"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Uyuşturucuda en büyük problem ailenin yanlış tutumu

22 Mart 2022, Salı 23:37
Temiz Toplum Derneği Genel Başkanı Bilal Ay, uyuşturucuda en büyük problemin ailelerin bağımlıya yaklaşımı olduğunu söyledi.

Seyhan Şentürk - İstanbul

Temiz Toplum Derneği’nden uyuşturucu bağımlılığı konusunda bir uyarı daha geldi. Uyuşturucuda asıl problemin başlama ya da ilk kez deneme yaşı kadar, ailelerin bağımlı çocuklarına karşı yaklaşımı olduğu ifade edildi. Açıklamalarda bulunan Temiz Toplum Derneği Genel Başkanı Bilal Ay, “Uyuşturucu ile ilgili pek çok istatistik var. Bunu zaman zaman biz de ifade ediyoruz. Her biri bir veri olmakla birlikte, nihayetinde hiç bir insanımız rakamdan ibaret değil. Uyuşturucu konusunda iki yaklaşımı esas almalıyız. Birincisi, gençlerimizi bu zehirden korumak. İkincisi, uyuşturucu tuzağına düşmüş evlatlarımızı bu bataklıktan bir an evvel çıkartabilmek” şeklinde konuştu. Bağımlılığın sanılanın aksine irade problemi olmadığını belirten Ay, “Belki başlangıç aşaması için böyle düşünebiliriz ancak bir kişi bağımlı oldu ise o kişi artık hastadır. İleri derecede bir çeşit beyin hastalığına sahiptir. Bunu aileler de toplum da bu şekilde bilip kabul etmek durumunda” diye konuştu.

AİLELER GEÇ FARK EDİYOR

Ebeveynlerin çocuklarını bağımlı olduğunu ortalama olarak 1,5 yıl sonra fark ettiğini belirten Genel Başkan Ay, “Bu süreçten sonra da, bazen onlara karşı şiddet bazen de nasihatle sorunu çözmeye çalışıyorlar. Oysa ki, hasta birisini nasihatle iyi etmek çok da mümkün değil. Şiddetle de değil. Onun hasta olduğunu bilmek, onu tedaviye cesaretlendirmek çok önemli. Tabii ki tedavide en önemli unsur asla vazgeçmemek” ifadelerini kullandı.

AİLELERE ÖNERİLER

Çocuğunuzu uyuşturucudan korumak için ona sarılın. Sevildiğini hissettirin.“Benim çocuğum yapmaz” yanlışına asla düşmeyin. Çocuğunuzun çevresinde radikal değişiklikler var mı? Gözleri kanlanmış mı? Üzerinde kötü bir koku var mı? Onu sıkmadan kontrol edin. Eğer çocuğunuz bağımlı ise ona kızmayın, onu dışlamayın. Tedavi için onu yüreklendirin. Siz de bu mücadeleden asla vazgeçmeyin. Çocuklarınızı uyuşturucu maddelerden korumak için aile-okul iletişimine azami özen gösterin. Her bağımlılık birbirini tetikliyor. Bağımlı bir beyin, diğer bağımlılıklara daha kolay uyum sağlıyor. Çocuklarınızı her türlü bağımlılıktan koruyun. Çocuklarınızı kötü alışkanlıklardan korumak için onların hobilerini destekleyin. Sportif faaliyetlere yönlendirin. Uyuşturucu bağımlısı olan bir bireyin artık hasta birisi olduğunu kabul edin. Ona kızmak yerine sorunu çözmek adına ona destek verin. Bağımlılık tedavisi olan çocuğunuzu, eski çevresinden uzaklaştırın. Taşının. Çocuğunuzun sosyal medya hesaplarını kapatın. Telefon numarasını değiştirin. 

Okunma Sayısı: 2015
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Gültekin

    23.3.2022 11:33:38

    Uyuşturucuda ailenin yanlış tutumları kadar asıl suçlu olanların gözden kaçırılmaması gerekir. Devletin bütün kolluk kuvvetleri, hep birlikte açık kapı bırakmamak kaydıyla, sınırlardan Türkiye'ye giren ve burada üretilen uyuşturucunun ham maddesine karşı çok sıkı bir önlemler alınsa, esrar kullananlar belki de uyuşturucunun ne olduğunu bilmezler. Aileyi hiç kimse suçlamasın, ailesi ile anlaşamayan illa uyuşturucu kullanacakmış gibi bir algı yapmak da doğru değildir. Kolluk kuvvetleri kullananları değil de onların arkasındaki büyük baronları yakalamasıyla iş biter, kullanıcıları da devlet kontrolü ile denetim altında tutup tedavi yapabilir, böylece toplumun kanayan yarasını tedavi etmiş olur.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı