"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İlâç piyasası ne durumda?

05 Eylül 2018, Çarşamba 20:55
Türk Lirası’ndaki hızlı değer kaybı, yeni ilâç ithalatını ve eczaneleri de etkilemeye başlamış durumda.

Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut BBC’ye yaptığı açıklamada, “Depolarda şu an ilâç var, ancak 15 Eylül’den itibaren depolar boşalacak ve döviz artışı etkisini gösterecek” derken, İstanbul Eczacı Odası, çoğu kanser ve kronik rahatsızlıklarda kullanılan 1000’e yakın ithal ilâcın piyasada bulunamadığını söylüyor. Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamalarda “ilâç sektörünün etkilenmeyeceğini” vurguluyor. 

Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut

Ancak ilâç bulmanın zorlaştığını eczaneler de dile getiriyor. Bursa’dan bir eczane çalışanı, “İthal ilâçlarla ilgili sıkıntılar olmadığı doğru değil. İlâç eksikler listesini depoya okuyoruz, depolar ‘yok’ yanıtını veriyor” diyor.

Piyasada kısıtlılık var

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Eczacı Erdoğan Çolak, yaptığı yazılı açıklamada “Elimizdeki verilere baktığımızda ilâç yokluğu yaşandığını söylememiz tam olarak doğru değil. Ancak sahadan aldığımız veriler, 503 kalem ilâcın piyasaya kısıtlı bir şekilde verildiğini gösteriyor. İlâç firmaları, ilâcı piyasadan çekmiyor, ama limitli bir şekilde dağıtıyor” ifadelerini kullandı. Tabip Odaları tam da bu sebeple, arz-talep dengesini karşılamadığı gerekçesiyle Ankara’ya sabit kuru güncellemesi çağrısında bulundu. Bu arada Sigorta Güvenlik Kurumu (SGK) geçtiğimiz ay “yerli ilâç üretimini teşvik etmek amacıyla” bazı kanser ilâçlarının da aralarında olduğu 143 ilâcın geri ödemesini durdurma kararı almıştı. 

BBC Türkçe

Etiketler: ilaç, Türkiye, depo
Okunma Sayısı: 1594
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı