"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İzdivaç programlarıyla ilgili şikayetler 3 kat arttı

13 Mart 2016, Pazar 11:20
Evlilik programlarına yönelik Radyo ve Televizyon Üst Kuruluna (RTÜK) bu yılın 2,5 aylık döneminde vatandaşlardan gelen şikayet sayısı, geçen yıla göre 3 kat arttı.

RTÜK'ten alınan bilgiye göre, RTÜK'e "444 1 178" RTÜK çağrı hattı, RTÜK web sayfası ve RTÜK e-posta aracılığıyla gelen bildirimlerin önemli bir kısmını evlilik programları oluşturuyor. Geçen yıl evlilik programları hakkında gelen şikayetlerin sayısı 7 bin 297'yken bu sayı, 2016'nın 2,5 aylık döneminde ise 22 bin 938 oldu.

En fazla şikayeti alan program 11 bin 60 ile Fox TV'deki "Zuhal Topal'la..." oldu. Bunu, 7 bin 457 ile Kanal D'deki "Kısmetse Olur", 2 bin 48 ile ATV'deki "Esra Erol'da...", 2 bin 33 ile Star TV'deki "Evleneceksen Gel", 281 ile TV 8'deki "Songül Karlı ile Evlilik Yolunda" ve 59 ile Flash TV'deki "Dest-i İzdivaç" takip etti.

Şikayetler genel olarak, "programlarda argo sözcükler ile genel ahlaka aykırı i̇fadelerin kullanılması" üzerinde yoğunlaştı. "Evliliğin maddi̇yata indirgenmesi" de bir şikayet başlığını oluştururken, "adayların dış görünüşleri̇ i̇le yargılanması", "adaylar arasındaki nahoş davranışlar", "küçük düşürücü söylemler", "adayların komi̇k duruma düşmeleri̇ne neden olunması", "sansasyonel ki̇şi̇lere ısrarla yer verilmesi", "olayların dramatize edilmesi", "katılımcıların evlilik dışı amaçları", "engelli adayların engelleri̇ni̇n ön plana çıkarılması", "programlara olan güveni̇n azalması", "özel hayatın gizliliğinin ihlal edilmesi", "i̇nsan onuruna aykırı yayın yapılması", "toplumsal değerleri̇n dikkate alınmaması" da şikayetler arasında yer aldı.

Üst Kurul, bu haftaki toplantısında şikayetlerin yoğunluğu nedeniyle görüştüğü söz konusu program yöneticileri hakkında, 6112 sayılı RTÜK Kanunu'nun 8/1 maddesinin (ç) bendindeki "İnsan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez" ve (f) bendindeki "Toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz" ilkesinden haraketle 6 kanala para cezası verdi.

Vatandaşlardan gelen yoğun tepkiler üzerine izdivaç programlarını yakın takibe alan RTÜK yetkilileri, şubatta programların yapımcıları ve bunların yayınlandığı televizyon kanallarının yetkilileriyle bir araya gelmişti.

RTÜK yetkilileri evlilik programları konusunda TBMM Aile Bütünlüğünün Korunması Araştırma Komisyonunda bir sunum yapmıştı.

AA

Etiketler: rtük, evlilik programı
Okunma Sayısı: 1472
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı