"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bayram öncesi ucuz baklavaya dikkat

13 Temmuz 2015, Pazartesi 19:30
Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala en fazla yoğunluğun yaşandığı pastanelerde tatlı siparişleri nedeniyle yoğunluk artarken, ucuz tatlılara karşı vatandaşlar uyarıldı.

Fırsatçıların fıstık yerine bezelye, fındık yerine nohut, ceviz yerine de kavrulmuş hamur kırıntıları kullanarak ucuz baklavaları piyasaya sürdüğü belirtildi. 

Sağlıklı tatlılarda bulunması gerekenler hakkında bilgi veren tatlı ustaları, insan sağlığıyla oynayan ve sayıları bayramın yaklaşmasıyla artışa geçen hilecilere karşı da önemli uyarılarda bulundu. Kilogram fiyatı 7-8 liraya kadar düşen bayram tatlıların halk sağlığını tehdit ettiğini ve bu tatlılardan uzak durulması gerektiğini vurgulayan Pastane İşletmecisi Hayrettin Kömür, sağlığı tehdit eden tatlıların hilelerini paylaştı.

1989 yılından bu yana işletmecilik yaptıklarını ve sektörde her yıl yeni bir hile ile karşılaştıklarını da vurgulayan Kömür, Antep fıstığı yerine bezelye, fındık yerine nohut, en ucuz un, sağlık bozucu çeşitli tatlandırıcı, tereyağı yerine defalarca kullanılmış yağ içine eklenen tereyağı tadında özel tablet ve patates eklenerek hazırlanan tatlıların birçok kişinin sağlığını bozduğunu ifade ederek, şöyle devam etti: "Ramazan ayında tatlıya olan ilginin artmasını fırsat bilen gıda sahtekârları, Antep fıstığı yerine bezelye, ceviz yerine leblebi tozu, tereyağı yerine margarin, atık yağ, patates, boya kullanarak baklava yapıyor ve kilosunu 8-10 liradan satışa sunuyor. Bahsettiğim gibi sektör her yıl farklı bir hile ile karşılaşıyor. Mesela bunlardan biri de hamur kırıntılarını kavurarak ceviz görüntüsünün verilmesi oldu. Tüketici kesinlikle bilinçli olmalı. Kilosu 7-8, tepsisi 30-40 liradan satılan baklava sağlıksızdır. Hijyensiz ve hile ile hazırlanan tatlılara karşı sektörün yanı sıra vatandaş ve denetleyici kurumların dikkatli olması gerekiyor." 

Kömür, bugünkü şartlarda sağlıklı ve gerçek ürünlerin kullanıldığı cevizli ve fıstıklı baklavanın kilosunun 25 ile 50 lira arasında değiştiğini ifade ederken, bir tepsi Antep fıstıklı baklavanın tepsisinin ise 80 liranın altına düşmeyeceğini sözlerine ekledi.

Okunma Sayısı: 4413
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı