"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

SentezHaber Genel Yayın Yönetmeni M. Fatih Uras: Magazin haberleri toplumun ahlâkını bozuyor

28 Ocak 2012, Cumartesi
Büyük diye isimlendirilen gazetelerin, bir çok televizyon kanalının internet sitesi ve birçok portal ile haber sitesi foto galerisi için filtre taktırma gereği duyulmasını; muhtevalarının da her geçen gün biraz daha pornografik bir hal alması karşısında 2011 yılında bunların engellenmesi anlamında ciddî bir gelişmede göremediğimiz konusunu Sentez Haber Genel Yayın Yönetmeni M. Fatih Uras’ın değerlendirmesini istedik.

Uras, haber sitelerinin şöyle bir dolaşıldığında insanların zaafiyetinden yararlanarak, ziyaretçi çekmek amacıyla birbirleriyle yarıştıklarının görüleceğine dikkat çekerek, “Haber okumak isteyen ziyaretçi istemediği görüntülere maruz kalabiliyor. En popüler haber siteleri dahi müstehcenliği kullanarak ziyaretçi çekmenin yarışındalar. Doğrusu bu durum bir haber sitesini magazin sitesine çevirmekte. Dolayısıyla insanları bu zayıf noktasından yakalayıp yayın yapan siteler, haberin değerini düşürmektedir” dedi.
Bir haber sitesini muhteva anlamında çok okunduğu ve çok tıklandığı için, 3. sayfa ve magazin haberleriyle doldurmanın doğru olup olmadığını etik çerçevede nasıl değerlendirdiğini sorduğumuz Fatih Uras, bu tür yaklaşımlar, insanların zayıf noktalarına hitap ettiği için ilgi çektiğini belirterek şunları ekledi: “3. sayfa haberlerinin en ince ayrıntısına kadar yer alması insanları karamsarlığa itecektir. Magazin haberleri ise toplumun ahlâkını bozuyor. Bu açıdan çok tıklanma veya çok okunmanın da aslında sitelere pek bir şey kazandırdığını düşünmüyorum. İnternet ortamında önemli olan insanların duygularına yön vermeden temiz bir habercilik yapabilmektir.”

TERTEMİZ HABERCİLİK
www.sentezhaber.com sitesinin anlayışının ipuçlarını elde etmek amacıyla, sitenin nasıl bir yol tuttuğunu öğrenmek istediğimizde aldığımız cevap ise şöyle oldu: “SentezHaber olarak; tertemiz habercilik yapmayı gaye edindik. Sitemizde magazin kategorisinin kullanımı mümkün değil. Ancak kadın figürünü de pek kullanmamaktayız. Ziyaretçiyi rahatsız edecek en ufak bir görüntüden kaçınmaktayız. 3. sayfa haberlerini vererek; insanları karamsarlığa, olumsuzluğa itme hakkımızın olmadığını da düşünüyoruz. Sadece haber mantığıyla hareket ediyoruz. Zaten yukarıda bahsi geçen kategoride yer alan haberlerin pek de haber değeri taşıdığını söyleyemeyeceğim. İyi bir haber sitesinde, gazete ve dergilere oranla daha fazla haber olduğunu hatırlattığımızda Uras’a “Sizce çok haber mi, yoksa kalite haber mi önemli?” sorusunu sormadan edemedik. Bakın Fatih Uras buna nasıl cevap verdi: “Gün içerisinde haber yoğunluğu epey bir fazla oluyor. Fazla haber girmenin bir sakıncası yok elbette. Aksine sitenin ziyaretçi sayısının daha fazla olması için gerekli bir durum. Ama önemli olan bu haberleri önem derecesini doğru sıralayarak, ziyaretçiye sunmaktır. Bu arada vitrini kaliteli haberlerle süslemek de esastır.”

HIZ MI, GERÇEKLİK Mİ?
 Gelişen internet teknolojsiyle haberler son dakika olarak bütün Türkiye’ye hatta dünyaya ânında ulaştırılabiliyor. Habercilikte hız ve rekabetin artması ile haberin gerçekliğini/kaynağını doğrulamak konusunda taviz vermeme sorumluluğu nasıl kazanılacak? Bunun sistematiği nasıl sağlanabilir?” sorusunu aktardığımız Fatih Uras, internet haber dünyasında, haberlerin hızlı bir şekilde sunulmasının çok büyük önem arz ettiğine dikkat çekerek, “Haber siteleri haberi hızlı vermek amacıyla ajanslardan aldıkları bilgiyi hemen sunmak isterler. Dolayısıyla haberlerin doğruluğu konusunda ajansların çok hassas olması gerekmektedir. Bu arada, okurların sorgulayıcı olmaları, doğruluğu daha çabuk ortaya çıkmasında önemli bir değer taşıyor. Bir açıdan bakıldığında sitenin doğruluğunu/güvenilirliğini okuyucular belirler. Yanılgıya düşen haber sitelerine okurlar tepki göstererek siteyi terk ederlerse, site sahipleri buna bir tedbir almak için daha hassas olacaklardır, diye düşünüyorum” şeklinde cevap verdi.

Tablet kullanımı gazeteciliği ve okuma alışkanlıklarını nasıl etkiler?
Tablet kullanımı gün geçtikçe daha fazla yaygınlaşıyor. Hem haberleri takip etme bakımından, hem de okuma alışkanlığı olan insanlar için çok önemli bir gelişim sağlayacağından eminim. Meselâ seyahat halindeki bir insan, çantasında kitaplarla seyahat etmek istemez. Ama bir tablete istediği kadar kitap yükleyebilir. Bu tablet ile haberleri her an takip edilebilme imkânı sağlayan tabletlerin okumaya ve gazeteciliğe olumlu manada etkisi olacağı görüşündeyim.

Özellikle K. Afrika’da medyadan gelen toplumsal olaylar da yüzbinler internet üzerinden örgütlendi. Facebook ve Twitter’ın toplumsal olaylardaki gücü demokrasi açısından son derece ümit verici olsa da, henüz farkına varamadığımız bazı tehlikeler de mevcut mu?
 
SOSYAL PAYLAŞIM SİTELERİ ARACILIĞIYLA TOPLUMSAL GÜÇ ORTAYA ÇIKMIŞ OLDU
 
Artık globalleşen dünyada irtibat çerçevesinin sanal dünyaya kaydığı apaçık ortada. Bu irtibat ile kısa sürede yüz binlerce kişiye ulaşmaya imkân tanıyor. Bu sayede de aynı fikirdeki insanların birbirlerini daha hızlı bulabiliyor. Soruda geçtiği üzere, Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla toplumsal güç ortaya çıkmış oldu. Bu bakımdan fikir ve fikirleri tartışma zemini sağladığı için iyi manada bir gelişim olduğunu söyleyebilirim. Ancak olumsuz bir boyut da kazanması muhtemel.
Okunma Sayısı: 1350
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı