihtiyaç kadar alınıyor.”

Okunma Sayısı: 3592
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı