"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bosna’da Osmanlı sancakları geçti

03 Temmuz 2011, Pazar
FATİH Sultan Mehmed’in Bosna’nın fethi sırasında batıda ulaştığı en son nokta olan Sanski Most şehrinde geleneksel ‘’Musalla Şenlikleri’’ yapıldı. Bosna-Hersek Riyaseti (Diyanet İşleri Başkanlığı), Unsko Sanski Kantonu, Sanski Most Belediyesinin organizasyonu, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığının (TİKA) katkılarıyla düzenlenen faaliyetler kapsamında, Sanski Most şehir merkezinde halk oyunları gösterisi yapıldı.
Şehir merkezindeki faaliyetlerin ardından, Fatih Sultan Mehmed’in 1463 yılında Bosna’nın fethi sırasında batıda geldiği son nokta olan Sanski Most’a bağlı Kamingrad beldesinde törenler düzenlendi. Törenlere, Sanski Most’un yanı sıra Saraybosna, Bihaç, Travnik, Mostar, Banja Luka gibi önemli şehirlerden gelen binlerce Boşnak ve bu ülkede yaşayan Türkler katıldı. Fatih’in, Temmuz ayının ilk Cumasını ordusuyla birlikte kıldığı ve  ‘’Musalla’’ adı verilen namazgâhın bulunduğu bölgede, ülke genelinden getirilen ve Osmanlı’yı temsil eden sancakların geçişi yapıldı. Daha sonra tarihî ‘’Musalla’’da, Saraybosna Yunus Emre Kültür Merkezi’nin katkılarıyla törenlere katılan Diyanet İşleri Başkanlığından Dr. Serbilend Arpa ile hafız Ömer Faruk Güney, Kur’ân-ı Kerim tilâveti sundu ve çeşitli ilâhiler seslendirdi.
Reis-ul Ulema Yardımcısı İsmet Spahiç tarafından ise açık alanda binlerce insana Cuma namazı kıldırıldı. Spahiç, Cuma hutbesinde, Bosna topraklarının çeşitli imparatorlukların ve devletlerin egemenliği altında kaldığını, ancak hiçbirinin Türkler kadar kendilerine adaletli davranmadığını ve uzun süre bu topraklarda kalmadığını ifade etti. Türklerin Bosna topraklarına 500 yıl egemen olmasının altındaki en büyük etkenin adalet ve İslâm’ın hoşgörüsü olduğunu anlatan Spahiç, ‘’Türkler güçlü oldukları için bu topraklarda uzun süre kalmadı. Adaletle hükmettikleri için bu topraklarda yaşayan halk onları benimsedi ve kabul etti. Aradan geçen yıllara rağmen hâlâ o günlere özlem duyuluyor’’ dedi. Kılınan Cuma namazı ve yapılan duânın ardından törenler sona erdi.  
Okunma Sayısı: 1028
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı