"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Asrın Ölçüsü Üzerine Düşünceler (6) - Kümülatif Ekspresyonizm

İbrahim Yasir Teğiş
22 Aralık 2024, Pazar
Zaman, şiir gibi her bir mevcudat üzerinde aynı realitede farklı tesirler bırakarak sirküler ve katmanlı bir yapıda ilerliyor.

Her insan fizyolojik yapıtaşlarının zelzelevari imgesel olguları karşısında farklı bir hâlet-i ruhiye içinde kümülatif bilgi ve tecrübeleri ışığında bir dışavurum gerçekleştirme eylemini başarıyor. Binaenaleyh kümülatif bilgi ve tecrübelerin mevcut konjonktürde yetersiz kalışı hem toplumların birbirleri ile olan iletişimlerinde hem de toplum içi sorunların çözüm sürecinde bu eylem, bir başarı olmaktan ziyade bir kargaşaya yol açıyor. Bilgi akışının ve toplumsal algının bir elden yapılması, günümüz dünyasında sosyal medyanın hâkimiyeti ile insanlardaki duygusal boşluğun kısa süreli tatmini, hızlı ve âni ekspresyonların bariz bir medarı olarak karşımıza çıkıyor. Yetersiz iletişim teknik becerileri, empati kuramama olgusu, bireysellik ve hızlı tüketim ayrıca rafineleşmiş gıdaların gündelik hayat içerisinde revaç bulması, fizyolojik, mental ve ruhî bazı sıkıntıları da beraberinde getiriyor. Bu sıkıntıları gündelik bazda dışa vuramayan ahirzaman toplumundaki insan, giderek artan ve geri dönüşü her geçen an daha da zorlaşan bir çıkmazın içerine sürüklenip kaçınılmaz bir esarete mahkûm oluyor. Sonrasında hayat akışında görülen aksaklıklar ve kendi âlemine dönen insan bir serseri mayın suretini alıyor. Ve kümülatif ekspresyonizm. Yani birikmiş dışavurum...

Artık insanların neye güldüğüne neye sinirlendiğine neye üzüldüğüne bir anlam yükleyemiyoruz veya başka bir açıdan bakacak olursak neye gülebileceğine, sinirlenebileceğine... Basit olaylar karşısında zamanında dışa vurulamayan yoğun tepkiler bu zamanın bir modası artık ve başkasını düşünmeden yapılan ben merkezli hareketler...

Sosyal medyanın da gücüne sırtını yaslayan şu tecrübesiz geç kalanlar, işleri daha kaotik ve geniş kitleler hâlinde fiiliyata döküyor. Bu bazen bir takım, bazen bir parti, bazen din... İnsanın geceleri tavanı bakışları ile delemediği fikirler, kümülatif ekspresyon ile çok kalpleri delebiliyor ve her bir olgu kendisine yeni bir akım yeni müridler çıkarıyor. Üzücü olanı ise artık bu durum yadırganmıyor aksine toplumsal bazda dolaylı olarak destekleniyor.

Usul vusulden önce gelir demiş eski zaman âlimleri. Sanırım artık hiçbir şeyin usulünü bilmiyoruz. Konuşmanın, tartışmanın, susmanın... Eskiler kitaplarında veya konuşmalarının başlarında önce usulü gösterirler ve olgunun muhtevasını çizerlermiş ki yanlış anlaşılmalara sebebiyet vermesin. Hatta medreselerde önce talebelere usul-ü fıkıh, kelam, tefsir dersleri verilirmiş ki talebe bilgiyi nasıl, nerede, kime ve hangi makamda kullanacağını öğrensin. Biz de en azından şu dışavurumlarımızı bir usule oturtabilirsek çok daha birlikteliği yüksek bir hayat yaşayabiliriz gibi duruyor. İnşallah tez vakitte bireysel ve toplumsal bazda her işimizi usulü ile yapmaya...

Okunma Sayısı: 966
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Cenk Çalık

    22.12.2024 11:51:32

    Doğru yerde olamadığımızda yanlış yerde olmamız kaçınılmaz. Doğru insanlar çevremizde değilse yanlış insanlar etrafımızı kuşatıyor. O halde yazıda bahsedilen olumsuz senaryoları minimuma indirmek için yapacağımız ilk ve önemli hareket fıtratımıza uygun bir cemaatte bulunmak. Bu durum gerçekleştiği halde hem sosyal medyanın hem zararlı insanların hem olumsuz hadiselerin menfi tesirini en aza indirmiş olacağız. Ayrıca birikmiş dışavurumlar minimumda olacağı için içtimai ve ruhi hayatımızda pozitif etkilenecektir. Genç kardeşimizi tebrik ederim. Ahir zaman insanın iç fotoğrafını büyük bir ustalıkla çekmiş. Dıştan gülümseyen ama içi kan ağlayan durumu veciz bir şekilde nazara verilmiş. Teşhiş harika. Tedavi de sanırım doğru insanlarla birlikte olmak vesselâm.

  • Mehmet

    22.12.2024 11:12:33

    Allah razı olsun. Dikkat çekilmesi gereken bir meseleydi

  • Nahit Topaloğlu

    22.12.2024 08:24:31

    İbrahim Yâsir kardeşim, "fizyolojik yapı taşlarının zelzelevari İMGESEL OLGULARI" ifadesini anlayamadım. Yazınıza keşke bir mail adresi ekleseydiniz. Özelden yazardım. Artık yorum köşesine bir izah lütfederseniz, (fakir gibi kasır fehimli olanlar varsa) hissedâr oluruz. Seviyeyi biraz -benim gibi avamı da nazara alarak- ayarlasanız iyi olacak. Bâki selam ve muhabbetler kardeşim.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı