Genelkurmay Başkanlığı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde geçici güvenlik bölgesi ilan edilen bazı yerlere ilişkin koordinatları ve giriş yasağı tarihlerini belirledi. Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinde yer alan bilgi notunda, koordinatları verilen bölgelere 3 Ekim 2011 tarihinden 3 Ocak 2012 tarihine kadar girişler yasaklandı.
Geçici güvenlik bölgelerine devam
Genelkurmay Başkanlığı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde geçici güvenlik bölgesi ilan edilen bazı yerlere ilişkin koordinatları ve giriş yasağı tarihlerini belirledi. Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinde yer alan bilgi notunda, koordinatları verilen bölgelere 3 Ekim 2011 tarihinden 3 Ocak 2012 tarihine kadar girişler yasaklandı. Buna göre giriş yasağı konulan bölgeler şöyle: ‘’Küpeli Dağı, Yazlıca Dağı güneyi, Mehmet Yusuf ve Meydan dağları, İncebel Dağları, Altın Dağlar, Çağlayan/Pirinçeken, Buzul Dağı, Rejgar Dağı/Alandüz, İkiyaka dağları, Balkaya Dağı, Karadağ/Gedik Tepe/Çimendağı, Kurşunlu/Dicle/Diyarbakır, Yassıdağ, Yazlıca Dağı.’’
MAHKEME İPTAL ETMİŞTİ
Genelkurmay Başkanlığı, Mayıs 2009’da Dokuzkaya Mezrası’nın da aralarında bulunduğu 5 bölgeyi, 3 ay süreyle ‘geçici askeri güvenlik bölgesi’ ilan etmişti. 1994 yılında güvenlik gerekçesiyle boşaltılan Dokuzkaya Mezrası’nda daha önce yaşayan ve tüzel kişiliği iptal edilen Ali Karabulut, avukatı Barış Yıldırım aracılığıyla Malatya Bölge İdare Mahkemesi’nde uygulamanın iptalini isteyerek dava açtmıştı. Yıldırım, dava dilekçesinde, Genelkurmay Başkanlığı’nın geçici güvenlik bölgesi uygulamasıyla, serbest dolaşım özgürlüğü ve mülkiyet hakkı gibi temel hak ve özgürlüklerin ihlal edildiğini belirtti. Davayı karara bağlayan mahkeme, yapılan işlemin 2565 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu’nun 32’nci maddesinde yer alan hususlara uymadığı gerekçesiyle ‘geçici askeri güvenlik bölgesi’ uygulaması işleminin iptaline karar vermişti.
Malatya Bölge İdare Mahkemesi, Genelkurmay Başkanlığı’nın Tunceli’de bir mezranın geçici güvenlik bölgesi olarak ilan edilmesi kararını “hukuka uyarlık bulunmadığı” gerekçesiyle iptal etmişti.
BÖLGE, ATIŞ ALANI VEYA TATBİKAT SAHASI OLMALI
Mahkeme, kararını şu şekilde açıkladı: “Mevzuat hükümleri uyarınca, bir yerin geçici askeri güvenlik bölgesi olarak ilan edilmesi için o bölgenin can ve mal güvenliği bakımından girilmesinde sakınca görülen atış alanı veya tatbikat bölgesi olması gerekmektedir. Büyükyurt Köyü’ne bağlı Dokuzkaya mezrasının atış alanı veya tatbikat sahası içinde kaldığına ilişkin bir bilgi ve belge mevcut değildir. Bu nedenle söz konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonuç ve kanaatine karar verilmiştir.” Konuyla ilgili bilgi veren Avukat Barış Yıldırım, kararın bir ilk olduğunu belirterek, bu kararın bundan sonra uygulanacak ‘geçici askeri güvenlik bölgesi’ uygulamalarına karşı açılacak davalar için de emsal teşkil edeceğine dikkat çekmişti.